,
Είδηση για: #

Ρεπορτάζ του eviathema.gr: Αιολικά Πάρκα – Ανεμογεννήτριες στην Εύβοια

20 Μαΐου 2020, 1:06 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Ένα μεγάλο και επικίνδυνο θέμα για την Εύβοια είναι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων – ανεμογεννητριών στην Εύβοια. Πρόσφατα το υπουργείο περιβάλλοντος εξέδωσε νομοσχέδιο με θέμα: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» 

Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων: Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για τις ανεμογεννήτριες σήμερα στις 6

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το κοινοτικό δίκαιο. Ναι επί της αρχής ψήφισαν και οι 158 βουλευτές της ΝΔ ενώ 56 βουλευτές της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για περιοχές Natura

– Μείωση του χρόνου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

– Θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών για τα αιτήματα αδειοδότησης.

Η ΡΑΕ στον Πρόσφατο χάρτη της, εντάσσει την περιοχή της Δίρφυς ως μέρος προς εγκατάσταση ανεμογεννητριών κάτι το οποίο δημιούργησε αρκετές αντιδράσεις από συλλόγους και φορείς οι οποίοι είναι κατηγορηματική σε αυτήν την ενέργεια. Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία κάτι τέτοιο διότι τα αποτελέσματα είναι μη αναστρέψιμα.

eviaaiolika

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής, πως η ΡΑΕ πήρε αυτήν την απόφαση όταν σε μελέτη με τίτλο “Επενδύσεις σε ΑΠΕ” με συντονίστρια την κ. Γεωργία Λ. Γληνού, αναφέρεται στην απόφαση της ΡΑΕ 96/24,05,2007 όπου η Εύβοια θεωρείτε περιοχή με κορεσμένο δίκτυο.

11 12

Το πρόβλημα είναι συλλογικό δεν αφορά μόνο την Δίρφη. Πρέπει όλοι οι δήμοι να έχουν έναν δίαυλο επικοινωνίας για το συγκεκριμένο θέμα καθώς και με την Περιφέρεια καθώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και γείτονες περιφερειακές ενότητες. Θα πρέπει να μέσα σε αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας να συμμετέχουν άτομα γνώστες των περιοχών αυτών ώστε να τεκμηριώσουν τα επιχειρήματα για την μη εγκατάσταση.

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.