Ομιλία Σπύρου Πνευματικού στη Βουλή για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Σπύρος Πνευματικός

Ο βουλευτής Εύβοιας ΝΔ μίλησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Όπως είπε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα δεύτερα μεγαλύτερα στη χώρα μας, έχουν μια λαμπρή ιστορία. Δυστυχώς, λόγω αστοχιών και προβλημάτων, τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα τους που ασχολείται με την παράδοση πυραυλακάτων στο Πολεμικό Ναυτικό, βρίσκονται σε κατάσταση, σχεδόν, ολικής παύσης λειτουργίας με οφειλές που αγγίζουν τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

«Πρόκειται, λοιπόν, για μια καθ’ όλα προβληματική κατάσταση, που έχει αντίκτυπο στην εθνική και τοπική οικονομία, στην κοινωνία της περιοχής, στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους».

Αντί λοιπόν όπως τόνισε ο κ Πνευματικός για μία άτακτη ολική παύση λειτουργίας των ναυπηγείων και την αναπόφευκτη επακόλουθη πτώχευση, με ολέθριες συνέπειες σε όλους τους εμπλεκόμενους, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γεωργιάδης έχουν επιτύχει, σε συνεργασία με τον επενδυτή, τη λύση της εξυγίανσης.

Συγκεκριμένα είπε ότι η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης των Ναυπηγείων και προβλέπει εν συντομία:

▪ Άμεση επένδυση 170 εκατ. Δολαρίων.

▪ Διασφάλιση των 600 υφιστάμενων θέσεων εργασίαςκαι δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια

▪ Καταβολή των οφειλών & αποζημιώσεων στους εργαζομένους ύψους 41 εκατ. ευρώ.

▪ Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη.

▪ Ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία.

«Είναι σαφές ότι η αναβίωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ενισχύει σημαντικά τόσο την εθνική οικονομία, όσο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, καθώς τα συγκεκριμένα Ναυπηγεία θα αποτελέσουν πυλώνα για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία».

Με το σχέδιο εξυγίανσης, τόνισε ο βουλευτής, οι εργαζόμενοι θα πάρουν όλο το ποσό που τους οφείλεται ενώ στην περίπτωση μιας βίαιης ρευστοποίησης, που είναι και η μόνη εναλλακτική, οι εργαζόμενοι είναι οι τρίτοι στη σειρά στον πίνακα πιστωτών και θα πάρουν κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, αντί για τα 40 εκατομμύρια που τους οφείλονται. Επίσης, μεγάλες απώλειες θα έχει σαφώς ο ΕΦΚΑ, το ελληνικό δημόσιο και το Πολεμικό Ναυτικό.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, όπως τόνισε ο κ Πνευματικός, ότι αυτή η συμφωνία πέρασε με ευρεία αποδοχή από το Ελληνικό Κοινοβούλιο γιατί το διακύβευμα δεν είναι μόνο η επιβίωση των Ναυπηγείων αλλά η επανεκκίνηση της λειτουργίας μιας στρατηγικής, για τη χώρα, βιομηχανίας, η οποία συνδέεται άμεσα με την παραγωγική και αμυντική θέση της χώρας μας.