Φωτιά στην Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

φωτιαευβοιασσ

Βελτίωση παρουσιάζει σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στα χωριά  Γάϊα και Κρεμαστός του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, της  δημοτικής ενότητας Κονιστρών, καθώς δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο και οι δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο από όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική δίνουν μάχη σε διάσπαρτες εστίες, οι οποίες καίνε ακόμα εντός της περιοχής.

H Πυροσβεστική κάνει λόγο για δύσκολη πυρκαγιά, καθώς οι ισχυροί άνεμοι άνω των 7 μποφόρ αλλά και το ανάγλυφο της περιοχής δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις το απόγευμα, αλλά όπως ανέφερε αργά το βράδυ του Σαββάτου το συντονιστικό όργανο της περιοχής, το μέτωπο έχει «προσδιοριστεί» και λαμβάνονται μέτρα για να μην επεκταθεί η φωτιά.

288358193 5139874509400110 8727957959294691980 n

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας, ενώ ολονύχτια μάχη στην πυρκαγιά έδιναν 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (εκ των οποίων 3 είναι Ε.ΜΟ.ΔΕ.) και 31 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και της Περιφέρειας, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα τις εστίες της φωτιάς.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτων-Διασωστών & Ναυαγοσωστών Χαλκίδας, κατόπιν αιτήματος της Πολιτικής Προστασίας, στην μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην πολύπαθη Εύβοια.
Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ βρίσκονται στο πλευρό των πυροσβεστών που επιχειρούν στην περιοχή, ενώ συμμετείχαν ενεργά και στην προληπτική εκκένωση του χωριού Κρεμαστού Ευβοίας.

Παράλληλα, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ με εντολή του αρχηγού του ΠΣ, Αλέξιου Ράπανου έχει μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 14.00 το μεσημέρι του Σάββατου σε δασική έκταση ανάμεσα στην περιοχή Γάια και Κρεμαστό και περίπου στις 19.00 έγινε ενεργοποίση του μυ νήματος  μέσω 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό Κρεμαστός και να κατευθυνθούν προς το Τραχήλι.

288227516 438307424786066 4620231256987478709 n

Ο Υφυπουργός Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο δήλωσε:

“Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, για τη δοκιμαζόμενη ξανά Εύβοια, από κοινού με τους έμπειρους πυροσβέστες συντονίζουμε την κατάσβεση της πυρκαγιάς… Έρχονται διαρκώς ενισχύσεις από πολλές περιοχίες, από Θεσσαλία, Στερεά… Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτιμούν ότι θα οριοθετήσουν τη φωτιά παρότι διατηρείται ο ισχυρός άνεμος, και με το πρώτο φως της μέρας που θα έρθουν τα εναέρια μέσα, θα τεθεί υπό έλεγχο. Αν δεν έχουμε περίεργες αλλαγές του ανέμου θα κρατηθεί υπό έλεγχο. Είναι καλύτερη η εικόνα από ότι ήταν πριν λίγες ώρες. Θα καταφέρουμε να περιοριστεί.”

«Δόθηκε μάχη για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα μέτωπα και να μπορέσουμε να φέρουμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις κοντά στο μέτωπό της φωτιάς. Αυτή τη μάχη φαίνεται πως την κερδίσαμε προς το παρόν και μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς ενώ ακριβώς την ίδια εκτίμηση έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως «μπορέσαμε και κρατήσαμε το μέτωπό της φωτιάς μακριά από τον οικισμό και απομακρύναμε με αυτό τον τρόπο την απειλή».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις φλόγες εκεί που τις έχουμε τώρα εγκλωβίσει μέχρι το πρωί».

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ο οποίος συντόνισε τις επόμενες κινήσεις στο Συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε στο χωριό Κρεμαστός, «λίγο μετά τις 20.00 η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ήταν τρομακτική καθώς δεν είχαμε τρόπο να προσεγγίσουμε τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς, αλλά μπορέσαμε και κρατήσαμε τις φλόγες μακριά από το χωριό περίπου σε απόσταση 700 μέτρων από τα πρώτα σπίτια.

Συγχρόνως περιορίσαμε τα μέτωπα και με τις επίγειες δυνάμεις, τα μηχανήματα και τους εθελοντές μπορέσαμε να περιορίσουμε την φωτιά, με συνέπεια να είμαστε αισιόδοξοι ότι αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο μέσα στη νύχτα θα μπορέσουμε με το πρώτο φως της μέρας με τη χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων να την ελέγξουμε».