Επίσημη απάντηση από τον δήμο Κύμης Αλιβερίου για την ΔΕΥΑΚΑ στην προεκλογική φούσκα του πρώην δημάρχου Κύμης

2 Σεπτεμβρίου 2023, 12:43 πμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Μετά την κατάθεση των συνδυασμών και την υπεροχή του Νίκου Μπαράκου ως προς τα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εκλογών ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Κύμης Αλιβερίου Δ.Θωμάς κατά την προσφιλή του τακτική πέταξε μια προεκλογική φούσκα ότι δήθεν έχει υποθηκευτεί το μέλλον του δήμου παρουσιάζοντας μια κατάσταση που αφορά όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας ως πρόβλημα του δήμου και δήθεν λανθασμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής.
Εκδόθηκε μια ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του δήμου στην οποία μπαίνει στην πραγματική του διάσταση ένα πρόβλημα για το οποίο αναμένεται να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση για όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας που έχουν προβλήματα με το κόστος ενέργειας .
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι:
Για ακόμα μια φορά η ΔΕΥΑΚΑ και ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου γίνονται αποδέκτες λάσπης από συγκεκριμένους ανθρώπους που ευθύνονται για την παρ’ ολίγον διάλυση του δήμου Κύμης Αλιβερίου.
Ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας επιχειρείται να γίνει σημαία από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.
Ο πρώην δήμαρχος που ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου απέχει από τις συνεδριάσεις της ΔΕΥΑΚΑ εδώ και τέσσερα χρόνια και με ενέργειές του δημιουργεί προσκόμματα κουνάει το δάχτυλο επιδεικτικά ότι υποθηκεύσαμε το μέλλον της Επιχείρησης..
Εκείνος που όταν επιχειρήθηκε να γίνει μελέτη για την εξυγίανση της εταιρίας ύδρευσης έκανε προσφυγή στην αποκεντρωμένη διοίκηση και την εμπόδισε..
Η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΚΑ με αίσθημα ευθύνης έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να σωθεί η επιχείρηση που όσο ήταν δήμαρχος ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης το κόστος του ρεύματος πλήρωνε απευθείας ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου.
Οι πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ το χρόνο κόστος ρεύματος έγιναν το τελευταίο διάστημα 800 χιλιάδες το μήνα, λόγω ενεργειακής κρίσης.
Καταθέσαμε πρόταση στην κεντρική κυβέρνηση να εντάξουμε την ΔΕΥΑΚΑ σε πρόγραμμα ηλεκτροδότησης από φωτοβολταϊκά για να μειώσουμε το κόστος αλλά δεν έγινε αποδεκτή..
Η πρόταση υπάρχει ακόμα κατατεθειμένη.
Αποφύγαμε να μετακυλήσουμε αυτό το κόστος στους δημότες και ζητήσαμε από την κεντρική εξουσία όπως και οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ της χώρας να μην έχουμε το ίδιο τιμολόγιο ως βιομηχανία αλλά μικρότερο ως εταιρία κοινής ωφέλειας..

Ως γνωστόν η ΔΕΥΑ Κύμης Αλιβερίου διαθέτει σε λειτουργία 118 γεωτρήσεις για την υδροδότηση της περιοχής μας. Το πλήθος των σημείων υδροληψίας είναι πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλη περιοχή σε σχέση με τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ενεργειακές μας ανάγκες να είναι αυξημένες.
Μέχρι το 2017, η εξυπηρέτηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας λάμβανε χώρα με τον συμψηφισμό των δημοτικών τελών του Δήμου Κύμης Αλιβερίου από τη ΔΕΗ.
Επειδή όλες οι ΔΕΥΑ χαρακτηρίζονται από Διοικητική και Οικονομική αυτοτέλεια οι δαπάνες αυτές ήταν ανοίκειες για το Δήμο και έπρεπε να εισέλθουν ως κόστος στη ΔΕΥΑΚΑ.
Παράλληλα το 2017, ελήφθη απόφαση διακανονισμού των οφειλών και κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο νέα τιμολογιακή πολιτική με σκοπό και την καλύτερη εξυπηρέτηση του ενεργειακού κόστους.
Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια δεν καρποφόρησε και ακυρώθηκε με παρέμβαση της τότε αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια, η πολιτεία βλέποντας το αυξανόμενο χρέος των ΔΕΥΑ κατέστησε υπόχρεους τους Δήμους σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου4643/2019 (ΦΕΚ 193 Α /03.12.2019).
Η ΔΕΥΑΚΑ διαθέτει μελέτες για την ενεργειακή αυτονόμηση της αλλά οι όποιες προσπάθειες για επιχορήγηση ενεργειακών πάρκων δεν καρποφόρησαν μέχρι σήμερα( με εξαίρεση το μικρό φωτοβολταικο πάρκο στην ΕΕΛ Αλιβερίου 200kw). Για να εξυπηρετηθεί το ενεργειακό κόστος από ίδιους πόρους θα έπρεπε η ελάχιστη χρέωση στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι 1.025 Ευρώ/ κ. μ νερού, γεγονός που θα επιβάρυνε σημαντικά τους δημότες μας. Η προσπάθεια όμως συνεχίζεται και ο στόχος της ενεργειακής αυτονόμησης θα επιτευχθεί.
Το πρόβλημα όμως του ενεργειακού κόστους της ΔΕΥΑ δεν περιορίζεται στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου όπως κάποιοι θέλουν προεκλογικά να εμφανίσουν. Είναι ένα ζήτημα που έχει τεθεί επανειλημμένως σε συνελεύσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΔΕΥΑ καθώς και στην Πολιτεία από τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκη.
Η ΔΕΗ απέστειλε σε πολλές ΔΕΥΑ εξώδικα και ήδη αναλαμβάνεται πρωτοβουλία πανελλαδικά για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Επειδή, εν όψει εκλογών η πραγματικότητα παραποιείται για λόγους σκοπιμότητας, παρατίθεται αυτούσιο το έγγραφο του Προέδρου της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκη το οποίο παρουσιάζει το πανελλαδικό πρόβλημα στη σωστή διάσταση.

              Γραφείο Τύπου</em>

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΔΕΥΑ ΠΡΟΣ ΔΕΥΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Από: ΕΔΕΥΑ info@edeya.gr
Date: Τρί 29 Αυγ 2023 στις 10:48 π.μ.
Subject: Συνάντηση με Αν. Υπουργό Εσωτερικών – Εξώδικα
To: ΕΔΕΥΑinfo@edeya.gr

 1. Προς Δ.Ε.Υ.Α.
  Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:
  Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Γιώργης Μαρινάκης, συναντήθηκε τη Δευτέρα 7 Αυγούστου με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο στον οποίο έθεσε κυρίως το θέμα του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. και της επιτακτικής ανάγκης να ενισχυθούν οικονομικά λόγω της υπέρμετρης και άδικης επιβάρυνσής τους με δεδομένη και την προς τον σκοπό αυτό ισχύουσα θεσμική πρόβλεψη του ν. 5013/2023 (επισυνάπτεται το έγγραφο που του επέδωσε στο οποίο τίθεται και το αίτημα των Δ.Ε.Υ.Α. για προσλήψεις προσωπικού ΙΔΑΧ). Συμφωνήθηκε να γίνει συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για το χρέος των Δ.Ε.Υ.Α. όπως διαμορφώθηκε μετά την ενεργειακή κρίση και να κοινοποιηθεί στον κ. Λιβάνιο η εμπειρογνωμοσύνη της DG Regio για τις 35 Δ.Ε.Υ.Α. (ήδη έχει κοινοποιηθεί στον κ. Λιβάνιο).
  Ωστόσο, ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι η ΔΕΗ έχει αποστείλει εξώδικα σε Δ.Ε.Υ.Α. (και στους αντίστοιχους Δήμους) που αφορούν στο ληξιπρόθεσμο χρέος τους. Για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό αν έχετε λάβει εξώδικο από τη ΔΕΗ και το ποσό στο οποίο αφορά.

 2. Προς Δ.Ε.Υ.Α.
  Αγαπητοί συνάδελφοι,
  Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο. Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου μίλησε στο Συνέδριο και αναφέρθηκε κυρίως στο ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α.
  Επισυνάπτουμε το σχετικό link.
  https://www.youtube.com/watch?v=xYs9hFk1H_A&ab_channel=%CE%9A%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%95%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%97%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%A9%CE%9D%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91%CE%A3

Από: ΕΔΕΥΑ info@edeya.gr
Ημερομηνία: Δευ, 5 Δεκ 2022, 11:57
Προς: ΕΔΕΥΑ info@edeya.gr
Θέμα: 32η Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. (Αθήνα, 2/12/2022)

 1. Προς Δ.Ε.Υ.Α.

Mε επιτυχία και με πολύ μεγάλη συμμετοχή από εκπροσώπους των Δ.Ε.Υ.Α. από όλη την Ελλάδα, καθώς και με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτών της Αντιπολίτευσης, του Προέδρου της ΚΕΔΕ και της ηγεσίας της Ε.ΥΔ.Α.Π. και της Ε.Υ.Α.Θ. πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, στην Αθήνα η 32η Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.
Στη Γενική Συνέλευση επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η ενότητα του χώρου των Δ.Ε.Υ.Α. και ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ως θεσμικού εκπροσώπου των Δ.Ε.Υ.Α. και θεσμικού συνομιλητή της Πολιτείας σε όλα τα ζητήματα του τομέα υδάτων.
Στη Γενική Συνέλευση κυριάρχησε η αγωνία των Δ.Ε.Υ.Α. για το αυξημένο ενεργειακό τους κόστος λόγω της υπέρογκης αύξησης της τιμής του ρεύματος από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα, που είχε ως συνέπεια την πρόσθετη επιβάρυνση των Δ.Ε.Υ.Α. με πάνω από 120 εκ. ευρώ, καθώς και για την αποδυνάμωση των Δ.Ε.Υ.Α. λόγω της υποστελέχωσής τους.
Τόσο ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης όσο και ο Αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Απόστολος Καλογιάννης, ζήτησαν από τα συναρμόδια Υπουργεία την στήριξη των Δ.Ε.Υ.Α. για να διαχειρισθούν το ενεργειακό τους κόστος και ειδικότερα ζήτησαν επαρκή οικονομική ενίσχυση, ειδικό τιμολόγιο ενέργειας για τις Δ.Ε.Υ.Α., “χώρο” στο κορεσμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και χρηματοδότηση των ενεργειακών δράσεων των Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια.
Επίσης, ζήτησαν να δρομολογηθούν ορθολογικές και δίκαιες διαδικασίες για να προσλάβουν οι Δ.Ε.Υ.Α. το απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους προσωπικό με βάση την νομική τους φύση και το θεσμικό τους πλαίσιο, ενώ εξέφρασαν και την ανησυχία τους για την ανάληψη από την ΡΑΕ, με βάση νομοσχέδιο που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή, του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων ως προς τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη αυτή για τις Δ.Ε.Υ.Α., αλλά και για τον τομέα των υδάτων γενικότερα.
Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί σε πρώτη φάση οικονομική ενίσχυση στις Δ.Ε.Υ.Α. ύψους 20 εκ. ευρώ με βάση νομοθετική διάταξη που προωθείται προς ψήφιση για να καλύψουν μέρος της οικονομικής τους επιβάρυνσης που προέκυψε από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και θα διερευνηθεί η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα ξεκινήσει διάλογος του Υπουργείου με την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με βάση και την μελέτη που έχει εκπονηθεί για 35 Δ.Ε.Υ.Α. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν θα ιδιωτικοποιηθούν και δεν θα χρεωκοπήσουν.

 1. Θέμα: Ν. 5013/2023 – Άρθρο 30 – Έκτακτη επιχορήγηση Δ.Ε.Υ.Α. και Συνδέσμων Ύδρευσης Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης

Προς Δ.Ε.Υ.Α.
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Για ενημέρωσή σας επισυνάπτουμε τον υπ’ αριθμ. 5013 νόμο με τίτλο «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα και άλλες διατάξεις» στον οποίο περιλαμβάνεται άρθρο που αφορά στην επιχορήγηση των Δ.Ε.Υ.Α. για το ενεργειακό κόστος, και συγκεκριμένα το Άρθρο 30 – Έκτακτη επιχορήγηση Δ.Ε.Υ.Α. και Συνδέσμων Ύδρευσης Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.