Ιερατικές συνάξεις στην Μητρόπολη Χαλκίδας

Μητρόπολη Χαλκίδας

Κάθε φθινόπωρο εκάστου έτους, στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, πραγματοποιείται γενικό ιερατικό συνέδριο. Ωστόσο εφέτος, λόγω των ισχυόντων μέτρων υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού της χώρας μας από την πανδημία του κορωνοϊού (covid-19) πραγματοποιήθηκαν κατά τόπους ιερατικές συνάξεις, τηρουμένων των μέτρων υγειονομικού πρωτοκόλλου (επιδημιολογικό επίπεδο 2), με εισηγητή τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσόστομο.

Ιερώνυμος για επίθεση στον Ελληνα ιερέα της Λυών: “Ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική αυτή η φρίκη”

Έτσι, το διήμερο 29-30 Οκτωβρίου 2020 έλαβαν χώρα τρεις ιερατικές συνάξεις με λιγότερους από 20 Κληρικούς η κάθε μία. Στην Ιστιαία για τους Κληρικούς της Αρχιερατικής Περιφερείας Ιστιαίας, στα Λ. Αιδηψού για τους Κληρικούς των Αρχιερατικών Περιφερειών Αιδηψίων και Αιγαίων και στο Ν. Προκόπι για τους Κληρικούς των Αρχιερατικών Περιφερειών Νηλέως και Κηρέως.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του ανέπτυξε τις παραγωγικές δυνατότητες της ποιμαντικής κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, επισημαίνοντας ότι οι πιστοί ταυτίζουν την καθημερινότητά τους με τον σωτηριολογικό χαρακτήρα της μητροπόλεως των εορτών, πράγμα που γίνεται καταφανές από την λειτουργική πράξη της Εκκλησίας μας, η οποία μας εισάγει σε κλίμα προετοιμασίας σαράντα μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Έτσι συνέστησε στους Εφημερίους να τελείται σε κάθε Ενορία το ιερό σαρανταλείτουργο, ώστε διά της μεταλήψεως του Σώματος και Αίματος του Χριστού, να στολίζουμε και να φωτίζουμε όντως τις ψυχοσωματικές μας υπάρξεις. Επίσης, κατ’ αυτή την περίοδο οι άνθρωποι αναζητούν εντονότερα τους ελαχίστους αδελφούς και η τοπική μας Εκκλησία, με την διενέργεια του καθιερωμένου Εράνου Αγάπης, στοχεύει κατ’ εξοχήν προς αυτή την αφύπνιση της φιλοτιμίας και της φιλανθρωπίας.

Στη συνέχεια, υπήρξε διάλογος σχετικά με το αναπτυχθέν θέμα και συζήτηση για επιμέρους τρέχοντα ποιμαντικά και διοικητικά ζητήματα.

Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στους Ιερείς το Εγκόλπιο Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως για το ερχόμενο έτος 2021, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγωνιστών του 1821 στην Εύβοια και τις Β. Σποράδες.

Ιδιαιτέρως συγκινητικό ήταν το κλίμα στην Ιστιαία, όπου ο Σεβασμιώτατος εκόμισε απότμημα ιερού λειψάνου του νέου Αγίου της εκκλησίας μας και εξ Ιστιαίας καταγομένου Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτη.

Όλες οι ιερατικές συνάξεις έληξαν με επιτυχία και γι’ αυτό με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο, άπαντες οι ιερείς ευχαρίστησαν τον Άγιο Θεό γι’ αυτή την ευκαιρία της πνευματικής επικοινωνίας και εν Χριστώ συναναστροφής.

Επίσης, σήμερα το πρωί Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου – Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως και τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο, μετέβη στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής, του χωρίου Αυγαριά Ιστιαίας.

Εκεί έγινε δεκτός με αισθήματα χαράς και εγκαρδιότητας από Κληρικούς της περιοχής και τους Ενορίτες, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, προ του τέλους της οποίας ετελέσθη και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής πρεσβυτέρας Αικατερίνης Θάνου, μητέρας του Πρωτ. Ιωάννου Θάνου-Εφημερίου της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιστιαίας και Διευθυντού του Βησσαριωνείου Γηροκομείου Ιστιαίας.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε με απλό και εύληπτο τρόπο τα Αναγνώσμα της ημέρας (Β΄ Κορινθ. 3, 12-18 και Λκ. 8, 16-21).

Μετά την Θεία Λειτουργία και την διανομή του αντιδώρου, ο Σεβασμιώτατος με τους συνοδούς του Κληρικούς μετέβησαν στο παρακείμενο Κοιμητήριο της Ενορίας, όπου διάβασαν Νεκρώσιμο Τρισάγιο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων ενοριτών.

IMX ieratikes synaxeis 1 29 31.10.2020 004 IMX ieratikes synaxeis 1 29 31.10.2020 003 IMX ieratikes synaxeis 1 29 31.10.2020 001

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, το Μαντούδι, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr