Ερώτηση Ζεμπίλη – Χειμάρα για πλωτές διακομιδές ασθενών από Βόρεια Εύβοια προς Νοσοκομείο Λαμίας

Θανάσης Ζεμπίλης Βουλευτής

Την ανάγκη για εξεύρεση λύσης για τις πλωτές διακομιδές ασθενών από την Βόρεια Εύβοια προς το Νοσοκομείο της Λαμίας, υπογραμμίζουν με κοινή τους Ερώτηση στη Βουλή ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης και ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας.

Ειδικότερα, με την αρ.πρωτ.:1267/7.12.2022 Ερώτησή τους προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη ζητούν τη συνδρομή των ακτοπλοϊκών εταιρειών, καθώς και την προμήθεια/διάθεση πλωτού ασθενοφόρου προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, η Ερώτηση των κ.κ. Θανάση Ζεμπίλη και Θεμιστοκλή Χειμάρα αναφέρει τα εξής:

«Λόγω του προβληματικού οδικού δικτύου από την Βόρεια Εύβοια προς τη Χαλκίδα, που συχνά τον χειμώνα διακόπτεται λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, πολλοί ασθενείς από το Κ.Υ. Ιστιαίας διακομίζονται, δια θαλάσσης, στο πλησιέστερο Νοσοκομείο της Λαμίας. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων πλωτών μέσων και του γεγονότος ότι δεν εκτελούνται ακτοπλοϊκά δρομολόγια τις βραδινές ώρες, οι ασθενείς αρκετές φορές διατρέχουν τον κίνδυνο για τη ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα λόγω της πολύωρης διακομιδής το Κ.Υ. Ιστιαίας μένει πολλές ώρες χωρίς ασθενοφόρο και δίχως ιατρούς.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ώρες που δεν λειτουργούσαν ακτοπλοϊκές γραμμές, γιατροί του Κ.Υ. Ιστιαίας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό περιστατικό, όπου κρίθηκε επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του στο κοντινότερο Νοσοκομείο, αυτό της Λαμίας, συνοδεία δυο γιατρών, μίας καρδιολόγου και ενός αγροτικού γιατρού. Δυστυχώς, το δρομολόγιο από τα Λουτρά Αιδηψού προς Αρκίτσα δεν πραγματοποιήθηκε και μπήκε έκτακτο δρομολόγιο από τον Αγιόκαμπο προς Γλύφα. Επειδή, όμως, δεν υπήρχε δρομολόγιο επιστροφής για την Βόρεια Εύβοια, το πλήρωμα του ασθενοφόρου αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ιστιαία οδικώς μέσω Χαλκίδας, διαδρομή που διήρκησε 7 ώρες, αφήνοντας τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού για όλο αυτό το διάστημα χωρίς ενεργό ασθενοφόρο και το Κ.Υ. Ιστιαίας χωρίς γιατρούς.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα. Αρχικώς, πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιρειών και των Υπηρεσιών Υγείας, ώστε όταν κρίνεται απαραίτητο να εκτελούνται έκτακτα δρομολόγια προς Φθιώτιδα, αλλά και για την επιστροφή προς την Βόρεια Εύβοια. Πρέπει, λοιπόν, να υποχρεωθούν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες να συνδράμουν στην αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών περιστατικών.

Περαιτέρω, με τον Ν. 4770/2021 η Εύβοια αναγνωρίζεται νομοθετικά ως νησιωτική περιοχή και συμπεριλαμβάνεται στην Εθνική θαλάσσια πολιτική. Οφείλει, λοιπόν, η Πολιτεία να την συμπεριλάβει σε όλες τις πρόνοιες που προβλέπονται για την νησιωτικότητα. Η προμήθεια από το Λιμενικό Σώμα και η παραχώρηση στο Λιμεναρχείο Αιδηψού ενός πλωτού ασθενοφόρου, κατάλληλα διαμορφωμένου με υγειονομικό εξοπλισμό, το οποίο θα εξυπηρετεί τις έκτακτες ανάγκες των κατοίκων για μεταφορά σε νοσοκομείο, θα αποτελούσε μία σωτήρια λύση για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής για διακομιδή στη Φθιώτιδα. Μία εναλλακτική λύση θα ήταν, οι πλωτές διακομιδές να γίνονται με ιδιωτικά, ειδικά διαμορφωμένα σκάφη, όπως ακριβώς συμβαίνει σε αρκετά νησιά του Αιγαίου.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί Υγείας και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής:

• Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να βρεθεί λύση για την κάλυψη των αναγκών διακομιδής από την Βόρεια Εύβοια προς το Νοσοκομείο της Λαμίας;

• Υπάρχει η βούληση για την διάθεση πλωτού ασθενοφόρου στο Λιμεναρχείο Αιδηψού ή για την μίσθωση κατάλληλου ιδιωτικού σκάφους;».