Το κρυμμένο μυστικό της Χαλκίδας: Περπατώντας στην Αρχαία Αγορά μέσα στον σταθμό των ΚΤΕΛ
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθέστε το eviathema.gr στη GoogleΜια σπουδαία αρχαιολογική αποκάλυψη ήρθε στο φως κατά τη δεκαετία του 1990 στην περιοχή του Αγίου Στέφανου, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ιστορία της Χαλκίδας.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων των ΚΤΕΛ Ευβοίας, η αρχαιολογική σκαπάνη της ΙΑ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εντόπισε τμήμα της αρχαίας αγοράς της πόλης.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη προσέφερε πολύτιμα στοιχεία για τον οικιστικό ιστό της αρχαίας Χαλκίδας, συνδέοντας την περιοχή γύρω από τις Καμάρες και τη Ληλαντίων με το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο στο Βαθροβούνι, αλλά και τα σημαντικά νεκροταφεία της κλασικής και ρωμαϊκής εποχής στη Βροντού και την Αγία Ελεούσα.
Η ανασκαφική έρευνα έφερε στην επιφάνεια έναν οργανωμένο πολεοδομικό ιστό που περιλάμβανε δύο δρόμους, οι οποίοι ακολουθούν παράλληλη πορεία με τη σημερινή οδό Στύρων. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα μεγάλο παρόδιο κτίριο, καταστήματα και χώρους βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, αποδεικνύοντας την εμπορική ακμή της περιοχής.
Στο βορειοανατολικό τμήμα της ανασκαφής αποκαλύφθηκε μια έπαυλη με βοτσαλωτά δάπεδα, η οποία αν και βρέθηκε κατεστραμμένη, μαρτυρά τον πλούτο της εποχής. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η χαρτογράφηση της μεγάλης εμπορικής πλακόστρωτης οδού που διχοτομούσε το αρχαίο βιοτεχνικό πάρκο και ένωνε το βόρειο λιμάνι της Λιανής Άμμου με το νότιο λιμάνι του Αγίου Στεφάνου, διευκολύνοντας τη διακίνηση αγαθών μέσω της αρχαίας αγοράς.

Τα κινητά ευρήματα που ανασύρθηκαν μέσα από το στρώμα της καταστροφής «μιλούν» για την καθημερινότητα των αρχαίων Χαλκιδέων. Ο μεγάλος αριθμός χάλκινων νομισμάτων επιβεβαιώνει την έντονη εμπορική συναλλαγή, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για εργαστήρια κατασκευής πολύτιμων ειδών.
Η θρησκευτική ζωή ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμπορική, όπως αποδεικνύει η εύρεση ενός μικρού μαρμάρινου ανάγλυφου της θεάς Κυβέλης και η ύπαρξη μιας λαξευτής κλίμακας που πιθανότατα οδηγούσε σε βωμό. Όλα αυτά τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι και κοντά στο σημείο που έρεε η μυθική πηγή Αρεθούσα, το ιερό ύδωρ της οποίας τροφοδοτούσε την πόλη και κατευόδωνε τους Χαλκιδείς αποίκους στα ταξίδια τους.
Σήμερα, η ιστορία συναντά τη σύγχρονη ζωή με έναν μοναδικό τρόπο. Ο αρχαιολογικός χώρος διατηρείται και είναι πλήρως επισκέψιμος για το κοινό, καθώς βρίσκεται ενσωματωμένος στο μεγάλο κυκλικό αίθριο του σταθμού των ΚΤΕΛ, ανάμεσα στα εκδοτήρια εισιτηρίων και το κυλικείο, προσφέροντας στους ταξιδιώτες μια σπάνια ματιά στο ένδοξο παρελθόν της πόλης πριν από την αναχώρησή τους.


