Επιστολή του Σπύρου Πνευματικού για την επέκταση της κάλυψης ζημιών από φυσικές καταστροφές στην Εύβοια

Εύβοια Νέα Βουλευτής Σπύρος Πνευματικός

Με επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός ζητά να εφαρμοστεί  και  για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου στην Εύβοια πρόσφατη ευνοϊκή διάταξη που προβλέπει την επέκταση της επιχορήγησης για κάλυψη ζημιών σε έγγειο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα που καταστράφηκαν, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Κορονοϊός – Εύβοια: Καθηγητής Γυμνασίου και δύο αλλοδαποί βρέθηκαν θετικοί στον ΙΟ – Τι ανακοίνωσε ο Γιώργος Ψαθάς

Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας κ. Βουρδάνο για το θέμα, ο κ. Πνευματικός πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλώντας τους να εξετάσουν την επέκταση της σχετικής ρύθμισης και για την Εύβοια, τονίζοντας πόσο σημαντική θα είναι μια τέτοια εξέλιξη για τους αγρότες των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, που υπέστησαν τεράστιες ζημιές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Θα ήθελα αρχικά να σας εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών των Υπουργείων σας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πλημμύρες της 9ης Αυγούστου στους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Θάλεια».

Η γρήγορη ενεργοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων πολιτών και επιχειρήσεων, με τη χρήση της τεχνολογίας και παρακάμπτοντας τις γνωστές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, καθώς και η φυσική παρουσία σας στην περιοχή έδωσαν το στίγμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης φυσικών καταστροφών, με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ευαισθησία.

Με τον ίδιο τρόπο κινηθήκατε για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού», εισάγοντας μάλιστα μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για την αποζημίωση των πληγέντων, με το Κεφ. Ε’ του ν. 4737/2020 [ΦΕΚ Α’ 204].

Μεταξύ αυτών, στο άρθρο τεσσαρακοστό πέμπτο του ως άνω νόμου, με τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 36 του ν.2459/1997, επεκτάθηκε το πεδίο εφαρμογής της διάταξης ώστε πλέον να καλύπτονται με επιχορήγηση και οι υλικές ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Χαλκίδα Ευβοίας: Άναψαν τα αίματα την πρώτη μέρα της Καραντίνας – Ρομά πετούσαν πέτρες και καρέκλες σε αστυνομικούς

Η εν λόγω ρύθμιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αγρότες των πληγεισών περιοχών, αφού δρα συμπληρωματικά προς τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και επιτρέπει την πλήρη σχεδόν αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και την γρήγορη επαναφορά στην κανονική τους δραστηριότητα.

Με την παρούσα επιστολή, σας ζητώ να εξετάσετε αν η ως άνω ευνοϊκή ρύθμιση της παρ. 3 αρ. 36 ν. 2459/1997 μπορεί να εφαρμοστεί και για τους πληγέντες της Π.Ε. Εύβοιας και συγκεκριμένα των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, ιδίως τους αγρότες, οι οποίοι ακόμα και σήμερα πασχίζουν να αποκαταστήσουν τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, το Μαντούδι, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr