in ,

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Η αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Χαλκίδος στην τελική ευθεία

Φάνης Σπανός Μητροπολίτης Χρυσόστομος

Προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας συνυπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Θετικός στον κορονοϊό εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Άνω Στενής – Σε αναστολή η τάξη του τμήματος που διδάσκει

Η προγραμματική σύμβαση υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρόντος και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας κ. Γιώργου Κελαϊδίτη.

Το έργο: “Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας” με προϋπολογισμό 4.700.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, θα υλοποιηθεί με επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εκ της μελέτης προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες:
• Συστηματική ανασκαφή στο βόρειο και νότιο περίβολο του ναού με συντήρηση των τυχόν ευρημάτων.
• Έλεγχος της θεμελίωσης της τοιχοποιίας και ενίσχυση της με μικροπασσάλους και νέες αντηρίδες.
• Αποξήλωση όλων των νεότερων δομικών ενισχύσεων.
• Διατήρηση, συντήρηση και ενίσχυση της μοναδικής παλαιάς στέγης του Πρεσβυτερίου.
• Συντήρηση του παλαιού ξύλινου πατώματος και στηθαίου στο γυναικωνίτη.
• Κατασκευή κουφωμάτων.
• Συντήρηση των λίθινων λαξευτών μεσαιωνικών κατασκευών του μαρμάρινου τέμπλου.
• Συντήρηση του ξυλόγλυπτου εξοπλισμού.
• Ανάδειξη ανασκαφικών ευρημάτων.
• Εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης:

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, προκειμένου να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος. Ένα έργο σημαντικό σε ένα μνημείο εξέχουσας σημασίας, την Αγία Παρασκευή.

»Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ασχολούνται αρκετά χρόνια προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες και τις σύγχρονες επεμβάσεις καθώς και την αρχική μορφή στο μνημείο. Η Αγία Παρασκευή δεσπόζει όχι μόνο στο χώρο στην πόλη της Χαλκίδας, αλλά και στην καρδιά των κατοίκων της. Μία χρόνια εκκρεμότητα αποκαθίσταται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση, χάρη στη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Με την ευθύνη των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού ένα σημαντικό έργο μπαίνει στην τελική του ευθεία».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ο ιερός ναός της Αγ. Παρασκευής εκτός από έδρα της πολιούχου της Χαλκίδας είναι το σημαντικότερο σωζόμενο μεσαιωνικό μνημείο της πόλης και ένα από τα πλέον εξέχοντα της περιόδου της Φραγκοκρατίας, στην Ελλάδα. Αναλάβαμε ευθύνη έναντι της πολυδιάστατης αξίας της Αγίας Παρασκευής, και έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, προσβλέπουμε πλέον στην άρτια και ταχεία υλοποίηση του έργου».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, γιατί σήμερα υπογράψαμε την Προγραμματική Σύμβαση για τον Ιερό Ναό της Πολιούχου μας, της Αγίας Παρασκευής της Χαλκίδος, για αυτό το ιστορικό και ιερό μνημείο που τόσο πολύ αγαπάει ολόκληρη η περιοχή.

»Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην κυρία Μενδώνη, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ήρθε αρκετές φορές για να δει τα πράγματα από κοντά. Όπως, επίσης και στον Περιφερειάρχη μας, τον κ. Φάνη Σπανό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έδωσε προτεραιότητα στο έργο της Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα προθυμοποιήθηκε με όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο και με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Κελαϊδίτη, να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό.

»Σήμερα, μας έδωσαν ένα πολύ χαρούμενο μήνυμα, για να το μεταφέρουμε στον λαό της Χαλκίδος, η οποία βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε κόκκινο συναγερμό, αλλά για εμάς στην Εκκλησία, το κόκκινο είναι χρώμα αναστάσιμο. Πιστεύω ότι η Αγία Παρασκευή, ευχαριστημένη, γιατί επιτέλους -μετά από πολλά χρόνια αγώνων- θα δει τον οίκο της, το σπίτι της που είναι και σπίτι όλων μας να ανακαινίζεται, θα πρεσβεύσει ώστε να απαλλαγούμε και από αυτήν τη δοκιμασία».

ΤΩΡΑ – Νέα Αρτάκη Ευβοίας: Τους σταμάτησαν στην παραλία για έλεγχο και βρήκαν ναρκωτικά

Δομή μεταναστών Ριτσώνας: Εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας γυναίκα για υπερβολική δόση χαπιών

Χαλκίδα Ευβοίας – Φωτορεπορτάζ: Η πρώτη μέρα της εφαρμογής των νέων μέτρων επιτήρησης

Νέα Αρτάκη: 11χρονος βρήκε την μητέρα του λιπόθυμη μέσα στο σπίτι – Με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο

Χαλκίδα Ευβοίας: Οι έλεγχοι της Τροχαίας στην είσοδο της πόλης την πρώτη μέρα της εφαρμογής των νέων μέτρων [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε τοπικό Lock down με σκληρότερα μέτρα ο Δήμος Χαλκιδέων – Επιβεβαίωση του eviathema.gr για την επίσκεψη Χαρδαλιά – Δείτε τι μέτρα θα ισχύουν από αύριο το πρωί

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο

Written by Eviathema.gr

Το eviathema.gr είναι ένα πορταλ ενημέρωσης για την Εύβοια, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τραγωδία στον Έβρο: Νεκρός πυροσβέστης στην Αλεξανδρούπολη

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας rapid test

Χαλκίδα – Περιφερειακό Μέγαρο: Σε καραντίνα θετικός στον κορονοϊό υπάλληλος και δύο συνάδελφοι του – Αρνητικά όλα τα σημερινά τεστ