Ο Γιάννης Γεροντίτης για την ανάληψη των καθηκόντων του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας

107439544 579922662669476 4095706647371275603 o

Επιστολή εξέδωσε ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Γεροντίτης για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης στην Χαλκίδα [ΒΙΝΤΕΟ]

Αγαπητά Μέλη,
Μετά την αποχώρηση της κας Αγιοστρατίτη από τη θέση της Προέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας, έχω την Τιμή να αναλάβω τα ηνία του Φορέα, με μια καθολική εντολή που έλαβα στις 29 Ιουνίου 2020 από το Διοικητικό Συμβούλιο. Η αναγνώριση και ταυτόχρονα η καταξίωση για την 25ετή ενεργή συμμετοχή μου στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και την συνεισφορά μου στην Επιμελητηριακό θεσμό τον οποίο υπηρέτησα πιστά από όποια θέση και εάν μου ζητήθηκε – ως Γενικός Γραμματέας, ως Αντιπρόεδρος, ως μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, ως εκπρόσωπος σε πάρα πολλές Επιτροπές – κάνουν πολύ μεγάλη την ηθική υποχρέωση να φανώ αντάξιος. Κάνουν ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη που νιώθω για το Νομό μας και τις επιχειρήσεις του, για το Φορέα μας και τον Επιμελητηριακό Θεσμό.
Το φορτίο είναι βαρύ, μα και η πρόκληση μεγάλη. Δεσμεύομαι προσωπικά να καταβάλω από την πρώτη κιόλας στιγμή, κάθε δυνατή και κάθε αδύνατη προσπάθεια για να καταφέρω σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που όλοι βιώνουμε, να διεκδικήσω τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας του νομού μας και για την χάραξη νέων υλοποιήσιμων στόχων. Δύναμη μου, το χρέος που ανέλαβα. Δύναμη μου η αγάπη μου για τον τόπο μας. Δύναμη μου οι συνεργάτες μου, σε μια κοινή διαδρομή, με στόχους φιλόδοξους, με δουλειά σκληρή.
Προσωπικό μου όραμα, η υλοποίηση δύο βασικών στόχων, που έχουν να κάνουν με το σήμερα αλλά και με το αύριο.
Ο πρώτος στόχος επικεντρώνεται στο σήμερα, στην αντιμετώπιση της τραγικής οικονομικής κατάστασης που όλοι βιώνουμε. Καλούμαστε να επαναλειτουργήσουμε σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, ανεργία, μείωση της κατανάλωσης και από μειωμένους ρυθμούς κίνησης της αγοράς. Είναι η ώρα που πρέπει να παρέμβουμε δυναμικά, και να απαιτήσουμε πραγματικά βιώσιμες λύσεις για την ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας, κυρίως για τα ασφαλιστικά και για τα φορολογικά θέματα, αλλά πρωτίστως για τα τραπεζικά. Όλοι οι κλάδοι έχουν πληγεί, μηδενός εξαιρουμένου, και χρειάζονται ενίσχυση της ρευστότητας. Πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο από ότι φαίνεται, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έλαβε τη μεγάλη στήριξη του ελληνικού λαού. Όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, οι Τράπεζες αποκλείουν υγιείς και βιώσιμες επιχείρησης, γιατί ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τους κανονισμούς των σχετικών προγραμμάτων, κατά το δοκούν και με γνώμονα μόνο την αύξηση των κερδών τους. Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση επιβάλλεται από την πλευρά μας, να προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε.
Ο δεύτερος στόχος επικεντρώνεται στο αύριο της επιχειρηματικότητας. Οραματίζομαι ένα μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας, θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό μας, θα ενσωματώνει τεχνολογία και καινοτομία, θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, και θα έχει εξωστρεφή προσανατολισμό. Η μόρφωση και η επαγγελματική κατάρτιση θα είναι η βάση αυτού του μοντέλου. Έχουμε την τύχη να υπάρχει παράρτημα του ΕΚΠΑ στον νομό μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνέργειες με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ήδη εξαγγέλθηκε η δράση «ΚΕΝΤΡΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ», στο πλαίσιο του προγράμματος ανταγωνιστικότητα επιχειρηματικότητα και καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020. Τα κέντρα ικανοτήτων είναι οι δομές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που μπορούν να συμμετέχουν Πανεπιστήμιο, Επιμελητήριο, Επιχειρήσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα Επιμελητήρια μπορούν να λειτουργήσουν ως ιδανικός συνδετικός κρίκος μεταξύ επιχειρήσεων και του εκπαιδευτικού συστήματος. Για αυτό μία από άμεσες προτεραιότητές μου είναι η αξιοποίηση της σχολής του Δημοκρίτου η προσφορά της οποίας στην τοπική οικονομία και στην τοπική κοινωνία είναι αποτυπωμένη με χρυσά γράμματα στη μνήμη μας. Γιατί ο Δημόκριτος τι έκανε; απλά εφάρμοσε στην πράξη, αυτό που λέμε σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση.
Αγαπητά Μέλη,
Στην υλοποίηση των στόχων μου σας θέλω κοντά μου, συνοδοιπόρους. Μόνο με συνεργασία, με συντονισμένες ενέργειες, με στρατηγικό σχεδιασμό και με σύμπνοια θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε συνθήκες συνοχής, οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας για τον νομό μας. Η προσπάθεια είναι κοινή. Το Επιμελητήριο Εύβοιας θα σταθεί όπως πρέπει απέναντι σε κάθε πρόκληση, σε κάθε δυσκολία. Θα σταθεί όπως πρέπει δίπλα σε κάθε επαγγελματία.
Με κάθε ειλικρινή Εκτίμηση
Γιάννης Γεροντίτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εύβοιας