,

Ερώτηση Συμεών Κεδίκογλου: «Καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αγροτών»

9 Νοεμβρίου 2023, 1:40 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Συμεών Κεδίκογλου, ζητά απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με την καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αγροτών.

Ο Νομός Ευβοίας έχει υποστεί κατ’ επανάληψη ζημιές εξαιτίας φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών συνθηκών και το πλήγμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Ακόμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με τις αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις μετά τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά του Αυγούστου 2021 και οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες που ακολούθησαν.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε απόγνωση αγρότες και επαγγελματίες που έχουν χάσει μέρος της περιουσίας τους αλλά και σημαντικό κομμάτι του εργασιακού τους κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια.Να σημειωθεί ότι στον Νομό Ευβοίας δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια και αρκετοί νέοι αγρότες, πράγμα για το οποίο είναι μεν αισιόδοξο αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε υποστήριξη από την πλευρά της πολιτείας. Ο κλάδος των ελαιοπαραγωγών, των ελαιοτριβείων και των επιχειρήσεων έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, γεγονός που οδηγεί στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος από ανθρώπους που εργάζονται στους συγκεκριμένους κλάδους εδώ και 40-50 χρόνια.

Μέχρι στιγμής έχει αποφασιστεί μόνο ένα μέρος της αποζημίωσης για τους επαγγελματίες και μη επαγγελματίες αγρότες με δήλωση ΟΣΔΕ το 2021. Οι χρηματικές αποζημιώσεις αφορούν αυτούς που έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ. Σε ό,τι αφορά τους δημότες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΕΛΓΑ τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση από πλευράς της κυβέρνησης παρά μόνο σε είδος (ελιές) και να συμβάλει στη διαμόρφωση του χώρου φύτευσης με μηχανήματα έργου.Προβληματικό παραμένει το γεγονός ότι για τους νέους αγρότες με πρώτη δήλωση ΟΣΔΕ 2021 δεν προβλέπεται κάποια αποζημίωση.

Αν και τα τελευταία χρόνια θεσπίστηκε νέο πλαίσιο που προβλέπει την ταχύτερη καταβολή αποζημιώσεων και με υψηλότερα ποσά για τους πληγέντες διαπιστώνεται ότι στην Εύβοια, όπως και σε άλλες πληγείσες περιοχές, δεν έχει καταβληθεί ακόμη το σύνολο των χρημάτων για αποζημιώσεις σε πληγέντες καιρικών καταστροφών. Έτσι, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεση και καθολική κάλυψη της ζημιάς, οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα πάρα μόνο ένα μέρος της αποζημίωσης ενώ δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για το χρονοδιάγραμμα της απόδοσης του συνόλου της αποζημίωσης και την καταβολή της δεύτερης δόσης στους πληγέντες παρά τις επιτόπιες αυτοψίες από σχετικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι Υπουργοί:

  1. Πού οφείλεται η καθυστέρηση και πότε θα αποζημιωθούν στο σύνολό τους οι πυρόπληκτοι αγρότες της Εύβοιας για την καταστροφή του κεφαλαίου τους;
  2. Είναι στις προθέσεις τους να αποζημιώσουν στο σύνολό τους και τους ελαιοπαραγωγούς που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά και τους νέους αγρότες που έχασαν ένα τεράστιο μέρος των εσόδων τους;

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.