Τα must μέρη να δεις στην Παλιά και Νέα Ερέτρια

eretria2

Η Ερέτρια είναι μια παραλιακή πόλη της Εύβοιας και η «πύλη» του νησιού, καθώς μπορεί κανείς να φτάσει με πλοίο από τον Ωρωπό Αττικής.

Χτισμένη στη θέση της ένδοξης αρχαίας πόλης-κράτους, η Ερέτρια ήταν κυρίαρχη θαλάσσια, εμπορική και αγροτική δύναμη στην αρχαιότητα. που ίδρυσε αποικίες στην περιοχή του Αιγαίου και στη Νότια Ιταλία. Καταστράφηκε δύο φορές από Πέρσες και Ρωμαίους, ενώ αργότερα εγκαταλείφθηκε μέχρι το 1827, όταν εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από το νησί των Ψαρών (το προηγούμενο όνομα της πόλης ήταν Νέα Ψαρά).

Οργανώνοντας τις διακοπές σας στην Ερέτρια είναι η μισή απόλαυση του ίδιου του ταξιδιού, καθώς τα ξενοδοχεία, η διατροφή και οι εν δυνάμει δραστηριότητες που προσφέρει κάθε κατάλυμα διαφέρουν. Τόσο η παλιά όσο και η σύγχρονη πόλη προσφέρει ποικιλία από θέρετρα, μνημεία και τοποθεσίες που αποπνέουν μεγαλοπρέπεια: παρακάτω θα βρείτε ορισμένα μονάχα από τα δεκάδες points of interest της Ερέτριας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας και η αρχαία πόλη

Είναι πολλά τα ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερέτριας, συμπεριλαμβανομένου ενός τρομερού κεφαλιού της Γοργόνας που ανασύρθηκε από μια βίλα του 4ου αιώνα π.Χ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Σπίτι των Ψηφιδωτών, το κλειδί του οποίου μπορείτε να προμηθευτείτε από το μουσείο, και πρόκειται για αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 4ου αιώνα από την αρχαία Ερέτρια με καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά δαπέδου.

Άλλα ερείπια σε αυτήν την περιοχή περιλαμβάνουν ένα γυμνάσιο και τα απομεινάρια ενός παλατιού. Πάνω από το θέατρο, ένας σύντομος περίπατος οδηγεί στην ακρόπολη, με μερικά υπολείμματα των τειχών και των πύργων της, αλλά προσφέρει ωραία θέα στα βορειοδυτικά πάνω από την πεδιάδα του Λελαντίνου, το εύφορο έδαφος που επιθυμούσαν τόσο η Ερέτρια όσο και η Χαλκίδα στην αρχαιότητα.

Η Σύγχρονη Ερέτρια

Στο κέντρο της σύγχρονης πόλης φαίνονται τα θεμέλια του ναού του Απόλλωνα και η θέση της αγοράς. Η σύγχρονη πόλη απλώνεται τώρα κατά μήκος της ακτής ως ένα από τα κύρια θέρετρα του νησιού, δεδομένης της γειτνίασής της με τη Χαλκίδα. Η μοναδικότητα του θέρετρου βρίσκεται και στη φύση της ακτογραμμής του: ένας μεγάλος αριθμός μικρών βραχονησίδων κατά μήκος της ακτής δημιουργούν μια πραγματικά μοναδική εικόνα, με πολλά από αυτά να συνδέονται με όμορφες γέφυρες, όπου  μπορείτε να περιπλανηθείτε ανενόχλητοι.

Στην πόλη, υπάρχει το Εθνικό Μουσείο της Ασμάρα. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει πολλές θεματικές ενότητες: έργα τέχνης, μοναδικά αρχαιολογικά αντικείμενα και ιστορικά εκθέματα. Η αρχαιολογική συλλογή, τα εκθέματα της οποίας είναι ηλικίας άνω των 6.000 ετών, είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Το μόνο πράγμα που πρέπει να θυμούνται πάντα οι επισκέπτες του μουσείου είναι ότι απαγορεύεται να βγάζουν φωτογραφίες και να τραβούν βίντεο.

Τα φυσικά αξιοθέατα και τα ροζ φλαμίγκο

Στην περιοχή της Ερέτριας, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα φυσικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του ηφαιστειακού πεδίου Γκούφα, το οποίο σχηματίστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου. Μετά από χιλιάδες χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν συναρπαστικά σεληνιακά τοπία. Παρά το γεγονός ότι η χλωρίδα και η πανίδα είναι αρκετά φτωχή σε αυτήν την περιοχή, οι ταξιδιώτες μπορούν να μάθουν πολλά εκπληκτικά στοιχεία για τα χαρακτηριστικά τους στο πλαίσιο των εκδρομών. Οι θαυμαστές της φύσης πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούν το κοντινό Εθνικό Πάρκο, το οποίο δεσμεύει την τεράστια παράκτια ζώνη και διατρέχει πάνω από 200 νησιά. Εδώ άλλωστε θα δουν και τα πανέμορφα ροζ φλαμίνγκο.