in

Λιποθύμησε μάρτυρας στη δίκη Θωμά-Επεισοδιακή συνεδρίαση με τρομερές αποκαλύψεις

Σημεία και τέρατα γινόντουσαν επί Θωμά στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου σύμφωνα με τις σημερινές καταθέσεις των μαρτύρων…

Δικαστήρια Χαλκίδας

Συνεχίστηκε σήμερα στο τριμελές κακουργιοδικείο Χαλκίδας η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο Κύμης Αλιβερίου Δημήτρης Θωμά με αντιδημάρχους του και υπαλλήλους του δήμου οι οποίοι κατηγορούνται για έργα που πληρώθηκαν αλλά δεν έγιναν , για μεγάλο οικονομικό  έλλειμμα και σωρεία παρατυπιών /παρανομιών την περίοδο 2011-2014, ενώ μια μάρτυρας λιποθύμησε και ο ταμίας παραδέχθηκε πληρωμές με μετρητά σε δήθεν εργαζόμενους καθ’ υπόδειξη αντιδημάρχων και με προφορική διαβεβαίωση για τις ώρες που εργάστηκαν , οι οποίες ήταν πανομοιότυπες για τριάντα εργαζόμενους φαντάσματα.

 

Η δίκη επρόκειτο να συνεχιστεί με την Κατάθεση του Οικονομικού Επιθεωρητή κυρίου Τσοπανίδη που είχε διακοπεί την δεύτερη μέρα στο στάδιο των ερωτήσεων των δικηγόρων (απέμεναν ερωτήσεις  μέρους της υπεράσπισης και της υποστήριξης κατηγορίας) αλλα ο κ Τσοπανίδης έστειλε έγγραφο στο Εφετείο όπου διαγνώσθηκε με κόβιντ και μέχρι τις 28 του μήνα δεν μπορούσε να μετακινηθεί.. Θα κληθεί λοιπόν από την εισαγγελία σε άλλη συνεδρίαση και έτσι η διαδικασία προχώρησε με τους επόμενους μάρτυρες. Σημειωτέον αδυναμία να παραστεί στην παρούσα συνεδρίαση δήλωσε και ο Γεράσιμος Μοσχάτος από την άνω Ποταμία.

Κατέθεσε λοιπόν η προϊσταμένη καθαριότητας Όλγα Μπόκαρη η οποία δήλωσε ότι και στην κατάθεση της στον οικονομικό επιθεωρητή.

 

Ανύπαρκτοι εργαζόμενοι έπαιρναν πεντοχίλιαρα

 

Η μάρτυρας επιβεβαίωσε αυτό που όλοι στο δήμο Κύμης Αλιβερίου γνωρίζουν ότι δηλαδή μια σειρά από πρόσωπα που ουδέποτε εργάστηκαν στο δήμο πήραν λίγο μετά τις εκλογές του 2014 και στο μεσοδιάστημα των δυο μηνών μέχρι να γίνει η παράδοση παραλαβή από την απερχόμενη στη νέα δημοτική αρχή πέντε χιλιάδες ευρώ ο καθένας για δήθεν εργασίες καθαριότητας..

Επρόκειτο για σαράντα τρία (43)τιμολόγια με ένα πανομοιότυπο ποσό 4.980 ευρώ –λίγο κάτω από τις πέντε χιλιάδες που απαιτούνταν να ελεγχθεί η νομιμότητα τους  από τον επίτροπο .

Τα τιμολόγια αυτά εισέπραξαν τριάντα άνθρωποι και ήταν αξίας 214 χιλιάδων ευρώ ενώ οι πληρωμές έγιναν με μετρητά το χρονικό διάστημα Ιούλιο- Αύγουστο του 2014 όταν η νέα δημοτική αρχή θα αναλάμβανε καθήκοντα την 1 Σεπτεμβρίου.. Μάλιστα πολλές πληρωμές έγιναν δυο μέρες πριν!

Ο πρόεδρος Εφετών κύριος Ηλίας Κοντογιάννης έκανε παρά πολλές καίριες ερωτήσεις στη μάρτυρα με την ξεκάθαρη απορία «Αυτούς τους ανθρώπους που πληρώθηκαν ως προϊσταμένη του γνωρίζατε;» για να λάβει την κατηγορηματική και ξεκάθαρη απάντηση της κυρίας Μπόκαρη «ΟΧΙ δεν τους είχα δει ποτέ»

Προέκυψε σύμφωνα με την μαρτυρία της καθ’ ύλην αρμόδιας προϊσταμένης ότι κανένα από αυτά τα πρόσωπα που πληρώθηκαν από το δήμο δεν υπήρχε στα παρουσιολόγια του δήμου και στο καθημερινό πρόγραμμα εργασιών στα τρία εργοτάξια του δήμου στο Μεντούλι της Κύμης, στο Αυλωνάρι και στο Αλιβέρι

 

Μια κατάθεση εργαζομένου «τροποποιήθηκε» μετά από δυο χρόνια

 

Μάλιστα η κυρία Μπόκαρη δήλωσε ότι αυτό της γνωστοποίησαν και γραπτώς οι τμηματάρχες των τριών εργοταξίων οι δύο από τους τρείς καθώς ο τρίτος απεβίωσε  στο εργοτάξιο του οποίου έκανε προσωπικά έλεγχο η κ Μπόκαρη και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που πληρώθηκαν με πεντοχίλιαρα δυο μέρες πριν την αλλαγή δημοτικής αρχής!

Ωστόσο ένας από τους τμηματάρχες ενώ το 2016 εγγράφως δηλώνει ότι κανείς από αυτούς δεν εργάστηκε στο εργοτάξιο του Μεντουλίου το 2018 δυο χρόνια μετά σε ημερομηνίες κοντινές με αντίστοιχες δηλώσεις που τροποποιήθηκαν δηλώνει ότι δυο από αυτούς τους απασχολούσε στο εργοτάξιο!

Δηλαδή δυο χρόνια μετά την αρχική και ξεκάθαρη δήλωση του και τέσσερα χρόνια μετά το έτος της δήθεν απασχόλησης τους ο άνθρωπος αυτός ανέκτησε την μνήμη του!

 

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι τελικά απασχολούνταν για δουλειές άλλων φορέων

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των κατηγορουμένων επιχειρήθηκε να ειπωθεί ότι οι εργαζόμενοι αυτοί αν και πληρώθηκαν για εργασίες καθαριότητας απασχολήθηκαν σε κουνουποκτονίες, σε καθαρισμούς παραλιών και και δασών..

Αφού πρώτα ισχυρίστηκαν ότι δεν επαρκούσε το προσωπικό της καθαριότητας του δήμου ειπώθηκε ότι απασχόλησαν άτομα για δουλειές άλλων φορέων καθώς όλοι γνωρίζουν ότι ο δήμος Κύμης Αλιβερίου ουδέποτε έκανε κουνοποκτονία, ότι αυτή η αρμοδιότητα ανήκε στην τότε Νομαρχία και μετέπειτα περιφέρεια (αρμοδιότητα στην οποία ανήκει και σήμερα) ότι τα δάση ανήκουν στο δασαρχείο και οι παραλίες στα Λιμενικά ταμεία…

Δηλαδή από τη μια μεριά ο δήμος δεν είχε επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα και από την άλλη πλήρωνε άφαντους ανθρώπους για δουλειές άλλων οργανισμών και φορέων του δημοσίου

 

Λιποθύμησε η μάρτυρας

 

Αφού ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης το ρόλο του ερωτώντος ανέλαβε για ακόμα μια φορά ο πρώτος των κατηγορουμένων πρώην δήμαρχος Κύμης Δ. Θωμάς κάτι που είχε κάνει και με τον δεύτερο  μάρτυρα κύριο Μύρκο αλλά απέφυγε να κάνει με τον πρώτο μάρτυρα σημερινό δήμαρχο Θανάση Μπουραντά.

Η κατάθεση της μάρτυρος είχε συμπληρώσει δυο ώρες και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο.

Η κυρία Μπόκαρη που σύμφωνα με όσους την γνωρίζουν θεωρείται ευσυνείδητη υπάλληλος λίγο πριν την ολοκλήρωση της κατάθεσης της ένοιωσε έντονη δυσφορία και λιποθύμησε.

Ειδοποιήθηκε άμεσα το ΕΚΑΒ και με τη συνοδεία συνεργατών της στο δήμο και φίλης της την μετέφεραν στα επείγοντα για τις πρώτες βοήθειες. Πληροφορηθήκαμε ότι ευτυχώς δεν προέκυψε κάτι σοβαρό

 

Υπήρξε διακοπή της δίκης για λίγη ώρα και συνεχίστηκε με τις καταθέσεις των υπαλλήλων που ασχολούνταν με τα οικονομικά

 

 

 

Μαντάρα τα έκανε ο ταμίας

 

Αποκαλυπτική ήταν και η κατάθεση του Ταμία του δήμου ο οποίος προσπάθησε να

αλλάξει την αρχική του δήλωση που υπέγραψε κατά την παράδοση του ταμείου σύμφωνα με την οποία ο Ταμίας έλεγε «δεν γνωρίζω την οικονομική κατάσταση του δήμου γιατί την οικονομική διαχείριση την είχε ο πρώην δήμαρχος Δ. Θωμάς» και είπε ότι αυτή την δήλωση την υπέγραψε κάτω από τον εκφοβισμό που υπέστη από την Γενική Γραμματέα του δήμου Ελένη Καλογεροπούλου

Στη συνέχεια όμως ο πρώην ταμίας του δήμου «έκαψε» την πλευρά των κατηγορουμένων με τις απαντήσεις που έδινε στον δικηγόρο της υποστήριξης κατηγορίας κ Ζέρβα ο οποίος κατάφερε να τον κάνει να μιλήσει για σημεία και τέρατα της προηγούμενης δημοτικής αρχής..

Για χρηματοκιβώτια με μετρητά για πληρωμές με το ίδιο ποσό σε μια σειρά ανθρώπων που τον διαβεβαίωναν ότι έχουν δουλέψει κάποιοι αντιδήμαρχοι προφορικά!!

Είπε επίσης ότι υπήρχαν και κάποιοι έκτακτοι υπάλληλοι οι οποίοι πληρώθηκαν κανονικά μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος (συμβάσεις-προσλήψεις εποχικών κπλ) αλλά οι τριάντα αυτοί πληρώθηκαν  (με 214 χιλιάδες ευρώ λίγες μέρες πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή) από τον ίδιο με μετρητά.

Γενικότερα περιέγραψε μια εικόνα πλήρους παρανομίας σε ένα δήμο της Εύβοιας όπου τα μετρητά τα έπαιρναν από την τράπεζα τα είχαν σε χρηματοκιβώτια και πλήρωναν με προφορικές εντολές ανθρώπους που δεν τους είχε δει κανείς να εργάζονται! Ανθρώπους που δεν είχαν συμβάσεις δεν είχαν προσληφθεί δεν τους είχαν ανατεθεί συγκεκριμένες εργασίες.. τους πήγαινε στον ταμία ένας αντιδήμαρχος του έλεγε δώσε του 4.980 ευρώ και ο ταμίας το έπραττε!!!

Συνοπτικά θα έλεγε κανείς ότι η σημερινή διαδικασία ήταν μια πανωλεθρία για τον πρώην δήμαρχο και κάποιους συγκατηγορούμενους του!

Η δίκη θα συνεχιστεί και αύριο Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ενώ αναμένεται να διακοπεί και να συνεχιστεί ενδεχομένως μέσα στον επόμενο μήνα!

 

 

 

Ορφανοτροφείο Χαλκίδας

Η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Χαλκίδος

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έκλεβε συστηματικά σπίτια στον Ωρωπό