in

Ο Κατηγορούμενος για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο επί θητείας του πρώην δήμαρχος Δ.Θωμάς δεν κατάφερε να αποβάλει τους δικηγόρους του δήμου Κύμης Αλιβερίου

Προσπαθεί τώρα να μην δικασθεί καθόλου υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που χάθηκαν από το δήμο βάσει νέου ποινικού κώδικα πρέπει να εξετασθούν ως ξεχωριστά ποσά και όχι συνολικά και άρα να παραγραφούν ως πλημμελήματα

Δημήτρης Θωμάς

Συνεχίστηκε στις 18 Νοεμβρίου ημέρα Παρασκευή στο τριμελές Εφετείο κακουργημάτων Χαλκίδας ,η πολύκροτη δίκη με κατηγορούμενο για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο του δήμου Κύμης Αλιβερίου(απιστία κατά του δημοσίου) τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Θωμά , πολιτικούς του συνεργάτες και υπαλλήλους του δήμου ως μέλη επιτροπής παραλαβών έργων που πληρώθηκαν και δεν εκτελέσθηκαν , μετά την διακοπή της συνεδρίασης της 18ης Οκτωβρίου κατά την οποία οι συνήγοροι υπεράσπισης εξέφρασαν αντιρρήσεις ζητώντας την αποπομπή από τη δίκη των δικηγόρων του δήμου λόγω αόριστης υποστήριξης κατηγορίας.

Στην σημερινή διαδικασία εκφράστηκαν και οι απόψεις  του Παναγιώτη Περάκη  δικηγόρου Αθηνών και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικηγόρων που είναι ένας εκ των τριών δικηγόρων του δήμου Κύμης Αλιβερίου , ενώ στο ξεκίνημα της δίκης τις απόψεις τους είχαν καταθέσει και οι δικηγόροι Νίκος Ζέρβας και Δημήτρης Ανδρέου.

Από την πλευρά των κατηγορουμένων οι οκτώ συνήγοροι υπεράσπισης ( κκ Χειρδάρης, Φακής, Ψαράκης, Μαρούπα,Γλάρος , Ποθητάκης κλπ) επιχειρηματολόγησαν εμμένοντας στην  άποψη ότι η πολιτική αγωγή πρέπει να αποβληθεί.

Ακούστηκαν και κάποια όχι σοβαρά νομικά επιχειρήματα όπως το ότι ο συγγραφέας Φραντς Κάφκα θα απογοητευόταν αν έβλεπε τη σημερινή δίκη  και ότι κατά το ελβετικό δίκαιο το δικαίωμα άσκησης αγωγής κατά κάποιου είναι εκδικητική συμπεριφορά του θύματος.

Στην ουσία η σημερινή διαδικασία ήταν μια μάχη δικηγόρων που ξεκίνησε το πρωί και τελείωσε με την διακοπή για να αποφασίσει το δικαστήριο την αποπομπή ή όχι των δικηγόρων.

Οι δικηγόροι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου Παναγιώτης Περάκης, Νίκος Ζέρβας  και Δημήτρης Ανδρέου ,εμφανίστηκαν πολύ προετοιμασμένοι και είχαν μέχρι και συμπληρωματικές αποφάσεις των νομικών προσώπων και του δήμου αν και επιχειρηματολόγησαν πως η υποστήριξη κατηγορίας δεν ήταν ασαφής αφού αναφερόταν ρητά στον αριθμό της δικογραφίας και στο βούλευμα 69/2018 το οποίο ανέφερε ρητά  όλους τους κατηγορούμενους και τα ποσά που ζημιώθηκαν οι σχολικές επιτροπές ο δήμος και η ΔΕΥΑΚΑ.

Διαβασμένοι Εισαγγελέας και Εφέτες

Η Εισαγγελέας της Έδρας κυρία Αλεξία Σταλίδου τάχθηκε υπέρ της μη αποπομπής των δικηγόρων του δήμου Κύμης Αλιβερίου και των νομικών του προσώπων επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως είναι μια από τις πιο διαβασμένες εισαγγελικές λειτουργούς και πολύ σίγουρη για τις προτάσεις της.

Όμως με υποδειγματικό τρόπο διεξήγαγε την δίκη και  ο έμπειρος Πρόεδρος Εφετών κ Ηλίας Κοντογιάννης ο οποίος είναι ένας δικαστής που ψάχνει πολύ τις υποθέσεις και γράφει ίσως τα πιο τεκμηριωμένα σκεπτικά αποφάσεων του Εφετείου.

Η συγκεκριμένη δίκη έχει δέκα δικηγόρους, οκτώ κατηγορούμενους (ο ένατος έχει αποβιώσει) και πάνω από ογδόντα μάρτυρες με την προσθήκη των 45 και πλέον μαρτύρων που έφερε η υπεράσπιση στο ξεκίνημα της δίκης και ήρθαν να προστεθούν στους 35 της παραπομπής.

Επιπλέον υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ των διαδίκων την οποία ο κ Κοντογιάννης κατάφερε να ελέγξει υποδειγματικά με το κύρος της παρουσίας του και τις νομικές του γνώσεις.

Οι εφέτες δικαστές μετά την διακοπή αποφάσισαν να μην κάνουν δεκτές της αντιρρήσεις της υπεράσπισης τεκμηριώνοντας ότι η υποστήριξη της κατηγορίας μπορεί να γίνει πριν την έναρξη της δίκης και ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν αόριστη και ασαφής.

Από την πλευρά του κ Θωμά ζητούν παραγραφή και όχι δίκη 

Αμέσως μετά οι δικηγόροι της πλευράς των κατηγορουμένων εξέφρασαν καινούργιες αντιρρήσεις υποστηρίζοντας ότι το συνολικό ποσό του βουλεύματος σύμφωνα με τον καινούργιο ποινικό κώδικα έπρεπε να συνδεθούν μεταξύ τους συνολικά για να στοιχειοθετηθεί κακούργημα ενώ εκείνες είχαν εισαχθεί με ένα νόμο του 1950 που καταργήθηκε. Ζήτησαν λοιπόν να θεωρηθούν ως ξεχωριστά οικονομικά αδικήματα άρα πλημμελήματα και ως τέτοια να παραγραφούν καθώς έχει παρέλθει η οκταετία.

Όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις οι δικηγόροι του δήμου Κύμης Αλιβερίου ζήτησαν να προετοιμαστούν και να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις επί αυτών των ισχυρισμών

Δυστυχώς κατά την διάρκεια της διακοπής της δίκης επί των αντιρρήσεων αποπομπής των δικηγόρων ο πρώτος των κατηγορουμένων επιτέθηκε φραστικά  σε έναν εκ των δικηγόρων του δήμου και μάλιστα τον πλησίασε απειλητικά σε απόσταση αναπνοής αφήνοντας εμβρόντητους τους πάντες δείχνοντας έτσι την ποιότητα του χαρακτήρα του.

Εν τέλει το δικαστήριο διέκοψε για τις 28 Νοεμβρίου όπου εκεί θα δοθεί νέα μάχη δικηγόρων επί των νέων αντιρρήσεων και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να καταθέτει ο πρώτος μάρτυρας δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς.

Από το πρωί την αίθουσα του Εφετείου είχαν κατακλύσει μεγάλος αριθμός προέδρων που είχαν καταγγείλει τον πρώην δήμαρχο για έργα φαντάσματα , μάρτυρες υπεράσπισης και κατηγορίας που περίμεναν με αγωνία την εξέλιξη της δίκης σε μια υπόθεση που απασχολεί την τοπική κοινωνία του δήμου Κύμης Αλιβερίου αλλά και ολόκληρη την Εύβοια  εδώ και οκτώ χρόνια!

Ο Δήμος καλεί τον Θωμά να καθαρίσει το όνομα του και να μην αποφύγει την δίκη  

Αργά σήμερα το βράδυ ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί τον πρώτο εκ των κατηγορουμένων πρώην δήμαρχο να επιδιώξει να λάμψει η αλήθεια και όχι να προσπαθεί την ακύρωση της δίκης δια της παραγραφής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του δήμου έχει ως εξής:

Παρά την συντονισμένη προσπάθεια των δικηγόρων του ο κατηγορούμενος για σοβαρότατα οικονομικά ελλείμματα του δήμου Κύμης Αλιβερίου την περίοδο που ήταν δήμαρχος  δεν κατάφερε να αποκλείσει τους δικηγόρους του δήμου Κύμης Αλιβερίου από την δίκη βάσει του βουλεύματος 69/2018 του συμβουλίου Εφετών Εύβοιας.

  Οι δικηγόροι του Δήμου και των Νομικών του προσώπων  (κατά αλφαβητική σειρά) Δημήτρης Ανδρέου, Νίκος Ζέρβας, Παναγιώτης Περάκης με σοβαρά νομικά επιχειρήματα αντέκρουσαν τις αντιρρήσεις των κατηγορουμένων για αποπομπή των δικηγόρων μας από την δίκη και πέτυχαν την εκπροσώπηση μας στο τριμελές Εφετείο κακουργημάτων.

Το καινούργιο νομικό τερτίπι των δικηγόρων της άλλης πλευράς είναι να μην δικασθούν οι κατηγορούμενοι για κακούργημα αλλά βάσει του νέου ποινικού κώδικα να θεωρηθεί ότι χάθηκαν  μεν τα χρήματα  αλλά λίγα λίγα..

 Δεν  διατυπώθηκε η κατηγορία με τέτοιο τρόπο ώστε  να εκληφθούν ως έλλειμμα στο σύνολο τους αλλά ως ξεχωριστά ποσά..

 Δηλαδή  πέρα  από τα νομικά επιχειρήματα και τον τύπο του νόμου στην κοινωνία  περνάει το μήνυμα πως αν τα χρήματα του δημοσίου «φύγουν»  λίγα -λίγα είναι  πλημμέλημα και επειδή έχει περάσει πολύς καιρός το πλημμέλημα παραγράφεται..

 Ο «Καθαρός» κύριος πρώην δήμαρχος  επιζητεί να μην αποδοθεί το όνομα του καθαρό στην κοινωνία αλλά να απαλλαγεί χωρίς δίκη;

 Και στο τέλος αυτοί που επιδίωξαν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος να βρεθούν και κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμηση από τις μηνύσεις που τους έχει καταθέσει;

 Θα το δεχτούν αυτό οι εκπρόσωποι της δικαιοσύνης;

 Απαλλαγή του κατηγορουμένου για σοβαρότατα οικονομικά ελλείμματα χωρίς δίκη;

 Ο πρώην δήμαρχος που διατυμπανίζει την αθωότητα του επιθυμεί  να μην δικασθεί καθόλου αφού πρώτα επιδίωξε την αποπομπή των δικηγόρων του δήμου Κύμης Αλιβερίου;

 Ο «καθαρός ουρανός» προσπαθεί να γλιτώσει την απολογία του ενώπιον των δικαστικών αρχών;

 Εάν είναι αθώος όπως διατυμπανίζει γιατί δεν έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεων του αλλά προσπαθεί να βρει πατήματα στους τύπους παρακάμπτοντας την ουσία;

 Είναι πρωτάκουστο κάποιος να διατυμπανίζει την αθωότητα του και να μην επιζητεί να την ακούσει στο δικαστήριο αλλά αντιθέτως να προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην εκδικασθεί η υπόθεσή του.

 Ο δήμος Κύμης Αλιβερίου δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την υπεράσπιση των συμφερόντων του δήμου και του ελληνικού δημοσίου και θα αγωνισθεί σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης μέχρι και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δημοτών και το δημόσιο χρήμα.

 Οι δημότες επιζητούν να λάμψει η αλήθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη και η δημοτική αρχή έχει δώσει όρκο να είναι πιστή στο σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνει τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά της.

 Δεν έχει προσωπικές αντιδικίες με κανένα και ούτε εκδικητικές συμπεριφορές.

 Βάσει  αυτού του όρκου πορευόμαστε και στα καθήκοντα μας είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των δημοτών μας!

 Καλούμε τον πρώην δήμαρχο να έρθει και να αποδείξει στο δικαστήριο την αθωότητα του βγάζοντας την ρετσινιά του κακού δημάρχου και του κάκιστου διαχειριστή δημοσίου χρήματος από πάνω του μέσα από μια δίκαιη δίκη και μια ακροαματική διαδικασία στην οποία όπως αρέσκεται να λέει για λαϊκή κατανάλωση «θα λάμψει η αλήθεια» ..

 Διαφορετικά θα μείνει με τη ρετσινιά και με τις κατηγορίες να πλανώνται στην τοπική κοινωνία που ζητά να πέσει άπλετο φως στην περίοδο της δημαρχίας του.

Το δίλλημα είναι ξεκάθαρο ..θα νικήσει το φως της ακροαματικής διαδικασίας ή το σκοτάδι της παραγραφής των αδικημάτων;

Σκότωσε τον αδελφό του στην αυλή του σπιτιού τους – Ο μοιραίος καβγάς που οδήγησε στο φονικό

Κιβωτό του Κόσμου

Κιβωτός του Κόσμου: «Είναι όλα ανυπόστατα ψεύδη – Είμαι θυμωμένος» λέει ο πατέρας Αντώνιος [ΒΙΝΤΕΟ]