Συνάντηση Ζεμπίλη – Παπαθανασίου: Ιδρύεται Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στις φυλακές Χαλκίδας

Ζεμπίλης Παπαθανασίου

Με τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνο Παπαθανασίου συναντήθηκε ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης.

Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε σημαντικά θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αφορούν την Εύβοια και συγκεκριμένα την ίδρυση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές Χαλκίδας, τον χαρακτηρισμό των φυλακών Χαλκίδας ως Σωφρονιστικού Καταστήματος Οικονομικών Αδικημάτων, την επέκταση του επιδόματος των 600 ΕΥΡΩ στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και στους εξωτερικούς φύλακες, καθώς και την πορεία υλοποίησης του έργου κατασκευής των νέων φυλακών Χαλκίδας.

Αρχικώς, ο Βουλευτής Ευβοίας ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής για το γεγονός ότι ιδρύεται Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδας, ένα πάγιο αίτημα που δυναμικά είχε διεκδικήσει ο Θανάσης Ζεμπίλης τόσο κατά τις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, όσο και με κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις, όπως με την υπ’ αριθμ.: 7807/6.7.2021 Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως. Ο Βουλευτής Ευβοίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική έκβαση του αιτήματος, χρησιμοποιώντας μάλιστα την φράση του Β. Ουγκώ: «εκεί που ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή». Το Σ.Δ.Ε. θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μετά την επιλογή διευθυντή, διαδικασία που ολοκληρώνεται σύντομα στο Υπ. Παιδείας.

Έπειτα, ο Θανάσης Ζεμπίλης ζήτησε να μην περιμένουμε τις νέες φυλακές, αλλά να χαρακτηριστεί από τώρα το Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδας ως αμιγώς Σωφρονιστικό Κατάστημα για Οικονομικά Εγκλήματα, δεδομένου ότι οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός του αστικού ιστού και η κράτηση καταδικασθέντων για βαριά ποινικά εγκλήματα ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της πόλης. Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Νόμου 4985/2022, προβλέπεται ο διαχωρισμός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων και ο Βουλευτής Ευβοίας επανέλαβε το αίτημα, που είχε θέσει, κατά την εισήγησή του στη Βουλή, στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τίτλο «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός Σωφρονιστικού Κώδικα – Τροποποιήσεις στο ν. 2776/1999». Ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής έκανε αποδεκτό το αίτημα του Βουλευτή και το Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδας θα χαρακτηριστεί από τώρα ως Κατάστημα Κράτησης Οικονομικών Εγκλημάτων.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Ευβοίας ζήτησε να επεκταθεί το επίδομα των 600 ΕΥΡΩ που θα δοθεί στους αστυνομικούς, τόσο στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όσο και στους εξωτερικούς φύλακες των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ο Θανάσης Ζεμπίλης βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, προκειμένου να λάβουν το επίδομα και οι δύο παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων που εξαιρούνται.

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Ευβοίας και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής συζήτησαν για την πορεία υλοποίησης του έργου του νέου καταστήματος κράτησης Χαλκίδας. Ο Θανάσης Ζεμπίλης τόνισε ότι με συγκεκριμένες ενέργειες πρέπει να επισπευστεί το project της μετεγκατάστασης των φυλακών Χαλκίδας, ξεκινώντας από το ζήτημα της παραχώρησης του οικοπέδου. «Οφείλουμε να επισπεύσουμε την διαδικασία, ώστε να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κατάστημα, με υποδομές και εγκαταστάσεις, που εναρμονίζονται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Τέλος, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν υπό αντίξοες συνθήκες ο διευθυντής κ. Σπύρος Αθανασίου και οι εργαζόμενοι στο κατάστημα Χαλκίδας, ενώ τους ευχαρίστησε για το γεγονός ότι έχουν ανοίξει τις φυλακές στη κοινωνία της Χαλκίδας.