Σεισμός στην Νότια Εύβοια: «Προς εκτόνωση το φαινόμενο», λέει ο Χουλιάρας

2 Δεκεμβρίου 2022, 11:38 πμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
Σεισμοί Εύβοια

Τουλάχιστον 189 σεισμοί έχουν καταγραφεί συμπεριλαμβανωμένων και των ισχυρών σεισμών 4,7 Ρίχτερ και 5 Ρίχτερ αντίστοιχα στη νότια Εύβοια από το “άγνωστο” ρήγμα. Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο σεισμολόγος και δειυθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας «αυτή τη στιγμή τα σεισμικά δεδομένα δείχνουν μια σταδιακή εκτόνωση, αλλά συνεχίζουμε να παρατηρούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Την ημέρα που έγινε ο 5αρης σημειώσαμε πάνω από 20 σεισμούς, ενώ σήμερα σημειώννται κάτω από 5. Αυτό σημαίνει ότι η κατανομή σεισμών έχει φθίνουσα πορεία και αυτό είναι καλό και το παρατηρούμε, αλλά πάντα κρατάμε επιφυλάξεις γιατή η φύση είναι απρόβλεπτη και μπορεί να ξαναγυρίσουμε στο σενάριο όπου ο αριθμός των σεισμών να αυξάνεται, αλλά σε αυτό δίνω λίγες πιθανότητες. Τα μέχρι τώρα στοιχεία μας δείχνουν εκτόνωση του φαινομένου».

Σεισμοί Εύβοια

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα και η σεισμική παράμετρος b μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ ανέβηκε προς το κανονικό προς τη μονάδα. Έτσι σε συνδυασμό και με τον φθίνοντα αριθμό των σεισμών το φαινόμενο οδεύει προς εξομάλυνση. “Για μερικές ημέρες ακόμη θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την περιοχή” θα προσθέσει ο κ. Χουλιάρας.

Στο ερώτημα γιατί ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός και στην Αθήνα ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξήγησε ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία παρατηρείται ότι ο μηχανισμός και η γεωμετρία του ρήγματος εκτόνωσε την ενέργεια προς την Αττική και γι’αυτό έγινε τόσο αισθητός ο σεισμός σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.