Σήφης Βαλυράκης: Όλα όσα είπαν στις απολογίες τους οι δύο ψαράδες – «Είναι δικαστικό σκάνδαλο» λέει ο δικηγόρος τους

Σήφης Βαλυράκης

Πρώτο το newsit.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας το απολογητικό υπόμνημα των δύο  ψαράδων που προφυλακίστηκαν για την δολοφονία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη.

Σύμφωνα με το υπόμνημα τα δύο αδέλφια-κατηγορούμενοι, φέρεται να υποστηρίζουν ότι την ημέρα που πέθανε ο Σήφης Βαλυράκης βρίσκονταν στο σπίτι τους με τους οικείους τους.

«Την 24η Ιανουαρίου 2021 και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο πρώτος εξ ημών …. ευρισκόμουν μαζί με τη σύζυγό μου και τα δύο μου ενήλικα τέκνα τον ….. και την …. στην οικία μου στην πόλη της Ερετρίας Ευβοίας και δη στο διαμέρισμα που διατηρώ στον ισόγειο όροφο οικοδομής επί της οδού  ….. στον αριθμό …..

Μάλιστα γύρω στις 11:00-11:30 π.μ. ευρισκόμενος στο μπαλκόνι της οικίας μου είχα ένα πολύ σύντομο διάλογο με το γείτονά μου ….. για τα μερομήνια ο οποίος ολοκληρώθηκε σύντομα και εν συνεχεία εισήλθα στην οικία μου. Φάγαμε όλοι μαζί οικογενειακώς και γύρω στις 16:00 μ.μ. -17:00 μ.μ. ο γιος μου …… μου ζήτησε να πάμε για κυνήγι ενώ επιστρέψαμε μετά από λίγη ώρα και πάλι στην οικία μου. Τα όσα αναφέρω περί της παρουσίας μου κατά την 24η Ιανουαρίου 2021 στην οικία μου προκύπτουν από πληθώρα εγγράφων κυρίως μαρτυρικών καταθέσεων που δόθηκαν τόσο στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης όσο στα πλαίσια της διενεργηθείσας ενώπιόν σας ανάκρισης».

Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν και ως προς το αν βρισκόταν στο λιμάνι το σκάφος των αδερφών.
Στο απολογητικό τους υπόμνημα φέρεται να αναφέρουν «Όσον δε αφορά το σκάφος μας αυτό παρέμεινε δεμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της 24ης Ιανουαρίου 2021 στο λιμάνι της Ερετρίας και δη στην με αριθμό 7 θέση ελλιμενισμού του.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από πληθώρα μαρτυρικών καταθέσεων άλλων αλιέων που βρίσκονταν τη συγκεκριμένη ημέρα στο αλιευτικό καταφύγιο αλλά και από εναέρια φωτογραφία που λήφθηκε συμπωματικά από ερασιτέχνη φωτογράφο».
Ισχυρίζονται μάλιστα ότι μια φωτογραφία από drone ιδιώτη δείχνει καθαρά ότι το δικό τους σκάφος βρισκόταν στο λιμάνι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας θάνατο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.
«Αδιάψευστος μάρτυρας ότι το σκάφος μας βρισκόταν δεμένο στην με αριθμό 7 θέση ελλιμενισμού του αποτελεί φωτογραφία με ημερομηνία λήψης την 24η/1/2021 και περί ώρα 11:17 π.μ. και η οποία βρίσκεται εντός της δικογραφίας και προσάγεται και από μέρους μας σε μεγέθυνση (φωτογραφία 3) και την οποία έλαβε χρήστης drone, άγνωστος παντελώς σε εμάς ο οποίος προσήλθε αυθόρμητα στο Λιμεναρχείο Ερέτριας και προσκόμισε την φωτογραφία του μαζί με τα στοιχεία λήψεως της φωτογραφίας.
Αναφορικά δε με το σκάφος που απεικονίζεται ότι εξήλθε από το αλιευτικό καταφύγιο στις 11:31:09 π.μ. ας ληφθεί υπόψιν ότι ήδη έχουν κληθεί στα πλαίσια της ανακρίσεως και έχουν καταθέσει τουλάχιστο τρεις αλιείς ότι κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα ευρίσκονταν για αλιεία».

«Το μαύρο αυτοκίνητο δεν είναι δικό μας»

Οι δύο ψαράδες φέρεται ότι ισχυρίζονται πως «όσον αφορά το μαύρο όχημα το οποίο απεικονίζεται στις φωτογραφίες που εμπεριέχονται στη σελίδα 11 της τεχνικής γνωμοδότησης του μηχανικού ….. και που απεικονίζουν ένα μαύρο όχημα το οποίο με βάση τον τεχνικό σύμβουλο ομοιάζει με χαρακτηριστικά οχήματος RenaultMegane, λεκτέα τα εξής: καταρχάς το όχημα αυτό δεν είναι δικό μας καθώς την ώρα εκείνη αμφότεροι εμείς βρισκόμασταν στις οικίες μας και τα οχήματά μας στην πυλωτή αυτών. Εξάλλου ο μάρτυρας κ. ….. προσέρχεται την 24η/5/2022 ενώπιον του κ. Ανακριτή του Β’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Χαλκίδας και καταθέτει πως το όχημα αυτό είναι δικό του».
Μάλιστα καταγγέλλουν σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα ότι ο κύριος μάρτυρας εναντίον τους πέφτει σε αντιφάσεις

«Ο μάρτυρας λοιπόν …. δίνει την πρώτη του κατάθεση την 17η Απριλίου του 2021 ενώπιον των λιμενικών αρχών αρνούμενος την οποιαδήποτε γνώση του για την υπόθεση. Σε σχετική μάλιστα ερώτηση των λιμενικών οργάνων για το που βρισκόταν την 24η Ιανουαρίου 2021 ο ίδιος καταθέτει ότι βρισκόταν στην οικία του στη Χαλκίδα επί της οδού … στον αριθμό … μαζί με την μητέρα του. Ενώ επαναλαμβάνει ότι αν γνώριζε κάτι σχετικά με την υπόθεση αυτή θα προσέρχετο να το καταθέσει ενώπιον του κ. Λιμενάρχη Χαλκίδας στον οποίο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη».

«Ο μάρτυρας έπεσε σε αντιφάσεις»

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να αναφέρονται σε αντιφάσεις που έπεσε ο μάρτυρας. «Δύο μόλις μέρες αργότερα ο μάρτυρας αυτός μεταβάλει άρδην την πρώτη του αυτή κατάθεση και προσέρχεται σύμφωνα με το έγγραφο της ΓΑΔΑ αυτοβούλως, σύμφωνα με τη δική του από 28/03/2022 ένορκη κατάθεση ενώπιον του κ. Ανακριτή Χαλκίδας κατόπιν ειδοποίησής του από αστυνομικούς της ΓΑΔΑ οι οποίοι προσήλθαν με συμβατικό μάλιστα αυτοκίνητο και χωρίς στολή να τον παραλάβουν –άγνωστο και ερευνητέο με ποιανού εντολή και με ποιο έγγραφο έγινε αυτή η μεταφορά του εν λόγω μάρτυρα»«…»).

Οι καταθέσεις λοιπόν αυτές του μάρτυρα …. διαψεύδονται από μία απλή επισκόπηση της φωτογραφίας που λήφθηκε τυχαία από το drone κατά την 24η Ιανουαρίου 2021 και περί ώρα 11:17 π.μ. και απεικονίζει όλα τα σκάφη που βρίσκονταν στο λιμάνι της Ερετρίας ενώ στην εν λόγω φωτογραφία απεικονίζονται και τα τρία δίχτυα που έχει το σκάφος μας πάνω σε αυτό. Εξάλλου αν πράγματι η κατάθεση του …. ήταν αληθής τότε ακόμη και αν φαινόταν το σκάφος μας δεμένο στο λιμάνι σίγουρα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δίχτυα εντός αυτού αφού σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του …. τα είχαμε ήδη από τις 11:00 π.μ. ρίξει».

Μάλιστα για τον κύριο μάρτυρα αναφέρουν στο υπόμνημα «Μετά την συνέντευξη του μάρτυρα …. στην εκπομπή ….. και την περιγραφή αυτού για το σκάφος που δήθεν είδε και για τους αλιείς οι λιμενικές αρχές της Ερέτριας είχαν αντιληφθεί ότι ο δήθεν αυτόπτης “φωτογράφιζε” εμάς και θέλησαν να ερευνήσουν την αλήθεια της συγκεκριμένης μαρτυρίας.

Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι μάρτυρες που προσέρχονται για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς μας και δη ότι ευρισκόμασταν στις οικίες προέρχονται από το στενό οικογενειακό μας περιβάλλον καθώς είναι κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά μας όμως τι ποιο λογικό να επιβεβαιώσουν την παρουσία μας στο σπίτι μας τα πρόσωπα που συνοικούν μαζί μας και μάλιστα σε μία περίοδο που ίσχυαν περιοριστικά μέτρα κατά της COVID 19 και απαγορεύονταν οι μετακινήσεις; Πέραν όμως από τις οικογένειές μας ο μάρτυρας …… ο οποίος είναι γείτονας επιβεβαιώνει την παρουσία του πρώτου εξ ημών, …… περί τις 11:30 π.μ. στην οικία μου μεταφέροντας το σύντομο διάλογο που είχαμε από τα μπαλκόνια των οικιών μας».

«Η κατάθεση αυτή του ….. πέραν από την εν λόγω φωτογραφία διαψεύδεται και από τις ένορκες καταθέσεις του μάρτυρα ….. ο οποίος βρήκε το σκάφος του αποθανόντος και ο οποίος βεβαιώνει ότι δεν υπήρχαν σημαδούρες από πόντιση διχτυών στην περιοχή».

Τι λέει ο βασικός μάρτυρας που κατά τους κατηγορούμενους πέφτει σε αντιφάσεις.

«…Την αμέσως επόμενη στιγμή, είδα τον έναν από τους δύο που ήταν στο ψαροκάικο, τον πιο ψηλό από τους δυο να πιάνει στο χέρι του ένα μακρύ κοντάρι γύρω στα 3-3,5 μέτρα, σαν αυτό που έχουμε οι ψαράδες στα καΐκια για να πιάνουμε το «καλαδούρι», την σημαδούρα δηλαδή που αφήνουμε όταν ρίχνουμε τα δίχτυα. Αυτό εμείς το λέμε «γάντζο» γιατί μπροστά έχει έναν γάντζο για να πιάνουμε το καλαδούρι που σας είπα. Το κοντάρι που είχε αυτός στα χέρια του δεν είδα βέβαια τι είχε μπροστά στην άκρη. Τότε, τον είδα να κρατιέται από την άκρη μίας από τις κολώνες που συγκρατούν τη τέντα, ώστε να έχει χώρο και να χτυπάει με το κοντάρι 2-3 τον ΒΑΛΥΡΑΚΗ…

Κατά την κατάθεση του υπομνήματός μας για παροχή εξηγήσεων προσκομίστηκαν από μέρους μας και φωτογραφίες ημών από τις οποίες προκύπτει ότι έχουμε το ίδιο ύψος. Τις φωτογραφίες αυτές είδε προφανώς ο μάρτυρας ….. και στην επόμενη κατάθεσή του η οποία δίδεται στις 28/03/2022 ενώπιον του κ. Ανακριτή του Β’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Χαλκίδας η περιγραφή των δήθεν δραστών αλλάζει από το αρχικό ο ψηλός και ο κοντός και γίνεται ο χοντρός και ο λεπτός!».
Επιπλέον αναφέρεται «….Όλες τις κινήσεις της λειτουργίας του σκάφους τις έκανε ο λεπτός άντρας του αλιευτικού. Ο άλλος άντρας κάτι πρέπει να έφτιαχνε και ήταν απασχολημένος…και χτυπούσε ο λεπτός άντρας τον άντρα του κρισκράφτ…».
Οι κατηγορούμενοι επισημαίνουν στο απολογητικό τους υπόμνημα «ότι ο μάρτυρας ….. στην από 19/04/2021 ένορκη κατάθεσή του τοποθετεί το συμβάν περί ώρα 11:00 π.μ. (έντεκα) ενώ όταν πληροφορείται για την ύπαρξη της φωτογραφίας η οποία φέρει ημεροχρονολογία 24/1/2022 και περί ώρα 11:17 π.μ. και απεικονίζει μεταξύ των λοιπών και το αλιευτικό μας σκάφος «….» δεμένο στο λιμάνι της Ερετρίας μεταβάλει την ώρα του δήθεν συμβάντος για τις 12:00μ.μ.-12:15 μ.μ.

Ακόμη ο μάρτυρας ενώ στην από 19/04/2021 ένορκη κατάθεσή του ουδέν αναφέρει περί σβήσιμο της μηχανής του φουσκωτού του Βαλυράκη στην από 28/03/2022 ενώπιον του κ. Ανακριτή και έχοντας ήδη αναγνώσει το περιεχόμενο της κατάθεσης ….. η οποία δόθηκε στις 24/03/2022 διανθίζει την αφήγησή του και αναφέρει και αυτός για σβήσιμο μηχανής προκειμένου «να κουμπώσει» την κατάθεσή του με αυτή του …..».
Και ένας άλλος μάρτυρας, σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα των δύο κατηγορούμενων …. πέφτει σε αντιφάσεις «ενώ στην πρώτη του κατάθεση την οποία δίνει μόλις μία μέρα μετά το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη και περιγράφει με σαφήνεια το σκάφος που έχει μόλις δει και το οποίο σε καμία περίπτωση ούτε καν ομοιάζει με το δικό μας σκάφος ούτε καν θα μπορούσε ούτε στο ελάχιστο να ταυτιστεί με αυτό ενώ μιλά ξεκάθαρα για έναν επιβαίνοντα όταν κλητεύεται από τον κ. Ανακριτή Χαλκίδας και αφου κατ επανάληψη έχει συναντηθεί με τον ….,τον …. και τον …… και ενώ έχουν όλοι τους στα χέρια τους τις προανακριτικές καταθέσεις και το υπόμνημα μας, μεταβάλει την κατάθεσή του σε ορισμένα σημεία προκειμένου να συμπλεύσει κάπως με την κατάθεση του μάρτυρα ….

Να σημειωθεί εδώ ότι όπως προκύπτει από την ανακριτική κατάθεση του αδελφού της συζύγου Βαλυράκη, δηλαδή από την ανακριτική κατάθεση του με ημερομηνία 30/3/2022, ο ίδιος και ο δικηγόρος της οικογένειας, είχαν πολλές τηλεφωνικές αλλά και από κοντά συναντήσεις τόσο με τον …. όσο και με τον …. και αφού είχαν λάβει γνώση του περιεχομένου των προανακριτικών καταθέσεων! Έτσι όλοι μαζί, δηλαδή …., …., ….. και …. μιλάνε στο τηλέφωνο, συναντιούνται και προσπαθούν να συντονίσουν τις μεταξύ τους καταθέσεις όταν διαπιστώνουν ότι φάσκουν και αντιφάσκουν μεταξύ τους.

Ειδικότερα, ο μάρτυρας …. στην από 24/03/2022 ένορκη κατάθεσή του ενώπιον του κ. Ανακριτή η οποία σημειωτέων δόθηκε αφού είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ του κύριου μάρτυρα και του άλλου αλλά και του πληρεξούσιου δικηγόρου της οικογένειας Βαλυράκη όπως συνομολογεί ο ίδιος ο μάρτυρας … και αφού είχε γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της κατάθεσης κύριου μάρτυρα, ο …. δίδει μία διαφορετική περιγραφή του δεύτερου σκάφους που είδε δίπλα στο φουσκωτό».

Ο αδερφός συζύγου Βαλυράκη σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη στην καταθεσή του φέρεται να αναφέρει ότι «ρωτησα τον κύριο μάρτυρα από πού τα γνωρίζει όλα αυτά που μου περιέγραφε με λεπτομέρειες και μου  είπε ότι «έτσι έχει γίνει, την γνωρίζω την θάλασσα» εννοώντας τσαμπουκάδες και ξύλα, «έτσι γίνονται εδώ».

Και συνεχίζει «Δεν μου είπε ότι είχε δει ο ίδιος να τον χτυπάνε αλλά μου είπε ότι είναι σίγουρος ότι τον Σήφη τον χτύπησαν. Εγώ σε ερώτηση μου επανειλημμένα τον ρώτησα πως το ξέρει αυτό και αν ήταν μπροστά και εκείνος μου έλεγε «όχι δεν ήμουν μπροστά αλλά έτσι έχει γίνει».
Ο γιος ενός άλλου μάρτυρα κάνει λόγο για προβλήματα υγείας του πατέρα του κάνοντας αναφορά σε άνοια.
«Ο πατέρας μου εδώ και δύο χρόνια έχει ξεκινήσει ένα κομμάτι άνοιας. Έτσι μας το είπε ο γιατρός… Το πρόβλημα με τα αυτιά του είναι αρκετά χρόνια αλλά επειδή είναι νευρικός δεν ανέχεται το ακουστικό για αυτό δεν φοράει. Ο νευρολόγος που πήγαμε πρόσφατα μας είπε ότι καλό θα ήταν να μην πηγαίνει για ψάρεμα ο πατέρας μου, επειδή αρχίζει και ξεχνάει κάποια πράγματα και αν θα πάει για ψάρεμα πάντα να έχει κάποιον συνοδεία και να μην είναι μόνος του. αυτό το ότι δεν θυμάται είναι καθημερινότητα για τον πατέρα μου. Εγώ μάλιστα τον είχα ρωτήσει για το συμβάν και μου είχε πει ότι δεν είχε δει να λείπει το σκάφος των αδερφών Ευαγγελίου εκείνη την ημέρα δηλαδή 24-01-2021. Αυτό μου το είχε πει όταν ξεκίνησε στην αρχή το ζήτημα και λέγανε στην αρχή για τα παιδιά τα συγκεκριμένα. Τώρα τελευταία πριν 4 ή 5 ημέρες που πήγαμε στον κ. …. τον ρώτησα πάλι για το σκάφος και μου απάντησε «Τι μου συζητάς τώρα, για πριν από δέκα χρόνια;» Δεν μου έδωσε άλλη απάντηση…».
Σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα των δύο ψαράδων «Ο κύριος μάρτυρας …. διαψεύδεται και από το μάρτυρα …. ο οποίος αναφέρεται στην ύπαρξη έτερου σκάφους δίπλα στον αποθανόντα στο οποίο ωστόσο δίνει σαφή και πλήρη περιγραφή η οποία αποκλείει το σκάφος αυτό να είναι δικό μας. Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας …. αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια που βρισκόταν και ο ίδιος στη θάλασσα διέκρινε ξεκάθαρα δίπλα στο φουσκωτό του αποθανόντος ένα πλαστικό σκάφος μέχρι δέκα μέτρα χρώματος λευκό τύπου Παιανίας.

Ας ληφθεί εδώ υπόψιν ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας τυγχάνει χρόνια αλιεύς γνωρίζοντας πολύ καλά όλα τα σκάφη και τους τύπους αυτών τους οποίους μπορεί να αποδώσει με σαφήνεια. Το σκάφος μας λοιπόν το οποίο είναι σκάφος τύπου Ωκεανίς διακρίνεται από τα σκάφη τύπου Παιανίας όπως αυτό που βρισκόταν δίπλα στο φουσκωτό του αποθανόντος και αναγνωρίστηκε και από τον μάρτυρα…..».

Μάλιστα στο απολογητικό υπόμνημα αναφέρεται για τον κύριο μάρτυρα ότι «Χαρακτηριστικό είναι το διαβιβαστικό που έχει συνταχθεί από τους έμπειρους αστυνομικούς της ΓΑΔΑ και στο οποίο γίνεται ειδική μνεία ότι δεν παρασχέθηκαν από το μάρτυρα επαρκή στοιχεία ώστε να επιβεβαιωθεί η παρουσία του στο χώρο ενώ επισημαίνονται επιγραμματικά και οι αντιφάσεις σε σχέση με τα λοιπά ευρήματα και στοιχεία που περιέχονται στην υπό κρίσιν δικογραφία».

Σύμφωνα με την απολογία των δύο κατηγορούμενων οι καταθέσεις των δύο βασικών μαρτύρων εκτός του ότι είναι ελλιπείς, πέφτουν σε αντιφάσεις η μία με την άλλη.
«Α) Ο …. δεν θυμάται πότε ακριβώς πήγε στην Ερέτρια (23 ή 24 Ιανουαρίου 2021), τη στιγμή που ο θάνατος Βαλυράκη είναι δεδομένο ότι συνέβη στις 24/1.
Β) Αντίκρυσε ο …. τον πρώτο μάρτυρα …. να  βγάζει δολώματα στην παραλία περί τα 100μ. απόσταση από το σημείο, που κάθισε εκείνος δίχως να γίνει αντιληπτός από τον …. ακόμη και όταν τον προσπέρασε, ο οποίος -σύμφωνα με την κατάθεση ….- είχε μαζί του ένα σακβουαγιάζ και ένα κουβά και τίποτα άλλο, ενώ ο …. καταθέτοντας ανέφερε, ότι είχε πάει στην περιοχή για ψάρεμα ,με το καλάμι του.
Γ) Ο …. ανέφερε, ότι το αλιευτικό σκάφος έκοψε την πορεία στο σκάφος Βαλυράκη και τον ανάγκασε να σταματήσει, ο δε …. κατέθεσε ότι η μηχανή του σκάφους Βαλυράκη έσβηνε συνεχώς λόγω βλάβης και έπειτα τον πλησίασε ένα αλιευτικό.
Δ) Ανέφερε, επίσης ότι βρέθηκε στην Ερέτρια, εξαιτίας προτροπής από τον Πρόεδρο των Αλιέων Ερετρίας ….., με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή κάποια μέρα το Γενάρη του 2021 ερωτηθέντος, όμως του τελευταίου στα πλαίσια ένορκης εξέτασής του στις 20/04/2021, η απάντησή του ήταν αρνητική, διαψεύδοντας ότι είχε επικοινωνία με τον …. τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2021.
Ε) Ο ….., αλλά και ο …., ενώ καταθέτουν ότι μπορούσαν και άκουγαν, το τι ειπώθηκε μεταξύ αλιέα και Ιωσήφ Βαλυράκη, εν τούτοις περιγράφουν εντελώς διαφορετικό διάλογο (στιχομυθία) και μάλιστα ο ένας αναφέρει υβριστικές φράσεις από την πλευρά του αλιέα, ενώ ο άλλος από τον Ιωσήφ Βαλυράκη.
Ζ) Ο …. κάνει λόγο στην κατάθεσή του για έναν (1) επιβαίνοντα στο αλιευτικό σκάφος χωρίς αυτός να χτυπήσει τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ενώ, αντιθέτως, ο …. μιλάει για δύο (2) επιβαίνοντες αλιείς, εκ των οποίων ο ένας χτύπησε το Βαλυράκη τρεις φορές με ένα κοντάρι».
Όπως συνεχίζουν στο υπόμνημά τους «Οι ανωτέρω παραδοχές της διάταξης του κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Χαλκίδας ουδόλως ανατρέπονται με την με αριθμό 51/2021 διάταξη της κυρίας Εισαγγελέως Εφετών η οποία ανέσυρε την υπόθεση από το αρχείο και προχώρησε στην άσκηση εις βάρος μας της παρούσας ποινικής διώξεως για το σοβαρότατο αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως κατά συναυτουργίας χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία και με μοναδικό επιχείρημα την αξιοπιστία του μοναδικού μάρτυρα …. αγνοώντας επιδεικτικά τις αντιφάσεις στις οποίες ο μάρτυρας αυτός έχει περιέλθει όπως αυτές αναλύθηκαν από μέρους μας ανωτέρω αλλά και την αναντιστοιχία των όσων καταθέτει με τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων και των ιατροδικαστών».

Τι λέει ο δικηγόρος των ψαράδων στο newsit.gr

Ο Δημήτρης Καρβέλης, δικηγόρος των κατηγορούμενων μίλα στο newsit.gr  και χαρακτηρίζει την προφυλάκιση των δύο ψαραδων ως «μεγαλο δικαστικό σκάνδαλο και νομικό ατόπημα» καταγγελει ότι έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις. Όπως τονίζει «οι άνθρωποι αυτοί προφυλακίστηκαν παράνομα, δεν είναι φυσιολογικό το ότι προφυλακίστηκαν οι εντολείς μου με την δικογραφία που υπάρχει. Υπάρχουν στοιχεία μέσα στην δικογραφία που φαίνεται πολιτικό πρόσωπο που παρενέβη. Θα τα καταγγείλουμε όλα αυτά θα τα αναδείξουμε και θα προχωρήσουμε σε προσφυγή κατά του εντάλματος. Η δικογραφία αυτή και το ένταλμα θα δοθεί στις νομικές σχολές για να διδαχτούν οι φοιτητές της Νομικής το πώς μπορεί να καταντήσει μία δικογραφία σε χέρια ανθρώπων οι οποίοι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους. Είναι πραξικόπημα δικαστικό, δεν έχει ξαναγίνει».

Μάλιστα ο δικηγόρος των δύο κατηγορουμένων μέσω του δελτίου τύπου που εξέδωσε, κάνει λόγο για δικαστικό σκάνδαλο και τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Το κράτος δικαίου στη χώρα μας και η ίδια η Δικαιοσύνη, δέχθηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα με την προφυλάκιση των δύο ψαράδων από την Ερέτρια. Ένα ναυτικό ατύχημα που οφείλεται στις τραγικές παραλείψεις τηρήσεως των κανόνων ασφαλούς πλεύσεως από τον Βαλυράκη και το οποίο μετά από εξονυχιστικό έλεγχο σαν υπόθεση τέθηκε στο αρχείο της Εισαγγελίας Χαλκίδος από έναν από τους πιο καθαρούς και τίμιους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου του κυρίου Καρβέλη «Θα αγωνιστούμε μέχρι να αποδειχθεί δικαστικά το φιάσκο αυτό και να αθωωθούν οι άμοιροι αυτοί ψαράδες που έμπλεξαν μέσα σε αδιαφανείς και πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις και με την βοήθεια του τίμιου και καθαρού εκείνου τμήματος της δικαιοσύνης θα αποδείξουμε την αθωότητα τους και τις μεθοδεύσεις που έχουν ή μέλλουν να γίνουν».

Πηγή newsit.gr