Κηδεύτηκε ο Βαγγέλης Ρωχάμης – Στο Βασιλικό Ευβοίας το τελευταίο αντίο

Στο Βασιλικό Χαλκίδας τελέστηκε την Πέμπτη η κηδεία του Βαγγέλη Ρωχάμη.

Βαγγέλης Ρωχάμης

Στην «τελευταία κατοικία» του οδηγήθηκε την Πέμπτη (8/2) ο Βαγγέλης Ρωχάμης. Ο «πεταλούδας» των ελληνικών φυλακών, που έφυγε από τη ζωή προ δύο ημερών, κηδεύτηκε στο Βασιλικό Εύβοιας, παρόντων των οικείων του. Μεταξύ αυτών οι δύο κόρες και η αδερφή του.

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης

Είχε γεννηθεί στο Βασιλικό της Εύβοιας το 1951 .

Ηταν Μέλος πολυμελούς οικογένειας, σε ηλίκια 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό την συντήρηση της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο (1971) και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στο στρατό οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή

Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του Βασιλικού. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο. Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό.

 Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.

Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.[

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού . Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψη του βοήθησαν γυναίκες. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.

Ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και έκτοτε ζούσε στο Λευκαντί

Συνεχές ήταν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων που τον αντιμετώπιζαν αμφίσημα. Παρά το ότι υπήρξε διαβόητος για τις αρχές δεν είχε στο ενεργητικό ποτέ έγκλημα κατά τη ανθρώπινης ζωής. Επίσης, ο Ρωχάμης έγινε συνώνυμο της ανυπότακτης ανδροπρέπειας και του ανθρώπου που αντιτάχθηκε στην έννομη τάξη.