in ,

Στη Βουλή φέρνει ο Θανάσης Ζεμπίλης το θέμα της αποκατάστασης του παλαιού υδροθεραπευτηρίου «Άγιοι Ανάργυροι» στα Λουτρά Αιδηψού – Ερώτηση στην ΥΠΠΟΑ Λ. Μενδώνη

Θανάσης Ζεμπίλης Βουλευτής Ευβοίας

Η αποκατάσταση και ανάδειξη του διατηρητέου (παλαιού) υδροθεραπευτηρίου «Άγιοι Ανάργυροι» Λουτρών Αιδηψού αποτελεί προτεραιότητα για την τόνωση της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της Λουτρόπολης αναφέρει σε Ερώτησή του προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης. Με την Αρ.Πρωτ.:248/12-10-2021 Ερώτηση, ο Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει τα εξής:

«Το παλαιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων στα Λουτρά Αιδηψού, που αποτελεί έργο του Ερνέστο Τσίλλερ, είναι ένα σημαντικό μνημείο και αξιόλογο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Παράλληλα δε, αποτελεί και ένα εμβληματικό τοπόσημο , που υπενθυμίζει το ιστορικό πολιτισμικό βάρος της Αιδηψού.

Ως γνωστό, το παλαιό υδροθεραπευτήριο «Άγιοι Ανάργυροι» έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο Έργο Τέχνης με την απόφαση: ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3098/30885/15.7.1987, που έχει δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ. 455/τ.β./ 21.8.87.

Ακολούθως, σε μία προσπάθεια αναστήλωσης το 2002, μετά από την με αρ.πρωτ.: 21820/ ΔΠΚΑΝΜ /2.500 Π.Σ. /16.4.2002 απόφαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και όλες τις απαιτούμενες σχετικές μελέτες, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ 218/2002 ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ από το Γραφείο της Ιστιαίας, η οποία προέβλεπε την εκτέλεση τω εργασιών επισκευής και προσαρμογής σε νέα χρήση (πολιτιστικό κτήριο πολλαπλών χρήσεων) του κτηρίου «ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», στην Αιδηψό Ευβοίας, ιδιοκτησίας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.», με τις εξής παρατηρήσεις:

Α) Να υποβληθεί χρωματική πρόταση για την πρόσοψη.
Β) Οι νέες ανοιγόμενες θύρες στην κεντρική αίθουσα να διαφοροποιηθούν ελαφρά από τις υπάρχουσες.
Γ) Αμέσως μετά την τοποθέτηση των εσωτερικών ικριωμάτων, να γίνει εκτεταμένη έρευνα για την αποκάλυψη, αντιγραφή και αναπαραγωγή του ζωγραφικού διάκοσμου.
Δ) Δεν εγκρίνεται η κατασκευή του παταριού.

Η αποκατάσταση του συγκεκριμένου μνημείου αναμένεται εναγωνίως, εδώ και πολλά χρόνια, από την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να αποτελέσει μοχλό τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Ιδιαίτερα δε, σε αυτή την χρονική συγκυρία η αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων είναι απαραίτητη για την δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής , στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας.

Έτσι, η αποκατάσταση του παλαιού υδροθεραπευτηρίου και η μετατροπή του σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα ενισχύσει την τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής, που είναι ταυτισμένη με τις ιαματικές πηγές και το πλούσιο μνημειακό και κτιριακό απόθεμα. Σε κάθε περίπτωση δε, η αναστήλωση του κτιρίου είναι επιβεβλημένη, καθώς εξαιτίας της χρόνιας αδιαφορίας και εγκατάλειψης το σημαντικό αυτό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

-Εάν έχουν δρομολογηθεί και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αναγκαίες μελέτες αποκατάστασης του μνημείου(σκοπιμότητας, αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική);
-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση του παλαιού υδροθεραπευτηρίου «Άγιοι Ανάργυροι» στα Λουτρά Αιδηψού;».

Διαβάστε Επίσης:

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι

υδροθεραπευτηρίου «Άγιοι Ανάργυροι» στα Λουτρά Αιδηψού

Γιάννης Σαρακιώτης Λαϊκών Αγορών

Γιάννης Σαρακιώτης στη Βουλή: «Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκει χρόνο για τα μπάνια του, για να δει τι περνούν οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας δε βρίσκει»

Ψαχνά Νέα Κομμωτήριο Πρόστιμο

Ψαχνά Ευβοίας: Πρόστιμο Καμπάνα σε καφενείο – Δεν είχαν απολυμαντικά στα τραπέζια