Σπύρος Πνευματικός: Με την Παράκαμψη της Χαλκίδας, γίνεται το πρώτο βήμα για καλύτερες οδικές υποδομές στην Εύβοια

pnevmatikos 5

Για τις αλλαγές στο σύστημα υγείας καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Εύβοιας μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ και Καθηγητής Ιατρικής Σπύρος Πνευματικός, στην εκπομπή ‘Μια του Νότη, Δυο του Χιώτη’ με το Νότη Παπαδόπουλο και τον Βασίλη Χιώτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Μαΐου.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των εφημεριών, ο κ. Πνευματικός είπε πως το πρόβλημα της υγείας είναι πολυσύνθετο και απαιτείται ένας μηχανισμός για τη στελέχωση των πιο περιφερειακών νοσοκομείων, όπου προκύπτει το πρόβλημα. Προφανώς, χρειάζονται προσλήψεις, φαίνεται όμως η μεγάλη αδυναμία του συστήματος να απορροφήσει τελικά γιατρούς ειδικά στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στις εφημερίες που κάπως πρέπει να καλυφθούν.

«Η αλήθεια είναι ότι στο τάδε νοσοκομείοδεν υπάρχει μία ειδικότητα πχ χειρουργική, αλλά κάποιος άνθρωπος έρχεται στα επείγοντα με αυτό το πρόβλημα, τί θα τον κάνουμε, δεν πρέπει κάποιος να τον αντιμετωπίσει καταρχήν;Με αυτό το σκεπτικό έχει λογική η απόφαση αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα, είναι ένα μπάλωμα βραχυπρόθεσμο, η ουσία είναι να βρούμε έναν τρόπο να αλλάξουμε τη διαδικασία» σημείωσε.

Για να πάει ένας γιατρός σε μία απομακρυσμένη περιοχή, πρέπει να δοθούν κίνητρα. Η αύξηση των μισθών των γιατρών κατά 10% είναι εξαιρετική, περισσότερο απ’ όσο έχει δοθεί τα προηγούμενα χρόνια, όμως, δεν αρκούν οι οριζόντιες αυξήσεις, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αξιολόγησης της παραγωγικότητας του καθενός και βάσει αυτού να υπάρχει μια μισθολογική εναρμόνιση.
Για να λυθούν τα μεγάλα ζητήματα, η συναίνεση των κομμάτων είναι προαπαιτούμενη, αφού, όπως είπε ο κ. Πνευματικός, είτε το θέλουμε, είτε όχι, μερικά βασικά θέματα, υγεία, παιδεία, ασφάλεια, εξωτερική πολιτική, είναι θέματα που πρέπει να έχουν απόλυτη συναίνεση, για να μπορέσουμε να έχουμε μια συνέχεια και μια διάρκεια. Αν νομοθετήσει η ΝΔ 3 νόμους, και το επόμενο κόμματους καταργήσει, πάμε πίσω αντί μπροστά.

«Το σύστημα υγείας θέλει πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή, θέλει να σπάσουμε αυγά και να βρούμε μία συναίνεση για να προχωρήσουμε, χρειάζεται πόρους και να δούμε πως θα τους βρούμε, για να χρηματοδοτήσουμε ένα νέο σύγχρονο σύστημα υγείας» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι τα ευχολόγια του είδους «λεφτά υπάρχουν, κόψτε από αλλού» δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ο κ. Πνευματικός είπε πως έχουν γίνει πολλά έργα καιπολλές προσπάθειες, τόσο συλλογικά από τηνκυβέρνηση, όσο και από παρεμβάσεις βουλευτών, και του ίδιου, που έχουν βοηθήσει πολλά έργα να ολοκληρωθούν,δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για τους κατοίκους. Σημείωσε, όμως, ότι πολλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, και άλλα έχουν εξαγγελθεί χωρίς να έχουν προχωρήσει. «Δυστυχώς, οι ‘αρρώστιες’ του συστήματος – της καθυστέρησης και της κωλυσιεργίας -μαστίζουν την ελληνική κοινωνία. Πρέπει η εξαγγελία να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα για ναβλέπει ο κόσμος τα αποτελέσματα» τόνισε.

Τέλος, για το μεγάλο θέμα των οδικών υποδομών, που αφορά ολόκληρη την Εύβοια, ο υποψήφιος βουλευτής είπε πως παραμένει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, όμως έχει γίνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα με την παράκαμψη της Χαλκίδας, που έχει ήδη δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, και σταδιακά θα προχωρήσουμε σε όλο τον άξονα. «Η λέξη ‘θα’ είναι δύσκολη, νομίζω όμως ότι το πρώτο βήμα γίνεται αυτή τη στιγμή. Καταλαβαίνω την αγωνία των κατοίκων αλλά η αλήθεια είναι ότι συζητάμε το θέμα του οδικού δικτύου από την Μεταπολίτευσηκαι είναι η πρώτη φορά που αρχίζει να υλοποιείται. Έχουμε συμβάλει ένα μικρό λιθαράκι στη διόρθωση αυτού του ζητήματος» είπε κλείνοντας.

Έλα στo VIBER ΕΥΒΟΙΑ ΒΗΜΑ ΖΟΥΜ ΝΕΑ ΧΑΛΚΙΔΑ EVIATHEMA του eviathema.gr για ειδήσεις από την Εύβοια με ένα κλικ