Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων: “Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στην Εύβοια!”

2 Μαρτίου 2021, 8:36 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Δελτίο τύπου για το θέμα ανεμογεννητριών απέστειλε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων…

Στις 19/2/21 η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέταξε 8 αιολικά πάρκα για την Εύβοια στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας και μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου της, θα ξεπεραστεί κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες!!

Το επενδυτικό σχέδιο για τα Αιολικά Πάρκα βιομηχανικής κλίμακας, ισχύος 470.4 MW, των εταιριών Ελλακτωρ ΑΕ και EDP Renewables SA, συνολικού προϋπολογισμού 489 εκατομμυρίων περιλαμβάνει οκτώ (8) νέα αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βόρειο-κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh.

Οι 4 εμπλεκόμενοι Δήμοι (Κύμης Αλιβερίου, Ερέτριας, Διρφύων Μεσσαπίων και Καρύστου) οι τοπικές κοινωνίες και οι περιβαλλοντικοί φορείς έχουν εκφραστεί αρνητικά και έχουν ψηφίσματα κατά της συνέχισης τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Εύβοια. Αυτό όμως δεν απασχόλησε αλλά ούτε και εμπόδισε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Η αλλοίωση και η καταστροφή περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους, αρχαιολογικής ή γεωλογικής αξίας και ενδιαφέροντος ή ακόμα και περιοχών Νatura 2000, ούτως ή άλλως, θεωρείται νόμιμη έπειτα από το νέο – απαράδεκτο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Η Περιφέρεια αν πραγματικά θέλει να στηρίξει την καθολική αντίθεση στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, οφείλει να γνωμοδοτήσει αρνητικά εντός 30 ημερών στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα εκδοθεί.

Ή συζήτηση για το ποιο είναι το ωφέλιμο φορτίο ανεμογεννητριών που μπορεί να αντέξει η επικράτεια του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, καθώς και άλλες περιοχές της Εύβοιας, έχει τελειώσει από καιρό.

Η θέση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων είναι ξεκάθαρη:

• Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά με όρους που εδράζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προστατεύουν τις περιοχές Natura χωρίς να παρακωλύουν άλλες παραγωγικές δραστηριότητες (πχ μελισσοκομία, κτηνοτροφία). Στην περίπτωση των νέων αιολικών πάρκων δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις. Η Στερεά Ελλάδα «φιλοξενεί» το 41% των ανεμογεννητριών της χώρας. Εγκαθίστανται και εξαπλώνονται άναρχα και μαζικά, χωρίς να υπάρχει ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός.

• Αδιαπραγμάτευτα υποστηρίζουμε ότι, για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων, πρέπει να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού και σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζεται το γράμμα αλλά και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας: χωροταξικής, περιβαλλοντικής κλπ.

• Όχι άλλες ανεμογεννήτριες, σηκώσαμε μεγαλύτερο φορτίο από αυτό που επιτρέπει η φέρουσα ικανότητα του νησιού μας.

• Θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες του Δήμου μας και θα αγωνιστούμε μαζί τους με όποιο νόμιμο μέσο έχουμε αλλά και με κινηματική δράση.

Υ.Γ. Ο Νόμος 4608, άρθρο 15 παράγραφος 3 προβλέπει ότι: <<Ο Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) μπορεί να καλεί ενώπιον της Επιτροπής, Περιφερειάρχες, Δημάρχους, άλλα αιρετά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεσμικούς φορείς της επιχειρηματικότητας του κλάδου ή εκπρόσωπο οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου φορέα, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους επί Στρατηγικών Επενδύσεων στα τοπικά όρια αρμοδιότητάς τους. Ομοίως, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, μπορεί για τη συγκέντρωση επιπλέον πληροφοριών σχετικά με την υπό εξέταση επενδυτική πρόταση να καλούνται φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών προερχόμενοι από τον τόπο όπου σχεδιάζεται η υλοποίηση της επένδυσης, καθώς και ειδικοί εμπειρογνώμονες.>>

O πρόεδρος της Δ.Ε.Σ.Ε από ότι φαίνεται καλεί και συζητά μόνο με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Χαλκίδα Ευβοίας: Πλιάτσικο σε κατάστημα με κινητά το βράδυ της Κυριακής – Ρομά αφαίρεσε πάνω από 15 συσκευές

Βόρεια Εύβοια: Άγρια καταδίωξη 26χρονου από την Γ ΟΠΚΕ – 6 σακουλάκια κοκαΐνης εντόπισαν οι αστυνομικοί

Εύβοια: “Πάνε και έρχονται” οι ληστείες και διαρρήξεις σε διάφορες περιοχές – Τα αποτελέσματα του σκληρού lock down

Χαλκίδα Ευβοίας: Νόμιζε ότι θα ξέφευγε όμως μετά από καταδίωξη κατέληξε στο αυτόφωρο τα ξημερώματα του Σαββάτου

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.