in ,

Ερώτηση κατέθεσε η Κατερίνα Καζάνη σχετικά με τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι κατά την προσπάθειά τους να εκδώσουν δελτίο ταυτότητας και βεβαίωση αστεγίας

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, η κα Καζάνη, μετά την συνάντηση που είχε με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Emfasis, ως Κοινοβουλευτική Τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών, κα Κεραμέως, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κο Οικονόμου, και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Ζαχαριάδη, σχετικά με τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι συνάνθρωποι μας κατά την προσπάθειά τους να εκδώσουν δελτίο ταυτότητας και βεβαίωση αστεγίας.

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

  1. Την Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκη Κεραμέως,
  2. Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου και
  3. Την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Θέμα: Εκτός πλαισίου κοινωνικής πρόνοιας άστεγοι συνάνθρωποί μας λόγω της γραφειοκρατίας στη διαδικασία έκδοσης ταυτοτήτων και βεβαιώσεων αστεγίας.

κ.κ. Υπουργοί,

Το συνεχές των κρίσεων που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια άλλαξε δραματικά τη ζωή των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι κοινωνικές πολιτικές και το επίπεδο διαβίωσής τους συρρικνώθηκαν, ενώ εκτοξεύτηκε η ανεργία, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος αυτών να οδηγηθεί σε ακραία φτώχεια, αστεγία και κοινωνικό αποκλεισμό.

Άστεγοι συνάνθρωποί μας είναι πλέον παντού. Βρίσκονται δίπλα μας, σε κάθε γειτονιά, εκτεθειμένοι ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, προσπαθώντας να επιβιώσουν από την αλληλεγγύη μας.

Οι άνθρωποι σε συνθήκες διαβίωσης δρόμου, αντιμετωπίζουν πάρα πολλά εμπόδια, το οποία είναι δυσεπίλυτα. Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι η έκδοση πιστοποιητικών και πιο συγκεκριμένα η έκδοση Βεβαίωσης Αστεγίας. Πρόκειται για δημόσιο έγγραφο, το οποίο εκδίδεται από τον εκάστοτε δήμο, ο οποίος φιλοξενεί στα γεωγραφικά του όρια, άτομα σε ορατή αστεγία και αποδεικνύει την κατάσταση διαβίωσης του ατόμου. Το εν λόγω έγγραφο είναι απαραίτητο, πέρα από την πιστοποίηση της κατάστασης ενός ατόμου και για την έκδοση άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων.

Χωρίς την ύπαρξη εγγράφου ταυτοποίησης (ταυτότητας ή διαβατηρίου), η σχετική Βεβαίωση δενυπάρχει τρόπος να εκδοθεί. Η ταυτότητα όμως πάρα πολλές φορές δεν υπάρχει, καθώς αυτά τα άτομα πέφτουν πολύ συχνά θύματα κλοπής ή τα έγγραφά τους φθείρονται λόγω δυσμενών συνθηκών δρόμου, καιρικών συνθηκών κ.α.

Προκειμένου να εκδώσει κανείς ταυτότητα απαιτείται, μεταξύ άλλων, η καταβολή παραβόλου και κάποια δήλωση κατοικίας/χώρου διαμονής με τα σχετικά δικαιολογητικά, όπως μισθωτήριο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ (λογαριασμοί, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας κ.α), βεβαιώσεις φιλοξενίας κλπ.

Ένας άνθρωπος σε ορατή αστεγία αδυνατεί να πληρώσει το κόστος του παραβόλου και, φυσικά, να προσκομίσει και κάποιο από τα ανωτέρω έγγραφα. Συνεπώς δεν μπορεί να εκδώσει ταυτότητα.

Αυτό σημαίνει ακολούθως πως δεν μπορεί να εκδώσει και Βεβαίωση Αστεγίας.

Συμπερασματικά λοιπόν:

  • η προϋπόθεση απόδειξης τόπου διαμονής/Βεβαίωσης Αστεγίας στα Αστυνομικά Τμήματα, στερεί το δικαίωμα έκδοσης ταυτότητας,
  • η προϋπόθεση εγγράφου ταυτοποίησης/ταυτότητας στους Δήμους, στερεί το δικαίωμα έκδοσης Βεβαίωσης Αστεγίας,
  • και όλα τα ανωτέρω οδηγούν εν τέλει στην αδυναμία έκδοσης κωδικών TAXIS, αριθμού κινητής τηλεφωνίας, υποβολής αίτησης για κάποιο επίδομα/σύνταξη και πολλά επιπλέον.

Επειδή πρόκειται προφανώς για έναν φαύλο κύκλο γραφειοκρατίας που οδηγεί σε αδιέξοδα, απομόνωση και στέρηση του δικαιώματος ένταξης.

Επειδή είναι απαραίτητη η επίλυση του ζητήματος αυτού καθότι αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο πρόσβασης σε απαραίτητες για τη διαβίωση των αστέγων υπηρεσίες, αλλά και στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας που η Πολιτεία μας έχει δημιουργήσει. 

Ερωτάσθε :

  1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις αναγκαίες ρυθμίσεις για τη διόρθωση και απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης ταυτότητας και βεβαιώσεων αστεγίας με σκοπό την άρση κάθε εμποδίου πρόσβασης σε απαραίτητες για τη διαβίωση των αστέγων υπηρεσίες, αλλά και στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας που η Πολιτείαμας έχει δημιουργήσει;
  2. Προτίθεστε να απαλλάξετε τα άτομα σε συνθήκες διαβίωσης δρόμου από την υποχρέωση να καταβάλλουν παράβολο για την έκδοση ταυτότητας, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό ποσό για εκείνους;

Έλα στo viber του eviathema.gr για ειδήσεις από την Εύβοια με ένα κλικ

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαλκίδα: Ιστιοφόρο συγκρούστηκε στην Γέφυρα του Ευρίπου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Με λαμπρότητα ο πολυαρχιερατικός εσπερινός του Αγίου Δημητρίου στην Χαλκίδα (ΦΩΤΟ)