Θανάσης Ζεμπίλης: 2 χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες ακόμα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις αγροτικών εγκαταστάσεων – Ερώτηση σε Χ. Σταϊκούρα και Χ.Τριαντόπουλο.

Θανάσης Ζεμπίλης Βουλή

Την καταβολή του συνολικού ποσού των αποζημιώσεων στους αγρότες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την φυσική καταστροφή «Θάλεια» τον Αύγουστο του 2020 ζητά με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Πιο συγκεκριμένα, η με αρ. πρωτ.: 7465/16.09.2022 Ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας αναφέρει τα εξής:

«Πριν δύο χρόνια και πλέον, τον Αύγουστο του 2020, η ισχυρή καταιγίδα «Θάλεια» χτύπησε την κεντρική Εύβοια, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων, και πιο συγκεκριμένα στα Πολιτικά, στο Λευκαντί, στον Αγ. Νικόλαο, στο Βασιλικό και στα Ψαχνά. Οι αγρότες δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα, καθώς οι καταστροφές που υπέστησαν τόσο σε επίπεδο σοδειάς όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων και εξοπλισμού ήταν τεράστιες. Το ίδιο καταστροφικές ήταν οι συνέπειες και για 221 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίες ήρθαν αντιμέτωπες με ολοκληρωτική ή μερική ζημία του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων τους.

Αναφορικά με τους αγρότες των ανωτέρω περιοχών, που τα χωράφια τους μετατράπηκαν σε ποτάμια και τα ορμητικά νερά παρέσυραν στο πέρασμά τους τόσο τις καλλιέργειες όσο και αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό, το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν ήταν 450. Από αυτές τις αιτήσεις οι 268 απορρίφθηκαν γιατί δεν είχαν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ, ενώ εγκρίθηκαν 182. Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων για τις 182 εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχεται σε 2.344.434,00 ΕΥΡΩ. Παρά το γεγονός, όμως, ότι έχουν περάσει δύο χρόνια, εκκρεμεί ακόμη η καταβολή της αποζημίωσης για τις εγκαταστάσεις, τα μέσα παραγωγής, τις πρώτες ύλες και τον εξοπλισμό που καταστράφηκε. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αποστείλει τις αναλυτικές – συγκεντρωτικές καταστάσεις πληρωμής των πληγέντων από τις 11 Μαρτίου του 2022 (αρ.πρωτ.:52983/2338/11-03-2022).

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το συνολικό ποσό των 221 δικαιούχων ανέρχεται σε 8.693.600,00 ΕΥΡΩ. Από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν αποζημιωθεί πλήρως τουλάχιστον 122 επιχειρήσεις (περίπου το 55%), ενώ για τις υπόλοιπες εκκρεμεί να λάβουν το αιτηθέν ποσό των αποζημιώσεων.
Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία, και σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής, αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Για το λόγο αυτό η πολιτεία οφείλει να τους στηρίξει έμπρακτα, επισπεύδοντας τις διαδικασίες έγκρισης και καταβολής των αποζημιώσεων που δικαιούνται.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργός Οικονομικών και Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αποζημιωθούν το συντομότερο για το σύνολο του ποσού που δικαιούνται οι επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές από την φυσική καταστροφή «Θάλεια»;».