Φωτιά στην Εύβοια: Καλούν κατοίκους και τουρίστες από τις Ροβιές να πάνε στην παραλία – Εγκλωβισμένοι σε χωριά και τραυματίες πυροσβέστες

ΦΩΤΙΑ ΒΟΡΕΙΑΕΥΒΟΙΑ EVIATHEMA

Πολύ δύσκολη είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση στην Εύβοια όπου μαίνεται από χθες μεγάλη φωτιά καταστρέφοντας πυκνό δάσος.

Κρίσιμες οι τελευταίες ώρες για τους κατοίκους στις Ροβιές στην Βόρεια Εύβοια, καθώς οι αρχές καλούν τους ίδιους και τους τουρίστες να συγκεντρωθούν όλοι στην παραλία. Τεράστιο μέτωπο φωτιάς πλησιάζει από τη βόρεια πλευρά με το μέτωπο να ξεπερνά και τα 25 μέτρα  στο πευκόφυτο δάσος.

Ακόμη και στο δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές, επεκτάθηκε το μέτωπο με αποτέλεσμα η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, την ίδια ώρα οι πυροσβέστες κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών  προσπαθώντας να σώσουν σπίτια που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο.

καλαμουδι

Πάνω από 100 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα τμήματα, 4 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας και των Δήμων και αρκετοί  εθελοντές βρίσκονται στο σημείο..

Εκτός από τις Ροβιές η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στο χωριό Κουρκουλοί και κατευθύνεται πλέον προς Σκεπαστή, ενώ το άλλο μέτωπο σταμάτησε λίγο πριν το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ. Άλλο μέτωπο είναι στη Δαμιά, ενώ υπάρχει ένα ακόμη μέτωπο στο Καλαμούδι κάτω από τη Μονή Οσίου Δαυΐδ.

Νωρίτερα, στις 12.20, εστάλη sms 112 στους κατοίκους των περιοχών Κούλουρος και Μαρούλι για να εκκενώσουν άμεσα προς Ιστιαία εξαιτίας της φωτιάς στην Εύβοια.

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι στο χωριό Κουρκουλοί το οποίο κύκλωσαν οι φλόγες και εγκλώβισαν μέσα σε αυτό τόσο πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα όσο και κατοίκους οι οποίοι έψαχναν διέξοδο για να μπορέσουν να απομακρυνθούν.

Στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου μεταφέρθηκαν οι πυροσβέστες που τραυματίστηκαν κατά την κατάσβεση της φωτιάς.

ΝΕΑ15

Πριν λίγο οι πυροσβέστες είδαν τεράστιες φλόγες να κυκλώνουν το χωριό Δαμιά ενώ τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται σε όλα τα σημεία ανεξέλεγκτα κυκλώνοντας οικισμούς και εγκλωβίζοντας ανθρώπους και πυροσβέστες που δίνουν μία Τιτάνια μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία καθώς έχει διακοπεί η κυκλοφορία ανάμεσα στα χωριά Δαμιά και Παλαιοχώρι. Τα τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν να ρίχνουν τόνους νερού αλλά τα μέτωπα είναι πολλά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα είναι συνεχείς.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί πάνω από 10 οικισμοί:

  • Καλαμούδι
  • Ρετσινόλακκος
  • Ροβιές
  • Κούλουρος
  • Μαρούλι
  • Σηπιάδα
  • Κουρκουλοί
  • Σκεπαστή
  • Παλαιοχώρι
  • Δαμιά
  • Ιερά Μονή Όσιου Δαυίδ

Σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, -που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- «τη χθεσινή μέρα μεταφέρθηκαν 6 άτομα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και φιλοξενήθηκαν εκεί μέχρι σήμερα το πρωί μόνο για κοινωνικούς λόγους χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα -απλώς ήθελα να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια».

ΝΕΑ2

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «ήδη έχουν ενισχυθεί οι υγειονομικές δυνάμεις στην περιοχή, υπάρχει συνεχής παρουσία ασθενοφόρων και τα πληρώματά τους, αν χρειαστεί, αντιμετωπίζουν τις οποιεσδήποτε περιπτώσεις, χωρίς μέχρι τώρα να έχουμε κάποια σοβαρά προβλήματα».

Πνέουν άνεμοι 2 με 3 μποφόρ, αλλά θα ενισχυθούν –  «Ακραία ξηρή η καύσιμη ύλη»

Η δασική φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Λίμνης, Ευβοίας, η οποία εκδηλώθηκε χθές Τρίτη 03/08 το απόγευμα, είναι αυτή τη στιγμή ανεξέλεγκτη μιάς και οι επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος) ευνοούν την ακραία συμπεριφορά που έχει αποκτήσει η πυρκαγιά.

Στην ευρύτερη περιοχή αυτή τη στιγμή πνέουν βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 2 με 3 μποφόρ. Παράλληλα, με τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr αναμένουμε σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών απο τις απογευματινές – πρώτες βραδινές ώρες κυρίως λόγω της ενίσχυσης των βόρειων – βορειοανατολικών ανέμων στην περιοχή στα 4 μποφόρ.

Η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και την ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένουμε μικρή βελτίωση των συνθηκών αύριο τις πρώτες πρωινές ώρες (06:00-10:00). Η βελτίωση αυτή συνδέεται με την εξασθένιση του ανέμου. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ευφλεκτότητα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα συνεχίσει να ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

 

kairos-fotiatora

Πύρινη κόλαση στην Βόρεια Εύβοια – Ανεξέλεγκτη η φωτιά πλησιάζει στην Μονή Οσίου Δαυίδ

Φωτιά στην Βόρεια Εύβοια: Υπό τον πύρινο κλοιό και το χωριό Σηπιάδα – ΤΩΡΑ, εκκένωση των χωριών Δαμιά και Καλαμούδι [ΦΩΤΟ]

Βόρεια Εύβοια: Νέα μεγάλη φωτιά στον Οικισμό Μουρτιά [ΦΩΤΟ]

Ευβοίας: 71χρονος ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα στο Αλιβέρι

Εύβοια: Μεγάλη φωτιά στα Κριεζά [ΦΩΤΟ]

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι