Σπύρος Πνευματικός: “O καρκίνος του μαστού συναγωνίζεται πλέον και τον καρκίνο του πνεύμονα”

Σπύρος Πνευματικός

«Η πρόληψη κερδίζει κάθε θεραπεία»

Τη σημασία του εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» τόνισε ο βουλευτής Εύβοιας, της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός, υπογραμμίζοντας, ότι η έγκαιρη διάγνωση κερδίζει κάθε θεραπεία .

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.65 Fm με αφορμή την ανακοίνωση έναρξης του εν λόγω προγράμματος από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και με την ιδιότητα του γιατρού σχολίασε, πως -δυστυχώς- ο καρκίνος του μαστού συναγωνίζεται πλέον και τον καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως ανέφερε: «Δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες από την ηλικία των 50 ετών και άνω να κάνουν δωρεάν έναν προληπτικό έλεγχο για να μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως αυτή η κακοήθεια. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συμμετοχή σε αυτό το εθνικό πρόγραμμα και να γίνει αντιληπτό, ότι η πρόληψη κερδίζει κάθε άλλη αντιμετώπιση».

Πρόσθεσε, ότι είναι απαραίτητο, επίσης, να συνδράμουν προς την κατεύθυνση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και άλλοι Σύλλογοι, Κοινωνικές Ομάδες και Φορείς σε μία προσπάθεια να επισημανθεί η τεράστια αξία, που έχουν για τον γενικό πληθυσμό τα προληπτικά προγράμματα, καθώς παρέχεται η δυνατότητα της δωρεάν πρόσβασης σε προληπτικές εξετάσεις, γεγονός που αποτελεί ένα βήμα βελτίωσης των συνθηκών ζωής και πρόληψης καταστροφικών επιπλοκών, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι θα ήταν ευχής έργο να διευρυνθεί το πρόγραμμα και άλλες μορφές ασθένειας.

Για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών

Κληθείς ο βουλευτής να σχολιάσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών κατέστησε σαφές, ότι ο ίδιος ανήκει στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που πιστεύουν, ότι θεσμικά πρέπει οι εκλογές να διεξάγονται στον χρόνο που είναι προδιαγεγραμμένες, ούτως ώστε να μην υπάρχει αβεβαιότητα και να μην εισερχόμαστε σε μία μεγάλη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που το μόνο που προκαλεί είναι τοξικότητα στο πολιτικό περιβάλλον και περαιτέρω προβλήματα. Άλλωστε, τόνισε, ότι και ο Πρωθυπουργός έχει ήδη πει επανειλημμένως, ότι η παρούσα Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ο κ. Πνευματικός ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, όπου οι εκλογές βάσει του Συντάγματός τους διεξάγονται στο ήδη προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

«Όλο αυτό το κλίμα- είπε- δημιουργεί μία κεκτημένη ταχύτητα και οδηγούνται οι εξελίξεις προς μία κατεύθυνση, που – ίσως- να μην είναι αυτή που πραγματικά θέλουμε τη δεδομένη συγκυρία. Όταν λέμε, ότι επιθυμούμε μία καινούργια χώρα, πιο συντεταγμένη με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας τέτοιες καταστάσεις θα έπρεπε να εκλείψουν. Στη Βουλή επιδιώξαμε να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να αφαιρεθεί ακόμα ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές εκτός σειράς».

Και κατέληξε: «Ο τρόπος που σκέφτομαι είναι διαφορετικός, δεν συμφωνώ με το σκεπτικό, ότι επειδή κάτι συμβαίνει συνέχεια, είναι και σωστό. Όταν ένα λάθος επαναλαμβάνεται εξακολουθεί να είναι λάθος Η πολιτική της σκοπιμότητας και του αιφνιδιασμού έχει οδηγήσει τη χώρα στα μνημόνια, γιατί- τελικά- δεν βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, αλλά την εικόνα της στιγμής. Αν δεν αλλάξουμε συνολικά και ατομικά τη συγκεκριμένη νοοτροπία, τότε θα κάνουμε διαρκώς την ίδια συζήτηση».

Συναντήσεις με τον Υπουργό Εργασίας και την Υφυπουργό Τουρισμού

Στη συνέχεια, με αφορμή τις πρόσφατες επισκέψεις στο Υπουργείο Εργασίας και Τουρισμού, που προγραμματίστηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας που συνεχώς καταβάλλει ο βουλευτής για την ανάδειξη σειράς κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων με στόχο την επίλυσή τους, αναφέρθηκε, αρχικά, στη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, όπου συζητήθηκαν τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης. Ο βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι έγινε η συνάντηση και δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν τα προβλήματά τους, τα οποία ανέλυσαν εκτενώς οι πρόεδροι των Σωματείων, τους οποίους ο ίδιος συνόδευσε. Ο Υπουργός απάντησε, ότι θα εξεταστούν οι δυνατότητες ενίσχυσης και στήριξης του κλάδου της εστίασης, που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της βαριάς οικονομίας της χώρας μας, που είναι ο τουρισμός.

Σε αυτό το σημείο τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που είχε η συνάντησή του με την Υφυπουργό Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη παρουσία του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής “Evia Island Regatta 2022”, ζητώντας τη συνδρομή του Υπουργείου στη διοργάνωση του ιστιοπλοϊκού αγώνα ανοικτής θαλάσσης, που θα διεξαχθεί για τέταρτη χρονιά το διάστημα 23 με 30 Ιουλίου 2022. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, που δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της Εύβοιας ως ιδανικό τουριστικό προορισμό, εφόσον τα πληρώματα θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν περιοχές που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες .