Κύμη: Σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο το μουσείο και επισκέψιμη η οικία Γ.Ν. Παπανικολάου

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΥΜΗ EVIATHEMA

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση ενός έργου πολύ σημαντικού όχι μόνο για την Κύμη αλλά για ολόκληρη την Εύβοια βρίσκεται κοντά στην υλοποίηση του με την παρουσίαση της μελέτης για την ανάδειξη της οικίας του Γεώργιου Ν Παπανικολάου – μεγάλου ευεργέτη της ανθρωπότητας στην πατρική του οικία στην Κύμη που είναι και η γενέτειρά του.

Ο δήμος Κύμης Αλιβερίου έχει καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 217 χιλιάδων ευρώ από το πρόγραμμα Τρίτσης στον άξονα προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός», με τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021»

Η παρούσα πρόσκληση περιλαμβάνει δράσεις και έργα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ειδικότερα: – Ίδρυση και δημιουργία νέων Μουσείων και μονίμων Εκθέσεων – Ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων, -εφαρμογές μουσειακού αποθέματος και πολιτιστικής κληρονομιάς – Εκπαιδευτικές δράσεις με ψηφιακές Λοιπές δράσεις με πολιτιστικό, τουριστικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το πρωί του Σαββάτου 20/11 οι μελετητές Ηλιάνα Ζιώγα όσο και ο Θανάσης Αθανασιάς, επαγγελματίες οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία στην δημιουργία μουσείων , παρουσίασαν στο Δήμαρχο Θανάση Μπουραντά αλλά και στα μέλη του Δ.Σ του Ινστιτούτου Παπανικολάου τις κατόψεις, τομές και την μακέτα του έργου καθώς και τις προτάσεις τους για να γίνει πόλος έλξης μαθητών σχολείων και τουριστών το σπίτι του μεγάλου επιστήμονα. Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Νίκος Μπαράκος, ο Αντιδήμαρχος Κύμης Αλέξανδρος Θεοδώρου, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ινστιτούτου Παπανικολάου Γιώργος Ζέρβας, η σύμβουλος του Περιφερειάρχη και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ρούλα Κεχρή, οι δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη του Διοικητικού συμβουλίου Αρετή Μπάτσα και Βασίλης Χριστόπουλος όπως επίσης οι τοπικοί σύμβουλοι Νίνα Γαλάνη η και η Κατερίνα Κουτέλου υπεύθυνη πολιτιστικών της τοπικής κοινότητας Κύμης.

Η παρουσίαση αυτή έγινε σε κλίμα ομοψυχίας όλων των παρεβρισκομένων και για αυτούς που παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια στο δήμο Κύμης Αλιβερίου καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο και σπάνιο ήταν αυτό.

Η συγκεκριμένη μελέτη κατά γενική ομολογία αποτελεί μια σύγχρονη πρόταση- με μουσειογραφικό σχεδιασμό για τη δημιουργία της Οικίας Παπανικολάου ως έναν νέο διαδραστικό χώρο με ενεργή συμμετοχή του επισκέπτη, με πρωτότυπη παρουσίαση του βίου & των επιτευγμάτων του Γ. Ν. Παπανικολάου αλλά και της γενέτειράς του της Κύμης, με έναν καταπληκτικό συγκερασμό των νέων τεχνολογιών και της ατμόσφαιρας του 20ου αι., με προσβάσιμο εργαστήριο (μικροσκόπια κλπ) για τους επισκέπτες και πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα εκδηλώσεων.

Παπανικολάου 1 Παπανικολάου 2

Διαβάστε Επίσης:

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News