in

Λεκτική Επίθεση Θωμά σε μάρτυρα της δίκης-ακούστηκαν ονόματα εργολάβων που έκοβαν εικονικά τιμολόγια

Εξαντλητική η κατάθεση Μπουραντά- Κόλαφος η κατάθεση Μύρκου

Επεισοδιακή ήταν εκδίκαση της υπόθεσης της πολύκροτης δίκης Θωμά στο Τριμελές Εφετείο Εύβοιας την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 στην υπόθεση με κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο Κύμης Δημήτρη Θωμά καθώς προς το τέλος της πολύωρης διαδικασίας επιτέθηκε φραστικά στον Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Βλάση  Δημήτρη Μύρκο φωνάζοντάς του δεν θα με κλείσετε εσείς φυλακή επειδή ο κ Μύρκος υποστήριξε με σθένος ότι τα έργα για τα οποία είχαν κοπεί τιμολόγια για το χωρίο του (συνολικής αξίας 25 χιλιάδων ευρω) δεν έγιναν ποτέ και υπήρξαν μόνο στη φαντασία της τότε δημοτικής αρχής.

 

Η  Δίκη ξεκίνησε μετα την προηγούμενη διακοπή της με την συνέχιση της κατάθεσης του Δημάρχου Κύμης Αλιβερίου Θανάση Μπουραντά η οποία ήταν εξαντλητική και πολύωρη.

Η εντύπωση που αποκομίστηκε από αυτή την κατάθεση ήταν ότι ο σημερινός δήμαρχος ήταν σαν να δικαζόταν εκείνος και όχι ο πρώην δήμαρχος.

Ο κ Μπουραντάς ανέφερε και ονόματα αυτών που του μετέφεραν τις πληροφορίες για τις στοίβες μετρητών χρημάτων στο δημαρχείο λίγες μέρες πριν παραδοθεί η δημοτική αρχή από τον κύριο Θωμά αλλά και ονόματα εργολάβων που πιέστηκαν από τον πρώην δήμαρχο να αλλάξουν τις αρχικές τους καταθέσεις..

Παρόλα αυτά ακούστηκε πολλές φορές μέσα στο δικαστήριο ότι «δεν μας μιλάτε συγκεκριμένα» «μας λέτε αόριστα πράγματα» κλπ.

Ωστόσο σε γενικές γραμμές ήταν μια εξαντλητική για όλους τους συμμετέχοντες κατάθεση που κούρασε το ακροατήριο και είχε και κάποιες αοριστίες αφού ο σημερινός δήμαρχος δεν ήταν δήμαρχος κατά το επίμαχο διάστημα των καταγγελιών και δεν μπορούσε να γνωρίζει λεπτομέρειες ούτε του βουλεύματος ούτε του πορίσματος του οικονομικού Επιθεωρητή.

 

Ο κ Μπουραντάς στην καταθεσή του είπε ότι πιστεύει πως  την ευθύνη για όλα όσα προέκυψαν από τις έρευνες των ελεγκτικών αρχών την είχε ο πρώην δήμαρχος ενώ για τους εργαζόμενους εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκτελούσαν εντολές υπό την πίεση του Δημήτρη Θωμά.

 

Ακούστηκαν και ονόματα ανθρώπων που φέρεται ότι έκοψαν εικονικά τιμολόγια και ο σημερινός δήμαρχος ρωτήθηκε γιατί εξακολουθεί και σήμερα να συνεργάζεται με αυτούς. Βεβαίως το ερώτημα είναι γιατί κατά την προδικασία οι ίδιοι οι δικαστές δεν άσκησαν διώξεις σε αυτούς τους εργολάβους και όχι αν συνεργάζονται και σήμερα με το δήμο.

Διότι αν σε ένα διαγωνισμό ή σε μια ανάθεση η κάθε δημοτική αρχή δεν περιορίζεται στην αναζήτηση των νόμιμων δικαιολογητικών (φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική, ποινικό μητρώο κλπ) τότε δεν δημοτική αρχή αλλά ανακριτική.

 

Επίσης επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ομοιότητα στην διοίκηση της δημοτικής αρχής Θωμά και της δημοτικής αρχής Μπουραντά όσον αφορά τις διπλές εντολές σε αυτό το θέμα ο σημερινός Δήμαρχος απάντησε ότι οι εργαζόμενοι και ο Ταμίας ήταν φοβισμένοι μετά τα όσα προέκυψαν στο δήμο και αρνούνταν πολλές φορές να εκτελέσουν νόμιμες υπηρεσίες. Ο ίδιος έχει δώσει διπλές εντολές για να εκτελεστούν εργασίες οι οποίες όλα έχουν σταλεί στην αποκεντρωμένη διοίκηση και έχουν κριθεί νόμιμες σε αντίθεση με τις διπλές εντολές του κ Θωμά που ήταν για ανύπαρκτες εργασίες και ανύπαρκτα έργα.

 

Κόλαφος ο Μύρκος

 

Όμως μετά τον κ Μπουραντά κατέθεσε ο πρώτος πρόεδρος μάρτυρας ο Δημήτρης Μύρκος (εφοριακός στο επάγγελμα)  ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και ξεκάθαρος.

«Δεν έγινε κανένα έργο» είπε και ξαναείπε ο μάρτυρας μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρεμηνείας.

Ο Κ Μύρκος είπε:

Ότι είναι κάτοικος Αγιου Βλασίου εδώ και πενηνταέξι χρόνια είναι ένα χωριό 300 κατοίκων και ένα μέρος που δεν μπορεί να συμβεί οτιδήποτε πόσω μάλλον ένα έργο και να μην το αντιληφθεί ούτε ο πρόεδρος ούτε οι κάτοικοί του.

Επιπλέον ξεκαθάρισε:

Δεν έχει βρεθεί ούτε ένας κάτοικος να πει  ότι έγιναν αυτά τα έργα που πληρώθηκαν σε τιμολόγια από την δημοτική αρχή του κ θωμά. Ότι αυτά που πληρώθηκαν «έγιναν στη σφαίρα της φαντασίας των κατηγορουμένων» και απάντησε σε ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης  της κατηγορίας και της υπεράσπισης.

Ακούστηκαν συγκεκριμένα ονόματα γνωστών εργολάβων (ένας μάλιστα είναι γνωστός χωματουργός από το Αυλωνάρι φανατικός υποστηρικτής του κ Θωμά) και ο πρόεδρος της κοινότητας ερωτούνταν.. Τον ξέρετε τον τάδε; Τον έχετε δεί ποτέ στο χωρίο.. Η απάντηση ήταν ξακάθαρα όχι.

Μάλιστα ένας από αυτούς φερόταν ότι έσκαβε επί 21 μέρες στο χωριό και δεν τον είχε δεί ποτέ κανείς.

Μετά τις ερωτήσεις των δικηγόρων ο κ Θωμάς επιχείρησε να κάνει ο ίδιος ερωτήσεις στον μάρτυρα επιδεικνύοντας του μάλιστα κάποια ανταλλακτικά για ύδρευση θέλοντας να του πει αν ξέρει τι είναι αυτά και αν γνωρίζει ότι αγοράστηκαν για να χρησιμοποιηθούν στο χωριό του

Όμως ο κ Μύρκος πολύ καλός γνώστης των πραγμάτων του χωριού του όπως φάνηκε του είπε ότι αυτά δεν είναι ανταλλακτικά που αφορούν το έργο για το οποίο έκοψε τιμολόγιο.

Στο σημείο αυτό ο Θωμάς εξοργίστηκε και φώναζε στο Μάρτυρα ότι δεν θα με βάλετε εσείς φυλακή.

Ηταν μια δυσάρεστη εξέλιξη για την υπόθεση ενώ υπενθυμίζουμε ότι και κατά την έναρξη της δίκης σε κάποια διακοπή και συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας είχε δεχθεί φραστική επίθεση από τον πρώην δήμαρχο.

 

Το δικαστήριο συνεχίζεται και σήμερα όπου έχει κληθεί από την εισαγγελία ο οικονομικός επιθεωρητής Αναστάσιος Τσοπανίδης (δεν έχει γίνει γνωστό εάν  θα παραστεί) και εν συνεχεία θα κληθεί να καταθέσει η προϊσταμένη της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Κύμης Αλιβερίου κ Ολγα Μπόκαρη.

 

 

Ο Μπουραντάς “αθώωσε” τους εργαζόμενους στη δίκη Θωμά

Επίδομα Θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι πληρώνονται σήμερα – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι