Ο Θανάσης Ζεμπίλης ζητά την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, με τη μόνιμη πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών. Ερώτηση σε Χ. Στυλιανίδη

Θανάσης Ζεμπίλης

Δεδομένου ότι κατά τη χθεσινή ημέρα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, έληξαν οι συμβάσεις των εποχικών πυροσβεστών, ο Θανάσης Ζεμπίλης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, με την οποία ζητάει την έκδοση προκήρυξης για μόνιμη πρόσληψη των εποχικών υπαλλήλων, μέσω ενισχυμένης μοριοδότησης. Ειδικότερα, με την αρ. πρωτ.: 641/1-11-2022 Ερώτησή του, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρει τα εξής:

«Χθες 31 Οκτωβρίου, με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, όπως και κάθε χρόνο, έληξαν και οι συμβάσεις των εποχικών υπαλλήλων, που προσλαμβάνονται κάθε Μάιο, κατά την έναρξη της περιόδου. Δεδομένου, όμως, ότι η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τόσο τα ποσοτικά, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πυρκαγιών στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με μόνιμο προσωπικό κρίνεται αναγκαία. Και, βέβαια, δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς τη χώρα μας πλήττουν και ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, όπως πρόσφατα στη Κρήτη.

Οι εποχικοί πυροσβέστες βρίσκονται κάθε χρόνο στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Η Ελληνική Πολιτεία έχει επενδύσει σε αυτούς χρόνο και χρήμα προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες και εμπειρογνωμοσύνη στην αντιμετώπιση των δασικών και αστικών πυρκαγιών. Περαιτέρω, εφόσον λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορούσαν να συμβάλλουν και σε άλλους τομείς της πολιτικής προστασίας όπως η αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί τρόπος, ώστε αυτή η γνώση να παραμείνει στο Πυροσβεστικό Σώμα και να μην χαθεί με την πιθανή φυγή τους.

Η Εύβοια πλήρωσε το καλοκαίρι του 2021 μεγάλο τίμημα λόγω της μεγαλύτερης φυσικής καταστροφής που έχει καταγραφεί στη χώρα τον τελευταίο αιώνα. Η διαφύλαξη του εναπομείναντα δασικού πλούτου αποτελεί προτεραιότητα για την χώρα, σύμφωνα μάλιστα και με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι εποχικοί πυροσβέστες, που ως επί το πλείστον διαθέτουν και εντοπιότητα και ως εκ τούτου γνωρίζουν καλά την περιοχή, αποτελούν σημαντικούς συμμάχους για την επίτευξη του εν λόγω διακηρυγμένου στόχου.

Ο βέλτιστος τρόπος για να ενσωματωθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στο Σώμα είναι μέσω προκήρυξης για μόνιμο προσωπικό, που θα παρέχει επιπλέον μοριοδότηση στους εποχικούς πυροσβέστες.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:
• Υπάρχει η πρόθεση από την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να εκδοθεί προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, που θα δίνει επιπλέον μοριοδότηση στους εποχικούς πυροσβέστες;».