Κρυπτόν: Ομαδική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας

Η ομάδα “ΔΙΠΟΛΑ” παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Κρυπτόν» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας Δημήτρης Μυταράς.

ΚΡΥΠΤΟΝ

Η θεματική της έκθεσης “Κρυπτόν” είναι μια ιδέα του ιστορικού τέχνης και επιμελητή της Ευθύμη Λαζόγκα και βασίζεται στη ρήση του Ηράκλειτου «Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί» (στα νέα ελληνικά: η φύση αρέσκεται στο να κρύβεται).

Το «Κρυπτόν» ως έννοια, διέπει όλο το φάσμα της τέχνης / πολιτικό-κοινωνικό-μεταφυσικό-υπαρξιακό και θέτει στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα του «μη όντος», του «ανύπαρκτου» και του «κρυμμένου».

Η Ιστορικός τέχνης και συνεπιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Φαίη Τζανετουλάκου σημειώνει:

«Όλη η ιστορία της τέχνης είναι ένα παιχνίδι απόκρυψης, συγκάλυψης και αποκάλυψης.[…]

Το μέγα μυστήριο της τέχνης αντιστοιχεί στο μέγα μυστήριο του έρωτα που υπερβαίνει εαυτόν, και συχνά αντιμάχεται την ίδια την επιβίωση. Είναι η κρυφή επιθυμία του καλλιτέχνη να αδράξει το άπιαστο της ζωής, το αναπόδραστο της ύπαρξης, τη ζεύξη δύο σωμάτων και ψυχών. Οι Ρομαντικοί του 18ου και 19ου αιώνα αναζήτησαν το μυστικό του Υψηλού στο συνταρακτικό Sublime τοπίο, στις συμβολικές εσχατιές της φύσης. Ο 20ος αιώνας, ο αιώνας της γέννησης της επιστήμης, της τεχνολογίας και της άκρατης οικονομικής μονομανίας, προσέφερε στον άνθρωπο αρκετές απαντήσεις στα κοσμογονικά ερωτήματα του, ικανοποίησε τις επιδερμικές ανάγκες του μα του στέρησε το μυστήριο της μάγευσης, την ανάγκη του να πιστέψει στην ύπαρξη του Ερωτήματος.»

Οι νέες ώρες λειτουργίας είναι:

Δευτέρα έως Παρασκευή 18:00-21:00 και Σάββατο-Κυριακή 11:00-14:00 και 18:00-21:00 έως 2 Νοεμβρίου.

Διαβάστε Επίσης:

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο