in ,

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:” Προγραμματική Σύμβαση για την άρση ετοιμορροπίας του Κάστρου των Φύλλων”

Κάστρο των Φύλλων Χαλκίδα

Προγραμματική Σύμβαση συνυπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Άρση ετοιμορροπίας του Κάστρου των Φύλλων», συνολικού προϋπολογισμού 250.000€.

Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η συνεργασία για την υλοποίηση του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Έκρηξη στον υποσταθμό της ΔΕΗ στα Ψαχνά Ευβοίας – Το black out των 10 λεπτών που προκάλεσε κουνάβι [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

Βάσει της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης, προβλέπονται συγκεκριμένες εργασίες αποκατάστασης, προκειμένου να αρθεί η ετοιμορροπία τμημάτων του μνημείου, να σταματήσουν οι καταρρεύσεις του τείχους και τουλάχιστον τμήμα του τειχισμένου χώρου να είναι ασφαλές και προσβάσιμο από τους επισκέπτες.

Η διάρκεια της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης και ο χρόνος υλοποίησης του έργου έχει οριστεί στους τριάντα έξι (36) μήνες.

«Έχουμε εγκεκριμένες μελέτες, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και συμπράττουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού για τη σωστή εκτέλεση του έργου. Στόχος μας είναι η διάσωση του Κάστρου των Φύλλων, η προβολή του μνημείου και της ιστορίας του, αλλά και η γενικότερη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η αναβάθμιση της περιοχής», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
Το κάστρο των Φύλλων βρίσκεται επτά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χαλκίδας και τρία χιλιόμετρα βορείως του παραθαλάσσιου οικισμού Λευκαντί. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 180 μέτρων επί φυσικού, βραχώδους εξάρματος, στα ανατολικά του κάμπου του ποταμού Λήλα κοντά στα χωριά Φύλλα και Αφράτι.

Πρόκειται για μικρό αλλά άριστα οχυρωμένο από φυσική άποψη φρούριο, εκτάσεως 1,65 στρεμμάτων και περιμέτρου 163 μέτρων. Περιλαμβάνει τα εξής κύρια δομικά τμήματα: τα δύο σε επαφή ευρύχωρα κτήρια της ΝΔ γωνίας, τα προς βορράν κείμενα βοηθητικά κτίσματα, που περιλαμβάνουν τους στρατώνες και τις αποθήκες, τον πολυγωνικό περίβολο των τειχών, τις κλίμακες του περιδρόμου, την τρίχωρη θολοσκέπαστη κινστέρνα και τις τρεις πύλες. Εντός των τειχών αναπτύσσεται αυλή και εκτός της κύριας πύλης σώζονται ίχνη του μονοπατιού ανόδου προς το φρούριο.

Σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, το Κάστρο Φύλλων χτίσθηκε τον 13ο αιώνα και έχει συνδεθεί με τον εξωμότη Λατίνο ιππότη Λικάριο, ο οποίος υπό την υπηρεσία του βυζαντινού αυτοκράτορα, Μανουήλ Η΄ Παλαιολόγου, συγκρούστηκε με τους εντόπιους φεουδάρχες για τον έλεγχο της περιοχής. Ο Λικάριος χρησιμοποίησε το Κάστρο ως ορμητήριο το 1277, όταν κυριάρχησε προσωρινά στο νησί, μην κατορθώνοντας ωστόσο να καταλάβει και την Χαλκίδα. Τα απανθρακωμένα ίχνη ξύλων στις δοκοθήκες του αποτελούν ένδειξη ότι το Κάστρο πυρπολήθηκε, πιθανώς από τους Τούρκους κατά την επιδρομή τους το 1470.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Τραγελαφικές εικόνες στο Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας – Δίπλα στην μαιευτική κλινική η νέα πτέρυγα Covid 19 – Δείτε πως χώρισαν τις εισόδους [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

ΘΡΙΛΕΡ στην Χαλκίδα: Πτώμα βρέθηκε κρεμασμένο σε απόμερο μέρος στην Δροσιά

Χαλκίδα Ευβοίας: Κλέφτες άνοιξαν και πήραν ότι βρήκαν σε 3 καταστήματα γνωστού επιχειρηματία – Βίντεο ντοκουμέντο την ώρα της ληστείας [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Κάρυστος: 40χρονη έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης – Τουλάχιστον 100.000 ευρώ η λεία των απατεώνων

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο

Written by Eviathema.gr

Το eviathema.gr είναι ένα πορταλ ενημέρωσης για την Εύβοια, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

σύγκρουση ο YouTuber Αντρέας Ρίγκο

Αιγάλεω: Κατέγραφε με κάμερα τη μοιραία σύγκρουση ο YouTuber Αντρέας Ρίγκο

Rapid Test Δήμος Θηβαίων

Δήμος Θηβαίων: Δωρεάν rapid tests στη Δημοτική Ενότητα Βαγίων την Παρασκευή 26/02