Νότια Εύβοια – Τα Αντιά και η σφυριχτή γλώσσα – Η βραδιά της Ελληνικής Επιτροπής Unesco που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

ΑΝΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΣ 3

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έληξε το τριήμερο βραδιών πολιτισμού της Ελληνικής Επιτροπής Unesco στην Νότια Εύβοια, στο χωριό Αντιά. Η τελευταία βραδιά ήταν αφιερωμένη στην σφυριχτή γλώσσα καθώς και στον δάσκαλο της κ. Παναγιώτη Τζαναβάρη.

Ο κ. Παναγιώτης, εδώ και αρκετά χρόνια, διδάσκει την ιδιαίτερη αυτή γλώσσα ενώ τεράστια είναι η προσπάθεια που κάνει ώστε να διαφυλαχθεί.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς, ο κ. Τζαναβάρης έκανε μια εκτενή ανάλυση για το πως δημιουργήθηκε ενώ με χαρά συνομίλησε με μαθητές του που βρίσκονταν εκεί. Η γλώσσα αυτή όπως τόνισε μπορεί να ομιληθεί από άτομα διαφορετικών χωρών χωρίς να γνωρίζουν την μεταξύ τους φυσική γλώσσα.

Πολλοί είναι οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο που έχουν ενδιαφερθεί για την συγκεκριμένη γλώσσα και μάλιστα έχουν επισκεφθεί την περιοχή για να την μελετήσουν.

Στην έναρξη της βραδιάς χαιρετισμό απηύθυνε φυσικά ο διοργανωτής και project manager – συνεργάτης της Ελληνικής Επιτροπής Unesco κ. Ιωάννης Μανώλης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Άννα Καρίκα, η Αρχαιολόγος κ. Φανή Σταυρουλάκη.

«Η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε ως Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η σφυριχτή γλώσσα να συνεχίσει να αντηχεί στα βουνά του Καβοντόρου» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο project manager της Επιτροπής UNESCO δρ. Γιάννης Μανώλης, με την πρωτοβουλία του οποίου διοργανώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις.

Ο κ. Μανώλης ανέφερε ότι από πλευράς Επιτροπής θα προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη της «σφυριάς» στον Διεθνή Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – μετά και την ένταξή της στο Εθνικό Ευρετήριο του ΥΠΠΟΑ – και τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για τη διδασκαλία και την διάδοσή της.

 

ο κ. Παναγιώτης Τζαναβάρης μίλησε αποκλειστικά στο eviathema.gr για την σφυριχτή γλώσσα:

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν δια ζώσης διαλόγους στη σφυριχτή γλώσσα ανάμεσα στον κ. Παναγιώτη Τζαναβάρη και τους μαθητές του, ενώ η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα απένειμε στον κ. Τζαναβάρη τιμητικό έπαινο για την προσφορά του στη διάσωση της «σφυριάς».

Δηλώσεις στο eviathema.gr παραχώρησε και η περιφερειακή σύμβουλός κ. Άννα Καρίκα

 

ΑΝΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΣ 1

ΑΝΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΣ 4

ΑΝΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΣ 3

ΑΝΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΣ 2

ΑΝΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΣ 6

ΑΝΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΣ 5

ΑΝΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΣ 8

ΑΝΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΣ 7

ΑΝΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΣ 9

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ – Πολιτικά Ευβοίας: Ανεγκέφαλος έβγαλε την βάρκα στην παραλία με δεκάδες κόσμο δίπλα [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Έγκλημα στη Φολέγανδρο: Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε ο 30χρονος δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς

 Πολιτικά Ευβοίας: Δύο φωτιές η μια μετά την άλλη – Αυξημένη η επικινδυνότητα λόγω του αέρα [ΒΙΝΤΕΟ]

Αλιβέρι: Μεθυσμένος έκανε ακροβατικά και κατέλειξε στο νοσοκομείο

Εύβοια: Άγριος ξυλοδαρμός στο Αλιβέρι – Για μια γρατζουνιά στο αυτοκίνητο τον έσπασαν στο ξύλο

ΕΠΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ – Σκύλος γίνεται viral στο tik tok χορεύοντας ζεϊμπέκικο

Εύβοια: Τροχαίο ατύχημα στην επαρχιακό οδό Λεπούρων – Καρύστου [ΦΩΤΟ]

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι