Στην Βουλή από τον Θανάση Ζεμπίλη το θέμα του ΕΚΑΒ στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

Θανάσης Ζεμπίλης Βουλευτής Ευβοίας

Με την υπ.αριθμ. 3548/26.1.2021 γραπτή ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης ανέδειξε τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ στην Εύβοια, τονίζοντας ότι χρήζει ενίσχυσης τόσο σε ότι αφορά την στελέχωσή του, όσο και ως προς τις υποδομές.

Fake News…και στα μούτρα σας….

Παράλληλα, επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα νέος Τομέας ΕΚΑΒ στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, καθώς η μέχρι τώρα εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών από το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου έχει αποδειχθεί ανεπαρκής, ενώ η συνδρομή από τον Τομέα Ιστιαίας είναι μη λειτουργική, λόγω του φόρτου εργασίας , της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης και του προβληματικού οδικού δικτύου.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού για την Δημόσια Υγεία, με ζητούμενο την καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και την άρση των κοινωνικοοικονομικών και γεωγραφικών ανισοτήτων, περιλαμβάνεται η περαιτέρω μέριμνα για την προνοσοκομειακή φροντίδα επειγόντων περιστατικών. Εκ των ων ουκ άνευ για αυτόν τον σκοπό θεωρείται η ενίσχυση των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας(ΕΚΑΒ), το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 29 του Ν. 4633/2019 έχει αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης της προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας και ασκεί όλες τις ενέργειες ελέγχου και συντονισμού των φορέων του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώ ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις δομές που καλύπτουν δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. Στην Εύβοια, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά ζητήματα τόσο υποδομών, όσο και επαρκούς στελέχωσης του ΕΚΑΒ, τα οποία εντείνονται από τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι πράγματι υφίσταται σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα, προχώρησε στις αρχές Δεκεμβρίου στην προκήρυξη 25 θέσεων στον κλάδο ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ στην Εύβοια. Συγκεκριμένα, επίκειται η πρόσληψη 10 ατόμων για τον Τομέα Ιστιαίας, 10 για τον Τομέα Αλιβερίου και 5 για τον Τομέα Καρύστου.

Με τον τρόπο θα ενισχυθούν σημαντικά σε ανθρώπινο δυναμικό οι Τομείς αυτοί, και κατ’ επέκταση συνολικά το ΕΚΑΒ του Νομού. Για να εξασφαλιστεί όμως η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της Εύβοιας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και τα ζητήματα των υποδομών και να υπάρξει αναδιάρθρωση των Τομέων του ΕΚΑΒ. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να επισημανθεί το σοβαρό πρόβλημα στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας στην Βορειοκεντρική Εύβοια, όπου δεν λειτουργεί Τομέας ΕΚΑΒ, αν και είναι ένας δήμος έκτασης 585,39 τετραγωνικών χλμ., με πληθυσμό περίπου 14.000 κατοίκων, που πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ανάγκη που προκύπτει για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών εξυπηρετείται από το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου ως βάση, το οποίο έχει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού (διαθέτει 3 άτομα ως πλήρωμα ασθενοφόρου), με αποτέλεσμα οι βάρδιες να μην καλύπτονται πλήρως. Το πρόβλημα που δημιουργείται δεν μπορεί να καλυφθεί από τον Τομέα Χαλκίδας, ούτε από τον Τομέα Ιστιαίας, λόγω του φόρτου εργασίας και της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης, ειδικά σε συνάρτηση με το κακό και απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο της περιοχής, που συχνά αποκλείεται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Για τον λόγο αυτό ενστερνίζομαι πλήρως το αίτημα των κατοίκων και της δημοτική αρχής για τη σύσταση και λειτουργία Τομέα ΕΚΑΒ στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, που θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης των διασωστών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Πρέπει να επισημανθεί ότι η δημοτική αρχή έχει προτείνει ως ενδεδειγμένη περιοχή για την δημιουργία του Τομέα το χωριό της Δάφνης, καθ’ ότι πρόκειται για κεντροβαρές σημείο του Δήμου, ενώ έχει παραχωρήσει και κτίριο για την στέγαση του. Μάλιστα, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι αναγκαίες εργασίες που υπεδείχθησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να καταστεί ο χώρος κατάλληλος για να φιλοξενήσει άμεσα τον νέο Τομέα.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την σύσταση, στελέχωση και λειτουργία Τομέα ΕΚΑΒ στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας;»

Ανατροπή – Μαρτυρίες για εμπλοκή δεύτερου προσώπου στην Υπόθεση του Πρώην Υπουργού Σήφη Βαλυράκη

ΤΡΟΧΑΙΟ Νέα Λάμψακος Χαλκίδας: Σφοδρή σύγκρουση δύο ΙΧ αυτοκινήτων το απόγευμα της Δευτέρας [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Χαλκίδα – Πάει για τοπικό Lock Down Δήμος Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο