Μπούρτζι Καρύστου από τον Θανάση Ζεμπίλη
in ,

Ερώτηση για το Μπούρτζι Καρύστου από τον Θανάση Ζεμπίλη προς την Υπουργό Λίνα Μενδώνη

Με Ερώτησή του προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει να προχωρήσει άμεσα η έγκριση των μελετών αποκατάστασης από το ΚΑΣ και η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των εργασιών στο Μπούρτζι Καρύστου. Η Ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας έχει ως εξής:

«Το Μπούρτζι της Καρύστου κατασκευάστηκε το 1.350 μ.χ. από τους Ενετούς και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής της Καρυστίας. Είναι διώροφο εξαγωνικού σχήματος με πολλές πολεμίστρες και 24 μπουκαπόρτες περιβόλου. Αποτελεί ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα για τουριστικές και πολιτιστικές διαδρομές στην περιοχή. Το φρούριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διατίθεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας για την έκθεση εικαστικών έργων.

Είχα την ευκαιρία πρόσφατα, με αφορμή έκθεση φωτογραφίας με τα 18 Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που έχουν ενταχθεί στο Διεθνή Κατάλογο της Ανθρωπότητας της UNESCO, που διοργάνωσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, να επισκεφτώ το Μνημείο. Κατά την επίσκεψη μου, διαπίστωσα ότι το Μπούρτζι Καρύστου σώζεται μεν ακέραιο, χρήζει όμως παρεμβάσεων αποκατάστασης, ώστε να διατηρηθεί και να συνεχίσει να φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Από ενημέρωση που έλαβα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, το σύνολο των μελετών του κάστρου είναι έτοιμο και εκκρεμεί η κατά νόμο γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να εγκριθούν οι μελέτες και έπειτα να περάσουμε στο στάδιο εφαρμογής της αποκατάστασης.

Είναι πολύ σημαντικό για την διάσωση του Φρουρίου Καρύστου να εγκριθούν σύντομα οι μελέτες και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου, προκειμένου να διατηρηθεί το Μνημείο και να μην διατρέχουν κίνδυνο οι επισκέπτες του από την πτώση δομικών υλικών.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται η κυρία Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να επισπευστεί η έγκριση των μελετών και να εξασφαλιστεί, ακολούθως,  η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης;».

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ποδηλάτης χάθηκε στην Βλαχιά Ευβοίας – Τον εντόπισαν αστυνομικοί του ΑΤ Μαντουδίου μετά από ώρες

Χαλκίδα: Πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Εσπερινός της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Εύβοια: Πιάστηκαν “στα πράσα” ανήλικοι να κλέβουν Super Market στην Χαλκίδα

Εύβοια: Τεράστια η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων να σβήσουν την φωτιά στο Βαθροβούνι – Μεγάλη η ζημιά για τους μελισσοκόμους [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι

Δολοφονημένος Μενίδι

Σοκ στο Καπελέτο Ηλείας – Διέρρηξε το σπίτι του και τον δολοφόνησε!

Γιώργος Τσαπουρνιώτης: “Μεγάλη μέρα ξημέρωσε για τον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας”