Είδηση για: #

Νέος διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

28 Απριλίου 2024, 8:17 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
Νέος διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Το Σαββατοκύριακο των Βαΐων 27 και 28 Απριλίου 2024, με τη χάρη του Θεού και δια των τιμίων χειρών του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, εισήχθη ένα νέο μέλος στην ιερατική οικογένεια της τοπικής μας Εκκλησίας.

Αναλυτικά, το Σάββατο του Λαζάρου, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της εγέρσεως του Λαζάρου στο νέο Κοιμητήριο Χαλκίδος, με συλλειτουργούς τους ιεροκήρυκες αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη και Νεκτάριο Ευγενικό, τους εφημερίους της Ενορίας Δοκού πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Μωραΐτη και πρεσβ. Ευάγγελο Πράγια και τον αρχιδιάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

Νέος διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Ιδιαιτέρως συγκινητική απήχηση στις Ενορίες της Χαλκίδος, έχει το έθιμο των καλάντων του Λαζάρου, κατά το οποίο τα παιδιά των Κατηχητικών ψάλλουν τα κάλαντα στις γειτονιές των ενοριών και μοιράζουν ζυμωτά «λαζαράκια» στους ενορίτες που με ευχαρίστηση τα υποδέχονται στα σπίτια τους. Εφέτος, στις Ενορίες Αγ. Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος και Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χαλκίδος προστέθηκαν και τα Κατηχητικά των Ενοριών Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος και Αγ. Σοφίας Ξηρόβρυσης Χαλκίδος.

Νέος διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος
Νέος διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος 5

Μετά την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία διάλεξη της εφετινής Σχολής Κατασκηνωτικών Στελεχών με ομιλητή τον Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: Δημιουργία μέσων επικοινωνίας των στελεχών της Κατασκήνωσης», ενώ αμέσως μετά απονεμήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο και τους Καθηγητές και Καθηγήτριες της Σχολής οι βεβαιώσεις συμμετοχής στα εξήντα-πέντε υποψήφια στελέχη.

Νέος διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλη Ψαχνών, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό της Εορτής των Βαΐων, κατά τον οποίο τέλεσε και την μοναχική κουρά του δοκίμου μοναχού Δημητρίου Παπαϊωαννου καταγομένου από τα Πολιτικά Μεσσαπίων.

Στον νέο μοναχό δόθηκε το όνομα Άνθιμος, προς τιμήν του εν αγίοις πατρός ημών Ανθίμου Μητροπολίτου Αθηνών και Ευρίπου και Προέδρου Κρήτης του ομολογητού.

Προς τον νέο μοναχό Άνθιμο, ο Σεβασμιώτατος ενεπιστεύθη λόγους παραινετικούς σχετικά με την αδιάκοπη καλλιέργεια των μοναχικών αρετών και του ευχήθηκε να μην παύσει καθ’ όλη του τη ζωή να υποδέχεται και να ομολογεί τον Χριστό.

Νέος διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος
Νέος διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος 6

Την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Παρασκευής Πολιτικών, όπου ετέλεσε και την εις Διάκονον χειροτονία του μοναχού Ανθίμου.

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν οι αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-ιεροκήρυκας, Στέφανος Καραμούζης-προϊστάμενος της Ενορίας Αγ. Δώδεκα Αποστόλων Ν. Αρτάκης, ο πρωτοπρεσβ. Ανάργυρος Στουραΐτης-εφημέριος της Ενορίας Πολιτικών και οι διάκ. Σταύρος Καλαφάτης και Χρήστος Ραμαντανάκης.

Λίγο πριν την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο αλλά και στους εκκλησιασθέντες πιστούς, οι οποίοι από νωρίς κατέκλυσαν τον Ι. Ναό επεσήμανε ότι ο λειτουργός του Θεού κομίζει και ομολογεί στον κόσμο τον Χριστό πράο και ταπεινό, όπως Εκείνος εισήλθε στα Ιεροσόλυμα, έστω κι αν ο κόσμος επιμένει να Τον σταυρώνει ώστε να τον αφανίσει από την ζωή του. Αυτή η ομολογιακή, υπέρ του Χριστού, σταδιοδρομία είναι ταυτόχρονα το στάδιο αγώνων του κληρικού και η χαρά του.

Το «ΑΞΙΟΣ», που αναφώνησαν επανειλημμένα, αμέσως μετά την χειροτονία, οι ενθουσιασμένοι παρόντες πιστοί επισφράγισε το ι. μυστήριο και όλοι με χαρά, μετά την απόλυση, παρέλαβαν τα βαΐα από τον νέο διάκονο και ασπάσθηκαν το χέρι του.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης, Γεώργιος Μπασούκος, Ανδρέας Ρούκο, Ιωάννης Μικέλης, Γεώργιος Στουρνάρας.

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.