Ολόκληρη η Πρόταση της Εισαγγελέως για την Ενοχή του πρώην Δημάρχου Δημήτρη Θωμά

Το eviathema παρουσιάζει σήμερα ολόκληρη την πρόταση της Εισαγγελέως Εφετών Εύβοιας Αλεξίας Σταλίδου η οποία εξέθεσε εμπεριστατωμένα το τι γινόταν επί θητείας Δημητρίου Θωμά την περίοδο που ήταν δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου (2011-2014) και πρότεινε την ενοχή του για δυο κακουργηματικές πράξεις.

Η Εισαγγελέας πριν μπει στα επιμέρους θέματα της δικογραφίας αναφέρθηκε και στο πόρισμα του οικονομικού Επιθεωρητή Αναστάσιου Τσοπανίδη και στο πόρισμα της ΔΟΥ Χαλκίδας για την εικονικότητα των τιμολογίων αλλά και στην έκθεση για τις σχολικές επιτροπές που συνετάχθη από επιτροπή του δήμου από τον αρμόδιο πρόεδρο της επιτροπής παιδείας του δήμου Χρήστο Σαμαρά.

Σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο το πόρισμα Τσοπανίδη

Για το πόρισμα Τσοπανίδη είπε: «Μπορεί να προέκυψαν αρκετά λάθη, η αξία όμως αυτού του πορίσματος δεν έγκειται στα συμπεράσματα του αλλά στο ότι για την σύνταξή του έγινε συλλογή σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων και καταθέσεων μαρτύρων την δεδομένη χρονική στιγμή. Έχει γίνει μια σημαντική δουλειά που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από το δικαστήριο.

Για το πόρισμα της ΔΟΥ Χαλκίδος είπε: «Γνωρίζουμε πως γίνονται οι έλεγχοι στην Ελλάδα και δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν εξάλλου δεν αναφέρει ότι δεν ήταν εικονικά τα τιμολόγια»

Για το πόρισμα των σχολικών επιτροπών είπε: «Αντίστοιχα υπάρχει και ένα πόρισμα για τις σχολικές επιτροπές από το οποίο προκύπτει ότι τα τιμολόγια ήταν εικονικά»
Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Η πράξη που αναφέρεται στον κ Θωμά για το 2014 είναι ότι ζημίωσε την περιουσία του δήμου 269 χιλ. ευρώ στις σχολικές επιτροπές. Οι σχολικές επιτροπές είναι νομικά πρόσωπα με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Πριν την τροποποίηση του νόμου αναφερόταν ότι δεν έπρεπε να γίνουν έκτακτες επιχορηγήσεις. Ο νόμος αυτός τροποποιήθηκε το 2014 και αναφερόταν ότι μπορεί να γίνουν έκτακτες επιχορηγήσεις με την προϋπόθεση να έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και να υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου.
Υπάρχει και μια βεβαίωση του Θωμά ότι υπήρχε πίστωση στον προϋπολογισμό αλλά δεν υπήρχε.

Η αποστολή των χρηματικών ενταλμάτων δεν έγινε άμεσα στον επίτροπο για να ελεγχθούν αλλά λίγες μέρες πριν την παράδοση της εξουσίας στον επόμενο δήμαρχο

Ο επίτροπος είπε με έγγραφό του ότι ορθώς αμφισβητήθηκαν από τον ταμία του δήμου ή έκδοση των ενταλμάτων και οι πληρωμές τους

Από την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε ότι αυτά τα δύο ελαττώματα ήταν πραγματικά.
Υπήρξε παραβίαση των κανόνων χρηστής διαχείρισης και μείωση στην περιουσία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.

Δεν ήταν πειστικός ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου Θωμά. Έλαβε μόνος του την απόφαση χωρίς να ρωτήσει κανένα και χωρίς να υπάρχει η βούληση του νομικού προσώπου δηλαδή απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

Πήρε λεφτά από το δήμο, χωρίς να ρωτήσει κανένα ..Από ένα δήμο που χρώσταγε και έκρυβε τα χρήματα σε χρηματοκιβώτια.

Υπήρξε λοιπόν παραβίαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης.»

Πλαστά έγγραφα με αλλαγή στα πρωτόκολλα

Η Εισαγγελέας Αλεξία Σταλίδου συνέχισε λέγοντας:

«Ο Κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι έγιναν δικαιολογημένα οι δαπάνες. Δεδομένου ότι υπήρξε μετακύλιση των χρημάτων η μείωση αυτή συνιστά ζημιά. Εκτός εάν αποδεικνύονταν ισάξια αντιπαροχή ως προς την ύπαρξη αναγκών.

Ισχυρισμός επίσης του κατηγορούμενου είναι ότι στην επόμενη δημοτική θητεία δόθηκαν περισσότερα χρήματα (2015-2016) για την σχολική επιτροπή όμως δεν δόθηκαν μέσω έκτακτων επιχορηγήσεων αλλά τακτικών.

Επίσης την περίοδο του 2014 δεν μπορούσαν να γίνονται πολλές δαπάνες λόγω της δημοσιονομικής κρίσης -υπήρξε και έγγραφο της Νομαρχίας προς τους δήμους.
Προσκομίστηκαν από την πλευρά του κατηγορούμενου αιτήματα συλλόγων για να δικαιολογήσει την επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές όμως τα αιτήματα αυτά με ημερομηνία 2013 αναφέρονταν σε τακτικές ανάγκες και όχι σε έκτακτες.

Εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω αποτελεί το αίτημα για μεταφορά του καμένου πρώτου δημοτικού σχολείου Κύμης λόγω της πυρκαγιάς αλλά αυτό το ποσό δεν μπορεί να είναι πάνω από 35 χιλιάδες ευρώ και προτείνω να αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό των σχολικών επιτροπών.

Άλλες έκτακτες ανάγκες για τα σχολεία θα μπορούσαν να είναι η μεταφορά σχολείου των Αγίων Αποστόλων και το γήπεδο στο σχολείο της Κύμης, όμως αυτά έγιναν το 2013 και όχι το 2014
Μάλιστα υπήρξε δήλωση ενός εργολάβου του κ Αποστόλου που είπε ότι πήρε μόνο 13 χιλιάδες ευρώ για τις εργασίες του και τα α υπόλοιπα δεν τα έλαβε.

Για να φανεί στο δικαστήριο ότι υπήρχαν αιτήματα για ενίσχυση της σχολικής επιτροπής προσκομίστηκαν στο δικαστήριο δηλώσεις αντιδημάρχων του κ Θωμά με πρωτόκολλα πλαστογραφημένα.. Τα αρχικά πρωτόκολλα αφορούσαν άλλα έγγραφα του δήμου Κύμης Αλιβερίου. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι υπήρχαν αιτήματα τα πρωτόκολλα ήταν ψευδή.

Eνοχή για τα σχολεία

Οι επίδικες επιχορηγήσεις έγιναν με διαφορετικά ποσά. Δεν μπόρεσα να βρω μια αντιστοιχία επιχορήγησης και ανάγκης σχολείου.
Αντίθετα δόθηκαν πολλά μικρά ποσά που έδιναν την εντύπωση προσπάθειας αποφυγής ελέγχου.
Αποδείχτηκε ότι ο κατηγορούμενος κατά παράβαση του νόμου προέβη με την διαδικασία του εντέλλεσθε σε κατάτμηση πολλών χρηματικών ποσών προκαλώντας στον δήμο Κύμης Αλιβερίου για τις σχολικές επιτροπές ζημία 257 χιλιάδων ευρώ , αφαιρώ τη μεταστέγαση του 1ου δημοτικού σχολείου Κύμης, χωρίς να υπάρξει κάποιο ισάξιο αντάλλαγμα για τα σχολεία.
Προτείνω να κηρυχθεί ένοχος για απιστία κατά του δημοσίου.

απαλλαγή για Κόκο λόγω παραγραφής

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο Γεώργιο Κόκο η Εισαγγελέας είπε:
Ο κ Κόκος φαίρεται ότι ως πρόεδρος πλήρωσε τιμολόγια για εργασίες που ουδέποτε έγιναν
Υπήρχαν τρεις κατηγορίες τιμολογίων
Πρώτη κατηγορία: 115 τιμολόγια 130 χιλιάδων ευρώ
Δεύτερη κατηγορία: 60 τιμολόγια αξίας 70 χιλιάδων ευρώ δυσανάγνωστα και κάποια χωρίς υπογραφή αυτού που τα παρέλαβε
Τρίτη Κατηγορία: 7 τιμολόγια με παροχές άσχετες προς τα σχολεία

Ο κ Σαμαράς ως πρόεδρος της Επιτροπής παρέλαβε από τον κ Κόκο και προέβη σε τρείς ενέργειες.

1) Έγγραφη επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων.

2) Επιτόπιος έλεγχος

3) Σύσταση επιτροπής για διενέργεια ελέγχου

Από όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν δηλαδή τις υπεύθυνες δηλώσεις τις τεχνικές εκθέσεις κλπ πιο σημαντικά θεωρώ τις καταθέσεις των διευθυντών των σχολείων οι οποίες συντάχθηκαν σε χρόνο πολύ κοντινό με τα επίδικα έργα και πριν συνταχθεί το πόρισμα Τσοπανίδη.
Οι πληροφορίες που δίνουν οι διευθυντές των σχολείων δεν μπορεί να καταρριφτούν από καταθέσεις προέδρων ούτε από τον πολιτικό μηχανικό που έβαλαν το 2020 να γράψει μια τεχνική έκθεση για τις ανάγκες της δίκης
Για την δεύτερη κατηγορία των περιπτώσεων δυσανάγνωστων τιμολογίων καποια δεν καταγράφουν το σχολείο που αφορούν, είναι με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα, έχουν αόριστη περιγραφή και δεν υπάρχουν μαρτυρίες..Αμφιβάλλω ως προς αυτά τα τιμολόγια.
Για την Τρίτη κατηγορία επρόκειτο για τιμολόγια που αφορούσαν σε αγορά γλυκών τα οποία παραγγέλλονταν κατά καιρούς και δεν ήταν για σχολεία.
Οι πληρωμές των τιμολογίων που βαραίνουν τον κ Κόκκο ανέρχονται στο ποσό των 60 χιλιάδων ευρώ και προτείνω την απαλλαγή του λόγω παρέλευσης του χρόνου για το πλημμέλημα.

Εργάτες καθαριότητας

Για τους εργάτες καθαριότητας που πληρώθηκαν με πέντε χιλιάδες ευρώ ο καθένας δυο μέρες πριν την παράδοση στη νέα δημοτική αρχή η κυρία Εισαγγελέας είπε:

«-Δεν Υπήρξαν ανάγκες για έκτακτο προσωπικό
-Δεν υπήρξαν συμβάσεις με τους εργαζόμενους
-Η εντολή δόθηκε παράτυπα κατά παράβαση της νομοθεσίας
Προέκυψε κατά τη διάρκεια της προδικασίας ότι υπήρχαν ανάγκες προσλήψεων.
Ανάγκες υπήρχαν.
Παρά ταύτα … Σύμφωνα με το έγγραφο της προϊσταμένης Καθαριότητας τα άτομα αυτά δεν εμφανίζονταν στο δήμο Κύμης Αλιβερίου.
Ανάλογη ήταν και η απάντηση του εργαζόμενου στην Κύμη Τσιλικόχρυσου σε ερώτημα της προϊσταμένης το οποίο ανασκεύασε με μεταγενέστερη δήλωσή του κατ’ ονομάζοντας δυο εργαζόμενους.
Η κυρία Μπόκαρη στο δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν εργαζόμενοι στο δήμο αλλά εξέφρασε την επιφύλαξη ότι δεν μπορεί να ξέρει αν απασχολούνταν κάπου αλλού.

Όλα ύποπτα αλλά..απαλλαγή για εργαζόμενους

Η εισαγγελέας συνέχισε τονίζοντας : «Θα έπρεπε όμως να είναι καταγεγραμμένοι. Είναι ύποπτο ότι όλα τα εντάλματα πληρωμής είναι λίγο κάτω των πέντε χιλιάδων ευρώ. Ύποπτο επίσης είναι ότι πληρώθηκαν. Όλα αυτά ευλόγως δημιουργούν ερωτηματικά. Ωστόσο από το υπόμνημα εκείνης της εποχής του Αθανασίου Μπουραντά ότι απασχολούνταν άγνωστος αριθμός ανασφάλιστων, από τις μαρτυρίες στο δικαστήριο ήταν γνωστό σε όλους ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων παρείχε εργασία. Ζούμε στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι πολλοί δουλεύουν με μαύρα.
Υπήρχε απόφαση οργάνου για το ποσό της πληρωμής τους αν και έγιναν κατατμήσεις … δέχομαι ότι εργάστηκαν αυτοί οι άνθρωποι και προτείνω την απαλλαγή του κατηγορούμενου για τους εργαζόμενους καθαριότητας.

Ενοχή Θωμά για ΔΕΥΑΚΑ

Για την ΔΕΥΑΚΑ η εισαγγελέας είπε ότι
Έγιναν κατατμήσεις έργων
Δεν υπήρχαν τεχνικές περιγραφές έργων
Αποδεικνύεται ότι δεν έγιναν
η Ύπαρξη των αποφάσεων διοικητικών συμβουλίων ήταν ένα τυπικό χαρτί
Δεν προέκυψε για ποια έργα γινόταν αναφορά
Ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι “τα ίδια κάνουν και οι επόμενοι” δεν αποτελεί επαρκή εξήγηση. Λόγω της ανυπαρξίας όλων αυτών των εγγράφων που θα προσδιόριζαν τη θέση ενός έργου δεν υπήρχε η δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχου. Πως θα μπορούσε να κάνει αυτοψία ο Τσοπανίδης;
Δεν προέκυπταν το σημείο εκτέλεσης του έργου, ο χρόνος κατασκευής του κλπ. Ήταν εύλογο λοιπόν που δεν διενεργήθηκαν αυτοψίες.
Ο Έλεγχος προέκυψε από αίτημα των τοπικών προέδρων στον κ Μπενάκη το 2012 και δόθηκαν απαντήσεις το 2014 που και αυτό προκαλεί ερωτηματικά.
Από τον Οικονομικό Επιθεωρητή έγινε έλεγχος και προέκυψε ένας μεγάλος αριθμός καταθέσεων προέδρων ότι κανένα έργο δε έγινε.
Ενας μεγάλος αριθμός προέδρων επίσης ήρθε και στο δικαστήριο και κατέθεσε.
Το δελτίο τύπου λοιπόν βγήκε προεκλογικά όμως μετά τελείωσαν οι εκλογές και οι πρόεδροι κατέθεσαν αφού είχε βγει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Τις καταθέσεις αυτών των προέδρων εγώ τις αξιολογώ ως ιδιαιτέρως σημαντικές.

Οι καταθέσεις των προέδρων

Στην συνέχεια η κ Εισαγγελέας αναφέρθηκε σε μια προς μια τις καταθέσεις των προέδρων.
Κρεμαστός: Τα έργα δεν έγιναν
Λέπουρα:Ο πρόεδρος κατέθεσε ότι δεν εκτελέσθηκαν τα έργα.δεν υπήρξαν ποτέ μηχανήματα
Οξύλιθος: Ο Πρόεδρος κ Τριανταφύλου είπε ότι έγινε ένα μόνο έργο και τα υπόλοιπα δεν έγιναν, Ότι υπήρξαν ασύμβατα υλικά με έργα ότι ρώτησε ένα εργολάβο που πληρώθηκε αν ήρθε ποτέ στο χωριό του και εκείνους του απάντησε «τι ψάχνεις να βρείς τώρα;»
Ήρθε όμως η κ Κατσαρή και είπε ότι έγινε ένας αγωγός 350 μέτρων ότι είδε δυο εργολάβους τους Νυδριώτη και Αποστόλου όμως υπάρχει μόνο ένα τιμολόγιο. Κρίνω την κατάθεση της αναξιόπιστη.
Γαβαλάς: Ο πρόεδρος δεν υπέγραψε το δελτίο τύπου του 2014 γιατί δεν είχε ενημερωθεί αλλα είπε ότι τα έργα δεν έγιναν.
Ανδρωνιάνοι: κ Κοτσής στον Οικονομικό Επιθεωρητή είπε ότι εκτελέσθηκαν κάποια έργα αν και στην αρχική του κατάθεση είπε πως δεν γνωρίζει κανένα κ Κόττη χωματουργό
Αί Γιάννης: Ο πατέρας Καλκούνης τότε πρόεδρος του χωριού είπε ότι τα έργα δεν έγιναν και στο δικαστήριο προσκομίστηκε μεταγενέστερη δήλωση του γιού του Κώστα που λεει ότι τα έργα έγιναν .
Αγιος Λουκάς: Ο πρόεδρος κατέθεσε στον Οικονομικό επιθεωρητή ότι δεν έγιναν έργα και στο δικαστήριο είπε το ίδιο.
Πράσινο (Καλέντζι): ο πρόεδρος κ Στρουμπούλης είπε τα έργα δεν έγιναν
-Δύστος: Κατηγορηματικά δεν έγιναν δήλωσε ο πρόεδρος
Ζάρακες: Ο πρόεδρος Χρήστος Τρανός διαβεβαίωσε ότι δεν έγινε τίποτα, Μίλησε με τον φερόμενο ως εργολάβο των έργων και εκείνο του είπε « μην το ψάχνεις»
Οκτωνιά: Ο πρόεδρος κατέθεσε στον Οικονομικό Επιθεωρητή ότι δεν έγιναν τα έργα και στην συνέχεια έφερε μια δήλωση δυο χρόνια μετά επιβεβαιώνοντας το περιεχόμενο έκθεσης του συνεργάτη του τότε δημάρχου Παναγιάρη.
Μανίκια: Ο πρόεδρος κ Βάχλας είπε ότι δεν έγιναν τα έργα.
Κάδι: Ο πρόεδρος Φ. Βογιατζής ήταν κατηγορηματικός ότι δεν έγιναν έργα
Πύργος: Η κυρία Ρούπακα ανέφερε κατηγορηματικά στον Οικονομικό Επιθεωρητή ότι δεν έγιναν έργα και έκανε μεταγενέστερη- μετά από αρκετό καιρό- δήλωση στον κ Θωμά ότι έγιναν.
Κονίστρες: Ο πρόεδρος κ Σπανός ήταν κατηγορηματικός ότι δεν έγιναν έργα.
Ωρολόγιο: Ο κ Κουσερής είπε στην κατάθεση του ότι δεν έγιναν τα έργα και ότι ακόμα και αυτά που έγιναν δεν αντιστοιχούσαν στα ποσά των έργων που αναγράφονταν στα τιμολόγια
Αγιος Βλάσιος: Ο Πρόεδρος Δ. Μύρκος δήλωσε πως αυτά που αναγράφονται ως έργα Θωμά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας
Κόσκινα: Ο πρόεδρος Κοσκίνων κύριος Τόλιας δήλωσε στον οικονομικό Επιθεωρητή κ Τσοπανίδη ότι τα έργα αυτά δεν έγιναν κατηγορηματικά. Ωστόσο Εμφανίστηκε στο δικαστήριο άλλη μια προδιατυπωμένη δήλωση που ανέφερε ότι τα έργα έγιναν (στο σημείο αυτό η κ Εισαγγελέας είπε κάτι πολύ σοβαρό ότι δηλαδή….) η υπογραφή του κ Τόλια στην κατάθεση Τσοπανίδη δεν μοιάζει καθόλου με την υπογραφή της μεταγενέστερης βεβαίωσης που αναιρούσε την πρώτη
Αχλαδερή: Ο κ Κάργας ενώ είπε στο οικονομικό Επιθεωρητή ότι δεν έγιναν τα έργα ήρθε στο δικαστήριο και είπε άλλα όμως παραδέχθηκε ότι ζήτησε ένα ρουσφέτι από το δήμαρχο για την κόρη του και δεν του το έκαναν.
Κήποι: Ο Πρόεδρος κ Δημητρός ξεκαθάρισε ότι κανένα έργο δεν έγινε ενώ πληρώθηκαν τιμολόγια.
Βρύση: ο πρόεδρος δήλωσε στον Οικονομικό Επιθεωρητή ότι δεν έγινε κανένα έργο από τα τιμολόγια που του έδειξαν .

Ενοχή Θωμά και για ΔΕΥΑΚΑ ..απαλλαγή για όλους τους άλλους κατηγορούμενους

Πολλά τιμολόγια της ΔΕΥΑΚΑ είναι πανομοιότυπα, δεν έχουν υπογραφές αλλα πληρώθηκαν δεν φαίνεται ποιος παρέλαβε υλικά και σε ποιες αποθήκες
Κατόπιν τούτων –είπε η κ Εισαγγελέας- προτείνω την ενοχή του κ Θωμά για ζημία 297 χιλιάδων ευρώ.

Για τους πέντε κατηγορούμενους υπαλλήλους του δήμου Κύμης Αλιβερίου που συμμετείχαν στις επιτροπές παραλαβής των επίδικων έργων είπε ότι πρέπει να αθωωθούν γιατί ενήργησαν χωρίς δόλο και κάτω από πιέσεις του πολιτικού τους προϊστάμενου.

Αύριο στις 2 Οκτωβρίου 2023 ανακοινώνεται η απόφαση του τριμελούς εφετείου Εύβοιας.

Έλα στo viber του eviathema.gr για ειδήσεις από την Εύβοια με ένα κλικ

Διαβάστε επίσης