Στον χορό των ρίχτερ η Εύβοια: Πάνω από 70 σεισμοί έχουν καταγραφεί έως τώρα – Τι λέει ο Γεράσιμος Χουλιάρας για την εξέλιξη του φαινομένου

Σεισμοί Εύβοια

Πάνω από 70 σεισμοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες χαμηλότεροι σε ένταση από τον πρώτο των 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο τα Ψαχνά που ταρακούνησε την Εύβοια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία», «ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,5 Ρίχτερ», ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να μαζέψουμε κι άλλα δεδομένα για τη μελέτη του φαινομένου, οπότε χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία».

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν ήταν ο κύριος σεισμός» τόνισε ο κ. Χουλιάρας, ενώ εξήγησε ότι ο σεισμός των Ψαχνών και ο άλλος που έγινε πριν από έναν μήνα στα Στύρα στη Νότια Εύβοια είναι δύο διαφορετικές εστίες, δύο διαφορετικά ρήγματα.

Συνολικά πέντε οι σεισμοί μέχρι στιγμής που “χτύπησαν” την Εύβοια – Δείτε βίντεο την ώρα του πρώτου σεισμού [ΒΙΝΤΕΟ]

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι σεισμικές δονήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, ωστόσο δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη διέγερση στον ελλαδικό χώρο αυτή τη στιγμή. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν πριν από έναν χρόνο στο Αρκαλοχώρι όπου συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία και είχαμε σεισμό και στον Τύρναβο».

Δείτε το βίντεο  ντοκουμέντο την ώρα του σεισμού σε Ψαχνά – Χαλκίδα και Νέα Αρτάκη που εξασφάλισε το eviathema.gr:

Για το εάν οι σεισμοί της Εύβοιας θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν ρήγματα στην Αττική, ο Γεράσιμος Χουλιάρας επεσήμανε ότι «οι σεισμοί των 5 Ρίχτερ δεν έχουν τη δυνατότητα να διεγείρουν άλλα ρήγματα σε αποστάσεις τέτοιες όπως στην Αττική. Χρειάζονται σεισμοί πάνω από 6 Ρίχτερ για να υπάρξει κάποια διέγερση. Τα 5 Ρίχτερ σε Ψαχνά και Νότια Εύβοια είναι ανεξάρτητοι σεισμοί και επηρεάζουν την Αττική μόνο οι δυνατές δονήσεις στα σημεία αυτά. Στην επιστήμη μας κοιτάμε γειτονικά ρήγματα όταν καταγράφεται μια ακολουθία αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μια τέτοια περίπτωση».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην πρωινή εκπομπή του MEGA έκανε λόγο για τουλάχιστον 50 δονήσεις που «ταρακούνησαν» την περιοχή και ανησύχησαν τον κόσμο. Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών σημείωσε ότι οι ειδικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά είναι νωρίς για να γνωρίζουν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι τουλάχιστον μετά από 48 ώρες, ή και μέρες, θα μπορούν οι σεισμολόγοι να έχουν πιο σαφή εικόνα. Πρόσθεσε επίσης ότι παραμένει σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός, ενώ αναμένεται να συνεδριάσει και σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς, όπως εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας, είναι ότι -σε αντίθεση με τους Ζάρακες- ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε σε μια περιοχή – Ψαχνά και Χαλκίδα – με πολύ κόσμο, γεγονός που κάνει πιο σύνθετο των επιχειρησιακό σχεδιασμό. Όπως είπε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόκειται για ένα ενεργό ρήγμα που κατά καιρούς δίνει μικρές δονήσεις, αλλά είχε 12 χρόνια να δώσει έναν τόσο μεγάλο σεισμό.

«Είναι ένα ρήγμα που δεν μένει ήσυχο» είπε χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε σε επιφυλακή για αρκετές μέρες ακόμα».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: