dimitriadis-vitoros

lYSIS

Νέος «εχθρός» απειλεί το βαμβάκι στην Εύβοια: Τι πρέπει να προσέξουν άμεσα οι παραγωγοί

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Βαμβακοκαλλιέργεια Εύβοια

Σε αυξημένη επαγρύπνηση καλούνται οι βαμβακοπαραγωγοί της Εύβοιας, καθώς οι καλλιέργειές τους βρίσκονται αντιμέτωπες με διπλή απειλή. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Εύβοιας, ο πληθυσμός του πράσινου σκουληκιού έχει ξεπεράσει σε ορισμένες περιοχές τα όρια επέμβασης, ενώ ταυτόχρονα ένα νέο, εισβολικό ζιζάνιο, το Euphorbia heterophylla, έχει κάνει την εμφάνισή του, προκαλώντας ήδη «μεγάλο πρόβλημα».

Η υπηρεσία, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η καλλιέργεια βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο της καρπόδεσης και ανάπτυξης των καρυδιών, μια περίοδος καθοριστική για την τελική παραγωγή.

Πράσινο Σκουλήκι: Ξεπεράστηκαν τα όρια ασφαλείας

Οι επιτόπιοι έλεγχοι και τα δεδομένα από το δίκτυο φερομονικών παγίδων αποκάλυψαν μια ανησυχητική εικόνα. Αν και σε γενικές γραμμές οι συλλήψεις του πράσινου σκουληκιού (Heliothis armigera) κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, εντοπίστηκαν αγροτεμάχια όπου η προσβολή έχει ξεπεράσει το όριο οικονομικής ζημιάς.

Συγκεκριμένα, το κατώφλι επέμβασης ορίζεται στην εύρεση κατά μέσο όρο 4 νεαρών προνυμφών (μήκους έως 1 εκατοστό) ανά 100 φυτά ή σε ποσοστό προσβεβλημένων φυτών 5-8%. Οι ειδικοί της ΔΑΟΚ συνιστούν στους παραγωγούς να διενεργούν σχολαστικούς και τακτικούς ελέγχους στα χωράφια τους, τουλάχιστον κάθε 2-3 ημέρες, και να προχωρούν σε ψεκασμό μόνο εάν διαπιστωθεί υπέρβαση αυτών των ορίων.

Η οδηγία είναι σαφής: «Όχι σε προληπτικούς ψεκασμούς». Μια αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να αποδεκατίσει τους φυσικούς εχθρούς του σκουληκιού (ωφέλιμα έντομα), οδηγώντας σε δευτερογενείς εξάρσεις άλλων εχθρόων, όπως ο τετράνυχος, και σε αύξηση του κόστους παραγωγής.

Νέα Απειλή: Το ζιζάνιο Euphorbia heterophylla

Παράλληλα με το πράσινο σκουλήκι, μια νέα απειλή έχει κάνει την εμφάνισή της. Το δελτίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται με νέο ζιζάνιο εισβολέα για την περιοχή το Euphorbia heterophylla». Πρόκειται για ένα επιθετικό ζιζάνιο που ανταγωνίζεται έντονα το βαμβάκι σε νερό και θρεπτικά συστατικά, μειώνοντας την ανάπτυξη και την απόδοση της καλλιέργειας. Οι παραγωγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αναγνώριση και την άμεση διαχείρισή του.

Οδηγίες προς τους καλλιεργητές

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, εκτός από την τακτική παρακολούθηση, παρέχει και συγκεκριμένες καλλιεργητικές συστάσεις:

  1. Ορθολογική άρδευση και λίπανση: Αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης και άρδευσης που οδηγούν σε πλούσια, τρυφερή βλάστηση, η οποία προσελκύει τα έντομα.
  2. Χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης: Όπου διαπιστώνεται υπερβολική βλάστηση, συνιστάται η χρήση εγκεκριμένων ρυθμιστών (όπως το mepiquat chloride) για τον έλεγχό της.
  3. Προσεκτικοί ψεκασμοί: Να αποφεύγονται οι συνδυασμοί φυτοπροστατευτικών προϊόντων με διαφυλλικά λιπάσματα χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος συνδυαστικότητας.

Η υπηρεσία ξεκαθαρίζει ότι η τελική απόφαση για οποιαδήποτε επέμβαση, η επιλογή του σκευάσματος και η ευθύνη για την ορθή εφαρμογή του ανήκει αποκλειστικά στον παραγωγό. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ

Διαβάστε Επίσης

Back to Top