Θανάσης Ζεμπίλης: Απαραίτητη η δημιουργία σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές Χαλκίδας – Ερώτηση σε Μ.Χρυσοχοΐδη και Ν.Κεραμέως

Θανάσης Ζεμπίλης Βουλευτής Ευβοίας

Με την επίκληση της μνημειώδους φράσης του Β.Ουγκώ: «εκεί που ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή» ο Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει με την υπ’ αριθμ. 7807/6.7.2021 Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως την ίδρυση σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στο σωφρονιστικό κατάστημα Χαλκίδας. Η Ερώτηση του Βουλευτή έχει ως εξής:

“Η εκπαίδευση νοείται ως ένα καθολικό δικαίωμα και ως εκ τούτου είναι και δικαίωμα των κρατουμένων. Περαιτέρω, αποτελεί βασικό εργαλείο επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, ώστε να αποτραπεί μετά την αποφυλάκιση η επαναδραστηριοποίηση τους σε εγκληματικές δραστηριότητες. Άλλωστε, όπως εύστοχα έχει ειπωθεί «εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μία φυλακή».

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών είναι ένας καταξιωμένος και αποτελεσματικός θεσμός ένταξης μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα σε ενήλικους κρατούμενους, που δεν ολοκλήρωσαν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να εξοπλιστούν με γνώσεις και δεξιότητες και να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου. Η φοίτηση δε στα Σ.Δ.Ε. των φυλακών βοηθάει στον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής.

Ως γνωστό οι φυλακές Χαλκίδας στεγάζονται σε ένα παλιό κτήριο, πρώην στρατόπεδο, που δεν πληροί ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές σωφρονισμού. Η εξαιρετικά κακή κτηριακή κατάσταση του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος έχει αναφερθεί σε εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και έχει υπογραμμιστεί η ανάγκη μετεγκατάστασης των φυλακών Χαλκίδας σε νέο χώρο.

Ωστόσο, το σημαντικότερο μειονέκτημα που υφίστανται οι κρατούμενοι είναι η αδυναμία πρόσβασης στην εκπαίδευση, καθώς στις φυλακές Χαλκίδας δεν υπάρχει σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Ως εκ τούτου, οι κρατούμενοι που σωφρονίζονται στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα στερούνται του θεμελιώδους δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση και τη γνώση, ενώ και όσοι μετάγονται στη Χαλκίδα από άλλες φυλακές αναγκάζονται να διακόψουν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά, κατόπιν της προσπάθειας του διευθυντή και του προσωπικού του σωφρονιστικού καταστήματος Χαλκίδας, έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που μπορεί, με μικρές επισκευαστικές εργασίες, να στεγάσει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.
Βάσει των ανωτέρω, ερωτούνται ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η κα Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να ιδρυθεί άμεσα και να λειτουργήσει σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές Χαλκίδας;”.

Ψαχνά Ευβοίας: Εξονυχιστικός έλεγχος της Ασφάλειας Χαλκίδας στην έδρα του eviathema.gr μετά από κατάπτυστη ανώνυμη επιστολή στο Αρχηγείο της Αστυνομίας

Χαλκίδα: Ασυνείδητη οδηγός πάρκαρε σε χώρο στάθμευσης ΑΜΕΑ – Άμεση επέμβαση της Τροχαίας με αφαίρεση πινακίδων [ΦΩΤΟ]

Χαλκίδα Ευβοίας: Τροχαίο ατύχημα στην Λιανή Άμμο [ΦΩΤΟ]

Χαλκίδα: Έκλεισε η υψηλή γέφυρα το μεσημέρι της Τρίτης – Διαμαρτυρήθηκαν φορείς και πολίτες για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων Εθνικής και Πειραιώς της Βόρειας Εύβοιας [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Χαλκίδα Ευβοίας: “Τον τσίμπησε η ομάδα ΔΙΑΣ” να κλέβει μηχανάκι – Ο έλεγχος έφερε και άλλα…

Εύβοια: Στο αυτόφωρο πρώην Δήμαρχος με την κόρη του

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι