Οι Πεταλιοί, ένα σύμπλεγμα 10 νησιών στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο, αποτελούν έναν επίγειο παράδεισο που μαγεύει τους επισκέπτες με τα κρυστάλλινα νερά, τις λευκές αμμουδιές και την πλούσια βλάστηση.
Γεωγραφία:
- Το σύμπλεγμα αποτελείται από τα νησιά: Μεγάλο Πετάλι, Μικρό Πετάλι, Πλαταρούδα, Αυγό, Λουλούδι, Φούντας, Τραγονήσι, Μακρύ, Λεμπερούσα και Χερσονήσι.
- Τα νησιά είναι διάσπαρτα σε μια έκταση 22,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
- Η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι από το Μαρμάρι ή από την Κάρυστο.
Πανέμορφες παραλίες:
- Η παραλία Χρυσή Άμμος στο Μεγάλο Πετάλι, με χρυσή άμμο και ρηχά νερά, είναι ιδανική για οικογένειες.
- Η παραλία Φάρος στο Μεγάλο Πετάλι, με βότσαλα και σμαραγδένια νερά, είναι δημοφιλής για snorkeling και diving.
- Η παραλία Λιβάδι στο Μικρό Πετάλι, με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, προσφέρει απομόνωση και χαλάρωση.
Πλούσια δραστηριότητες:
- Κολύμπι, ιστιοπλοΐα, καγιάκ, ψάρεμα και πεζοπορία είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε.
- Ιππασία στο Μεγάλο Πετάλι προσφέρει μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης του νησιού.
- Ιστορικά αξιοθέατα, όπως το Κάστρο του Αγίου Ιωάννη στο Μεγάλο Πετάλι, αξίζουν μια επίσκεψη.
Χαμηλή τουριστική ανάπτυξη:
- Οι Πεταλιοί διατηρούν την αυθεντικότητά τους, με ελάχιστα τουριστικά καταλύματα.
- Ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν ηρεμία και γαλήνη.
- Η περιοχή προσφέρεται για εναλλακτικές διακοπές, μακριά από την πολυκοσμία.
Ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Ονομάζονται «Μαλδίβες» του νότιου Ευβοϊκού λόγω των εξωτικών τοπίων και των κρυστάλλινων νερών.
- Ιστορικά, τα νησιά χρησίμευαν ως καταφύγιο πειρατών.
- Σήμερα, οι Πεταλιοί αποτελούν δημοφιλή προορισμό για ιστιοπλόους και λάτρεις της φύσης.
Διάσημοι που έκαναν διακοπές στους Πεταλιούς
Η γοητεία των Πεταλιών έχει προσελκύσει πλήθος διασημοτήτων, οι οποίοι έχουν επιλέξει τα νησιά για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την ομορφιά τους. Ας δούμε μερικά ονόματα:
- Μαρία Κάλλας: Η θρυλική υψίφωνος λάτρευε τους Πεταλιούς και διατηρούσε εξοχική κατοικία στο Μεγάλο Πετάλι. Εκεί περνούσε ξέγνοιαστες στιγμές, συχνά με τον Αριστοτέλη Ωνάση.
- Ρούντολφ Νουρέγιεφ: Ο διάσημος χορευτής μαγεύτηκε από τα κρυστάλλινα νερά και την πλούσια βλάστηση των Πεταλιών. Συνήθιζε να κάνει ιστιοπλοΐα στα γύρω νησιά και να απολαμβάνει βόλτες στις γραφικές παραλίες.
- Γκρέτα Γκάρμπο: Η θρυλική ηθοποιός του Χόλιγουντ αναζήτησε ηρεμία και γαλήνη στους Πεταλιούς. Εκεί, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, απολάμβανε πεζοπορίες και χαλάρωση στην παραλία.
- Ουίνστον Τσόρτσιλ: Ο Βρετανός πρωθυπουργός, λάτρης της Ελλάδας, επισκέφθηκε τους Πεταλιούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί, βρήκε καταφύγιο από τις έντονες στιγμές του πολέμου και άντλησε έμπνευση για τα μελλοντικά του σχέδια.
- Χριστίνα Ωνάση: Η κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση περνούσε τα καλοκαίρια της στους Πεταλιούς, στο σκάφος της οικογένειας. Εκεί, απολάμβανε θαλάσσια σπορ, ιστιοπλοΐα και ξέγνοιαστες στιγμές με τους φίλους της.
Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους διάσημους που έχουν γοητευτεί από την ομορφιά και την γαλήνη των Πεταλιών. Η γοητεία των νησιών συνεχίζει να προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που αναζητούν μια αξέχαστη εμπειρία χαλάρωσης και ομορφιάς.
Σε ποιον ανήκουν οι Πεταλιοί;
Η ιδιοκτησία των Πεταλιών στην Εύβοια είναι ένα περίπλοκο ζήτημα με μακρά ιστορία και νομικές διαμάχες.
Σήμερα, η ιδιοκτησία μοιράζεται σε δύο μερίδες:
50%: Ανήκει στην οικογένεια Εμπειρίκου. Ο Μαρής Εμπειρίκος, γιος του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου, κατείχε αρχικά το 50% των μετοχών της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται τα νησιά. Μετά τον θάνατό του, το μερίδιο κληρονομήθηκε από τα παιδιά του.
50%: Ανήκει στην εταιρεία Grivalia Hospitality, θυγατρική της Grivalia Properties. Η Grivalia απέκτησε το 50% των μετοχών το 2016, ύστερα από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες με τον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση.
Επιπρόσθετα: Η Παλόμα Πικάσο, κόρη του διάσημου ζωγράφου, είχε αγοράσει ένα τμήμα των Πεταλιών τη δεκαετία του 1990, το οποίο όμως πωλήθηκε το 2016 στην οικογένεια Δαυίδ. Η Grivalia έχει δρομολογήσει ένα μεγάλο επενδυτικό project στους Πεταλιούς, με στόχο τη δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού θέρετρου.