Ναυπηγεία Χαλκίδας: Νέο εργατικό «ατύχημα» με εργαζόμενο που λιποθύμησε μετά από 12 ώρες δουλειάς

18 Απριλίου 2024, 9:54 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
Ναυπηγεία Χαλκίδας: Νέο εργατικό «ατύχημα» με εργαζόμενο που λιποθύμησε μετά από 12 ώρες δουλειάς

Ακόμα ένα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε, αυτή τη φορά στο Ναυπηγείο της Χαλκίδας, όταν εργαζόμενος λιποθύμησε μέσα σε καλάθι γερανού σε ύψος δέκα μέτρων και χτύπησε το κεφάλι του ενώ δούλευε σχεδόν 12 ώρες!

Το περιστατικό κατήγγειλε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Ευβοίας, το οποίο απαιτεί την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του περιστατικού.

Όπως καταγγέλλει:

«Το συμβάν αυτό έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα που δείχνουν ότι οι συνθήκες εργασίας στα Ναυπηγεία Χαλκίδας είναι σκληρές, χωρίς μέτρα προστασίας και ουσιαστική φροντίδα των εργαζομένων που “σβήνουν” από την κούραση.

Μαρτυρά κι αυτό μαζί με τόσα άλλα τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα.

Οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας ως αποτέλεσμα του 12ωρου (που είναι στην πραγματικότητα καθεστώς σε πολλούς χώρους δουλειάς), το άγχος, η εντατικοποίηση, αλλά και η ανύπαρκτη φροντίδα από την εργοδοσία για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς (με γιατρό Εργασίας και όλο το απαιτούμενο υγειονομικό προσωπικό σε όλες τις βάρδιες, τα απαραίτητα διαλείμματα και την εφαρμογή της νομοθεσίας που ειδικά στη ναυπηγική βιομηχανία είναι πολύ συγκεκριμένη και αναλυτική) μπορούν -όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση του συναδέλφου μας- να οδηγήσουν εργαζόμενους σε κατάρρευση την ώρα της δουλειάς.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, προκαλεί πολλά ερωτηματικά η στάση της προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου των Ναυπηγείων η οποία, λειτουργώντας περισσότερο ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας και όχι των εργαζομένων, επιτέθηκε σε μέλος της διοίκησης του Κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου ο οποίος εργαζόταν ως προσωπικό ασφαλείας κατά την ώρα του ατυχήματος, επειδή αυτός ενδιαφέρθηκε για τον τραυματισμένο συνάδελφο και “τόλμησε” να ενημερώσει το Εργατικό Κέντρο για το συμβάν. Οι επιθέσεις και οι απειλές δεν πρέπει να στρέφονται ενάντια σε συναδέλφους που ενδιαφέρονται για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν ατυχήματα, αλλά ενάντια στην εργοδοσία που δεν παίρνει αυτά τα μέτρα.

Συνάδελφοι!

Τόσο τα αλλεπάλληλα “ατυχήματα” όσο και τα περιστατικά που έρχονται ως αποτέλεσμα παθολογικών αιτίων, δείχνουν ότι στους χώρους δουλειάς πρέπει να διεκδικηθούν ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, προστασίας της ίδιας της ζωής μας, με ευθύνη της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται να πληθύνουν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και ειδικά στο Ναυπηγείο να πληθύνουν οι έλεγχοι και του Λιμενικού.

Δείχνουν επίσης ότι είναι υπερώριμο να διεκδικηθεί ουσιαστική και σε βάθος μελέτη της καταπόνησης των εργαζομένων, της επίδρασης των επαγγελματικών ασθενειών, από τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και η ειδικότητα του ιατρού Εργασίας τείνει να εκλείψει σαν τέτοια ενώ στους χώρους δουλειάς όπου υπάρχουν ιατροί η συμβολή τους είναι καθαρά τυπική με περιοδικές αραιές επισκέψεις.

Ειδικά στη ναυπηγοεπισκευή είναι απαραίτητο να γίνει πράξη το αίτημα για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για τους εργαζόμενους.

Είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή των πενταμελών επιτροπών στους χώρους των Ναυπηγείων με ευθύνη του κράτους.

Συνάδελφοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Διεκδικούμε:

  • 7ωρο – πενθήμερο – 35ωρο.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και κλαδικές συμβάσεις με ισχύ νόμου.
  • Ουσιαστική εφαρμογή του ΠΔ 70/90 στα ναυπηγεία (για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία).
  • Πυκνούς ελέγχους των αντίστοιχων Σωμάτων Επιθεωρητών και Λιμενικού
  • Πλήρη επέκταση της ιατρικής κάλυψης και προσωπικό υγειονομικής φροντίδας για όλες τις βάρδιες».

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.