Σεισμός στην Νότια Εύβοια: Αγωνία για τις συνεχείς δονήσεις και το άγνωστο ρήγμα – Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους

ΣΕΙΣΜΟΣΕΥΒΟΙΑ

Προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί στους σεισμολόγους η σεισμική δραστηριότητα στην Νότια Εύβοια, μετά και την ισχυρή δόνηση των 5  Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης καθώς και οι πάνω από 50 μετασεισμοί που προκλήθηκαν καθόλη την διάρκεια του 24ωρου.

Όπως ανέμεναν οι σεισμολόγοι, η μετασεισμική ακολουθία ήταν έντονη, καθώς καταγράφηκαν τέσσερις ισχυροί μετασεισμοί σε μόλις μισή ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η σεισμική δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος άρχισε τις πρωινές ώρες της Τρίτης, με τον σεισμό των 4,8 ρίχτερ ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί 4,2 Ρίχτερ και 4,1 Ρίχτερ αλλά και δεκάδες άλλοι μικρότεροι.

Ζημιές σε κτίρια – Στους δρόμους οι κάτοικοι

Στους δρόμους έμειναν τη νύχτα αρκετοί κάτοικοι στη νότια Εύβοια και κυρίως στην κοινότητα Ζαράκων, καθώς από τον βραδινό σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια ενώ υπήρξε έντονη ανησυχία για την εξέλιξη του φαινομένου στους κατοίκους.

Παρά το ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είχε δεσμεύσει ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν τη νύχτα, δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι καθώς όσοι χρειάστηκαν να μετακινηθούν πήγαν σε σπίτια κοντινών τους προσώπων.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Στους σεισμούς που σημειώθηκαν απο το άγνωστο ρήγμα, στην Εύβοια αναφέρθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαπδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως ακόμα δεν γνωρίζουν αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. “Δεν ξέρουμε αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός”, επεσήμανε ο γνωστός σεισμολόγος, προσθέτοντας ότι “Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και γι’ αυτό χρειάζεται καλή αξιολόγηση των στοιχείων”.

Εξήγησε δε ότι το γεγονός πως η περιοχή δεν έχει σεισμικό ιστορικό, δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε και μεγάλο σεισμό.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι “περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός” και εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την πορεία του φαινομένου. “Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ο αποψινός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου” τόνισε ο κύριος Λέκκας και δεν απέκλεισε ένα νέο ισχυρότερο σεισμό.

“Η εκτίμησή μου είναι πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε”. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να μην πάνε αύριο τα παιδιά της περιοχής στα σχολεία. Ωστόσο είπε ότι “η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ”.

Ωστόσο μιλώντας στο Mega, δήλωσε πως οι επιστήμονες είναι σε επαφή με τον περιφερειάρχη και με τους Δήμους της περιοχής, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού. “Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουμε επικοινωνήσει και με τον περιφερειάρχη και με τους Δήμους της περιοχής. Είμαστε και σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο. Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν έχει σχέση με άλλους σεισμούς στον ελληνικό χώρο. Είμαστε στον ίδιο χώρο, αλλά δεν επηρεάζει το ένα το άλλο”, σχολίασε ο κ. Λέκκας για την σεισμική ακολουθία.

Για την παρακολούθηση του φαινομένου, είπε κλείνοντας ο κ. Λέκκας πως, “πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια. Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που δικαιολογούν τις σεισμικές δραστηριότητες. Το φαινόμενο του σεισμού είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο το οποίο δεν βλέπουμε και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε μέσω οργάνων. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί ή να καταγραφούν οι διαδικασίες πριν τον σεισμό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα ου έχουμε σε άλλα φυσικά φαινόμενα”.

Ανάρτηση στο Facebook με αφορμή το νέο σεισμό έκανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: “Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία”.

Κλειστά τα σχολεία σήμερα Τετάρτη

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τετάρτη για προληπτικούς λόγους όλα τα σχολεία στους Δήμους Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου μετά από απόφαση των δημοτικών αρχών.