Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός είχε συνάντηση την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής πολιτικής Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου.
ΚΕΔΕ: Ομόφωνα πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Λευτέρης Ραβιόλος
Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα εξής:
1. Έργα και παρεμβάσεις, όπως:
– Η κατασκευή του φράγματος Ψαχνών Εύβοιας, με την Περιφέρεια να έχει ήδη ολοκληρώσει την τεχνική μελέτη του έργου, καθώς όλες τις ενέργειες για την περιβαλλοντική αδειοδότησή του.
– Η κατασκευή φράγματος στο Λιβάδι Βοιωτίας, που είναι υπό σχεδιασμό προκειμένου να αποκτήσει μελετητική ωριμότητα.
– Η απρόσκοπτη συνέχιση του αρδευτικού έργου του Ελαιώνα Άμφισσας.
– Τα κλειστά αρδευτικά δίκτυα στον Δομοκό και σε άλλες κρίσιμες αγροτικές περιοχές.
– Στρατηγικές παρεμβάσεις διαχείρισης νερού στην Κωπαΐδα.
Συζητήθηκε επίσης, η γενικότερη πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του προγράμματος δακοκτονίας, όπως και η έναρξη των προγραμμάτων leader+ και των Διαχειριστικών Σχεδίων βόσκησης με την Περιφέρεια να διεκδικεί την κατανομή των ορεινών βοσκότοπων της Στερεάς Ελλάδας με προτεραιότητα στους εντόπιους κτηνοτρόφους στο πλαίσιο της τεχνικής λύσης.
2. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έθεσε συγκεκριμένα αιτήματα αποζημιώσεων και επιδότησης αγροτών, κτηνοτρόφων κλπ. Συγκεκριμένα, προτάθηκαν τα ακόλουθα:
– Χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες συκοπαραγωγούς της Β. Εύβοιας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή τους, ενώ την είχαν στα ξηραντήρια (λιάστρες), και οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α.
– Χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες μελισσοκόμους του Δήμου Λαμιέων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel & Elias, οι οποίοι δεν συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους, παρότι υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
– Ένταξη όλων των πληγεισών περιοχών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου, εξοπλισμού και ανακατασκευή στάβλων, για όσους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.
– Οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την επιβολή μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ευλογιάς και της πανώλης των αιγοπροβάτων.
Κατατέθηκαν επίσης προτάσεις βελτίωσης του κλάδου της Αλιείας, όπως:
– Η περιβαλλοντική αποτύπωση περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών από επιστημονικούς φορείς για τη διερεύνηση δυνατότητας ενίσχυσης των υφιστάμενων μονάδων ή δημιουργία νέων με την προϋπόθεση της μη υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
– Η δημιουργία ταμείου ώστε να αντλούνται αποζημιώσεις σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών που επιφέρουν τη φθορά των σκαφών, του φέροντα εξοπλισμού και κατ’ επέκταση τη μείωση του εισοδήματος.
3. Επισημάνθηκε ο κορεσμός των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, με πολλούς προφανείς κινδύνους, όπως ο κίνδυνος για την επισιτιστική επάρκεια της χώρας και προτάθηκαν αυστηρά μέτρα προστασίας, που προβλέπουν:
Ø Προτεραιότητα σε επενδύσεις που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία.
Ø Μείωση του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος ΑΠΕ σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας που επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού.
Ø Το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος ΑΠΕ σε αγροτική γη, όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού, να καθορίζεται σε επίπεδο Καλλικρατικού Δήμου και όχι Περιφερειακής Ενότητας που είναι σήμερα.
Τονίστηκε επίσης, η βαριά υποστελέχωση του συνόλου των υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και η ανάγκη ενίσχυσης με γεωτεχνικούς υπαλλήλους, αλλά και επανακαθορισμού των δυνατοτήτων ενεργοποίησης ιδιωτών για συγκεκριμένες υπηρεσιακές λειτουργίες.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Είχαμε μια πρώτη δια ζώσης και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα. Καθορίσαμε τις προτεραιότητες μας σε υποδομές, προγράμματα και αγροτικές πολιτικές. Παραμένουμε σε εγρήγορση και συνεργαζόμαστε για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. Καταθέσαμε επίσης σειρά αιτημάτων και διεκδικήσεων για την στήριξη καλλιεργητών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων, αλλά και προτάσεις για την προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας. Ευχαριστούμε τον Υπουργό για τη θετική ανταπόκριση και προσδοκούμε συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις την επόμενη περίοδο».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής πολιτικής Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος τόνισε: «Στην πρώτη επίσημη συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Κώστα Τσιάρα συζητήσαμε εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα και την Περιφέρειά μας ειδικότερα. Δόθηκε έμφαση στην κτηνοτροφία, στις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων και στα αρδευτικά έργα. Μια παραγωγική συνάντηση, όπου υπήρξε απόλυτη συναντίληψη όσον αφορά στις προτεραιότητες για την ανάπτυξη. Με τη συνάντηση αυτή οριοθετείται η έναρξη μιας νέας περιόδου μέσα σε ένα ευνοϊκότερο κλίμα σχέσεων μεταξύ του ΥπΑΑΤ και της Περιφέρειας, που θα χαρακτηρίζεται από στενή συνεργασία, ανοιχτή επικοινωνία και από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων».