Μήνυμα Κώστα Μαρκόπουλου για την Παγκόσμια ημέρα υγείας

Κώστας Μαρκόπουλος

Μήνυμα εξέδωσε ο Πρώην Υπουργός και Ιατρός Κώστας Μαρκόπουλος με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας.

Αναρωτιέμαι εάν είναι εορταστική ημέρα ή ευκαιρία αναζήτησης καλύτερης Δημόσιας Υγείας. Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022 στην Ελλάδα με τους περισσότερο αναλογικά ιατρούς από το σύνολο της Ευρώπης. Αλλά χωρίς Πρωτοβάθμια Υγεία δηλαδή χωρίς οργανωμένο οικογενειακό γιατρό, με Νομαρχιακά Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένους γιατρούς (χωρίς αναισθησιολόγο σε όλα τα Νοσοκομεία της Στερεάς) και χωρίς ούτε ένα Τραυματιολογικό Κέντρο κατά μήκος της Εθνικής οδού με όλες τις ειδικότητες. Προφανώς αναφέρομαι σε όλες τις πολιτικές υποσχέσεις που ξεχάστηκαν…

Σήμερα χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους έδωσαν και δίνουν και την τελευταία ικμάδα της δύναμής τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τους χρωστάμε να τους ακούσουμε στα αιτήματά τους με ανοιχτά αυτιά, αν σεβόμαστε την αξία τους και την συμμετοχή τους στην Δημόσια Υγεία.

Είναι δεδομένο ότι τουλάχιστον η πρωτοβάθμια περίθαλψη και τα ζητήματα πρόληψης δεν είναι δυνατόν να καθοδηγούνται από την Αθήνα. Είναι πλέον ανάγκη να υπάρξει σοβαρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης β’ βαθμού στην οργάνωση αυτών, διότι η αυτοδιοίκηση είναι βέβαιον ότι γνωρίζει καλύτερα τον κάθε τόπο από όσο η Αθήνα και το Υπουργείο Υγείας.

Γενικά τολμώ να πω ότι στα ζητήματα Υγείας οι πολίτες έχουν ακούσει πολλά κατά καιρούς αλλά έχουν νιώσει πολύ λίγα στην πράξη. Ενώ οι υγειονομικοί έχουν δώσει πολλά και έχουν ανταμειφθεί με πολύ λίγα.

Γίνετε μέλος στην κοινότητα VIBER του eviathema.gr για να μην χάνετε καμία είδηση