in ,

Προτάσεις του Επιμελητηρίου Εύβοιας στην διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, με θέμα τις εξαγωγές στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Γιάννης Γεροντίτης Πρόεδρος

Με την συμμετοχή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Ιωάννη Γεροντίτη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στις 10 / 2 / 2021, ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με θέμα την εξαγωγική δραστηριότητα της Περιφέρειας.

Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση και ανάλυση από τους Εκπροσώπους του ΣΕΒΕ, όλων των δεδομένων των εξαγωγών που αφορούν την Περιφέρεια την τελευταία πενταετία, κατά τρόπο εστιασμένο και αναλυτικό, τόσο ανά Νομό όσο και ανά εξαγώγιμο είδος.

Τo Επιμελητήριο Εύβοιας δίπλα στους επιχειρηματίες εστίασης – Αποκλειστικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Γιάννη Μαραγκού [ΒΙΝΤΕΟ]

Επίσης έγινε παρουσίαση των δύο νέων επιδοτούμενων από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους προγραμμάτων επαγγελματικής εξειδίκευσης που υλοποιεί ο ΣΕΒΕ στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» για απασχολούμενους στον εξαγωγικό τομέα στον κλάδο της Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας Τροφίμων και στον κλάδο των Δομικών Υλικών.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας κ. Κώστας Καράγιαννης, καθώς επίσης Προέδροι και Εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Στερεάς Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Ιωάννης Γεροντίτης, τόνισε την ανάγκη μελέτης των όλων των νέων δεδομένων που αναδύονται από την πανδημία. Αναφέρθηκε στο εξαγωγικό τοπίο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Εστίασε δε ιδιαίτερα, στις παθογένειες των ελληνικών εξαγωγών.

Πέραν αυτών. Ο κ. Γεροντίτης επικαλούμενος συμπεράσματα και στατιστικά στοιχεία από έρευνες που διενεργεί επι σειρά ετών το Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ευβοϊκές εξαγωγές, ανέδειξε τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ως τέτοια χαρακτήρισε :

• Την Έλλειψη ρευστότητας και την Έλλειψη πρόσβασης στον τραπεζικό τομέα.
• Την Έλλειψη τεχνογνωσίας.
• την Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα.
• Τα Εμπόδια σε επίπεδο γραφειοκρατίας.
• Τη Δυσλειτουργία του δημοσίου τομέα.
• Την Υψηλή φορολογία.
• Το Υψηλό κόστος παραγωγής.
• Το Υψηλό κόστος προβολής και προώθησης.
• Το Υψηλό κόστος ασφάλισης εξαγωγών.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κατέθεσε προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιτακτική ανάγκη για την άμεση δημιουργία εξαγωγικών Clusters, όπου θα ενταχθούν οι μικρές επιχειρήσεις.

Αναλυτικά ο κ. Γεροντίτης πρότεινε :

• Αποκλιμάκωση φόρων και εισφορών.

• Ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, δεδομένου ότι ο ρόλος της μπορεί να γίνει καθοριστικός ειδικά για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφού αναλαμβάνει την εγγυοδοσία των δανείων έναντι των Τραπεζών.

• Παροχή κινήτρων για την Εκμάθηση Εξαγωγικών Δεξιοτήτων από Εξαγωγικούς Φορείς, οι οποίοι διαθέτουν την Τεχνογνωσία και την Πείρα, μέσα και από την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

• Επιστροφή στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της παρακράτησης του 0,6% επί του τζίρου των τραπεζικών συναλλαγών που εκτελούν για εισαγωγές και εξαγωγές.

• Συντονισμό και συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων με φορείς όπως το Enterprise Greece και ο ΟΑΕΠ, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι πόροι προς όφελος των εξαγωγικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

• Υλοποίηση διεθνούς καμπάνιας προώθησης/προβολής των εξαγωγών.

• Υλοποίηση διαφημιστικής εκστρατείας για την καθιέρωση του Brand Name των Ελληνικών προϊόντων.

• Αύξηση της επιδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα για πάγιες εγκαταστάσεις σε επιχειρήσεις που εξάγουν πάνω από το 30% του κύκλου εργασιών τους.

• Θέσπιση Φορολογικών κινήτρων για δράσεις που προορίζονται για εξαγωγές (όπως αφαίρεση από τον φόρο αυτοτελών ποσών από εμπορικές αποστολές, εκθέσεις, προωθήσεις προϊόντων).

• Θέσπιση Ενισχυμένων κινήτρων για τουλάχιστον 2 χρόνια σε προσλήψεις εξειδικευμένων στελεχών για εξαγωγές και προώθηση προϊόντων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας επιχειρηματιών εστίασης της Εύβοιας – Αποκλειστικές δηλώσεις του Προέδρου του Σωματείου Βασίλη Ευθυμίου [ΒΙΝΤΕΟ]

Χαλκίδα Ευβοίας: Ηχηρό το μήνυμα αγανάκτησης του Σωματείου Εστίασης Εύβοιας – Πάνω από 400 επιχειρηματίες παρέδωσαν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

ΧΑΜΟΣ ΚΑΣΤΕΛΑ ΕΥΒΟΙΑΣ: Επεισόδια σε κορονοπάρτυ στον οικισμό των Ρομά – Στο σημείο η αστυνομία [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

Νέα Αρτάκη: Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για επεισόδιο πυροβολισμών μεταξύ Ρομά [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΜΗΔΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός – κακοκαιρία «Μήδεια»: Βαρύς χιονιάς και πτώση θερμοκρασίας έως 18 βαθμούς – Σκοτείνιασε η Εύβοια το μεσημέρι της Τετάρτης

Ψαχνά Ευβοίας Κακούργημα - Eviathema.gr

Καραμπόλα στον Κηφισό με περιπολικό, κλούβα και τέσσερα αυτοκίνητα