Νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2,3 εκατ. ευρώ προς πληττόμενους ρητινοκαλλιεργητές

ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ EVIATHEMA

Το πλέγμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών και δασεργατών των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας που ξεκίνησε αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, συνεχίζεται με την υλοποίηση όλων των δράσεων σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αλλά και με προώθηση θεσμικών ρυθμίσεωνμε στόχο την εξασφάλιση βέλτιστων διαδικασιών κατά την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης στην περιοχή.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προώθησε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν στη μείωση του ποσοστού εγγυητικής επιστολής για την υλοποίηση των υλοτομικών εργασιών στις καμένες δασικές εκτάσεις και στην παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης των δασικών συνεταιρισμών για την επέκταση της έναρξης των υλοτομικών εργασιών στις καμένες δασικές εκτάσεις. Με την εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες απόληψης καμένης ξυλείας σε όλα τα δημόσια δάση της περιοχής και με τη συμμετοχή των άνεργων ρητινεργατών και δασεργατών μέσω των τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας, ενώ από την πρώτη στιγμή μετά την πυρκαγιά συμμετείχαν κατά προτεραιότητα στην κατασκευή των αντιδιαβρωτικών έργων.

Στις αρχές Αυγούστου ξεκίνησε η πρόσληψη των πρώτων δικαιούχων ρητινεργατών στο επταετές Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργωντης ΔYΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)-το οποίο έχει προϋπολογισμό63 εκατ. ευρώ,και χωρίζεται σε έξι κύκλους ένταξης,και ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου με την ένταξη στον πρώτο κύκλο του προγράμματος 102 ρητινεργατών στο Δασαρχείο Λίμνης, 32 στο Δασαρχείο Ιστιαίας και 12 στο Δασαρχείο Μεγάρων.

Παράλληλα με την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος ξεκίνησε διάλογος με τους ελεύθερους ρητινοκαλλιεργητές, τους Αναγκαστικούς Συνεταιρισμούς και τους Δασικούς Συνεταιρισμούς εργασίας, μέσω του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών και Δασεργατών Εύβοιας, για την αναδιάρθρωση του Προγράμματος (επαναπροσδιορισμός κριτηρίων ένταξης, ανακατανομή δικαιούχων ανά κύκλο πρόσληψης, κλπ), με στόχο την διεύρυνση του πεδίου των δικαιούχων και την εξασφάλιση ένταξης όλων των άνεργων πυρόπληκτων ρητινοκαλλιεργητών στο εν λόγω Πρόγραμμα. Κατόπιν συνεργασίας με την ομάδα των ρητινοκαλλιεργητών, τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την αρμόδια Διεύθυνση της ΔΥΠΑ, τροποποιείται η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) με τίτλο «Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ρητινεργατών σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» (ΦΕΚ Β’ 956/02.03.2022), ώστε στις αρχές του επόμενου μήνα να εκδοθεί η πρόσκληση για την πρόσληψη του αριθμού δικαιούχων στον δεύτερο κύκλο, όπως αυτός καθορίστηκε από τους ίδιους βάσει των αναγκών απασχόλησής τους.

Επιπλέον την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 δημοσιεύτηκε η σχετική ΚΥΑ «Οικονομική ενίσχυση ρητινεργατών για πυροπροστασία δασών έτους 2021. Δικαιολογητικά και Διαδικασία πληρωμής» (ΦΕΚ Β’ 5466/21.10.2022), ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων ρητινεργατών, σε συνέχεια της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 3,7 εκατ. ευρώκαι της τακτικής ενίσχυσης για το έτος 2020 ύψους 2,3 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν το προηγούμενο έτος. Οι πληρωμές των δικαιούχων, κατόπιν υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών,προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τέλος, σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προωθούνται δύο νομοθετικές ρυθμίσεις για την ασφάλιση των ρητινοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων περιοχών.

Η πρώτη αφορά στη δυνατότητα αναγνώρισης ως χρόνου πραγματικής ασφάλισης ημέρες εντός του έτους 2021 (έτος απώλειας της παραγωγής ρητίνης και ασφάλειας) με την καταβολή από τους ρητινεργάτες των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, ώστε να μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να αξιοποιήσουν πόρους από τις οικονομικές ενισχύσεις που λαμβάνουν.

Η δεύτερη αφορά στην αναγνώριση ως χρόνο πραγματικής ασφάλισης ημέρες για το έτος 2021, με την καταβολή των απαραίτητων εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ρητινεργάτεςτων πυρόπληκτων περιοχών των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού, οι οποίοι αιτούνται τη χορήγηση σύνταξης εντός του έτους 2022.

Η Κυβέρνηση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους και επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία, συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας, η δημοσιονομική επίπτωση του οποίου έχει ξεπεράσει -προς το παρόν- τα 300 εκατ. ευρώ.