Θανάσης Ζεμπίλης: Επισπεύδεται η αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου, με 50 ευρώ προκαταβολή ανά ελαιόδεντρο στις πληγείσες περιοχές

Θανάσης Ζεμπίλης

«Με τροπολογία που έρχεται τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή, επισπεύδεται η αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου, με 50 ΕΥΡΩ προκαταβολή ανά ελαιόδεντρο στις πληγείσες περιοχές», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης σε ραδιοφωνική συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Η τροπολογία είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι πληρωμές να γίνουν απευθείας από τον ΕΛΓΑ και να εξοικονομήσουμε πολύτιμο χρόνο», συμπλήρωσε ο Βουλευτής Ευβοίας.

Ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έλαβε χώρα στο Διοικητήριο στη Χαλκίδα, καθώς και στα επιπρόσθετα οριζόντια μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν και αφορούν την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων των δύο πυρόπληκτων δήμων. «Αποφασίστηκε η οριζόντια ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων, που εδρεύουν στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, μέχρι το ποσό των 18.000 ΕΥΡΩ με βάση τις δαπάνες του 2020.

Η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης δράσης θα γίνει από το ΕΣΠΑ και το δεσμευμένο ποσό φτάνει τα 20 εκατ. ΕΥΡΩ. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση και από το ΠΔΕ προκειμένου να ενισχυθούν και μη επιλέξιμες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης. Επίσης, ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, αλλά και στο 7ετές πρόγραμμα για τους ρητινοκαλλιεργητές, που θα έχει ξεκινήσει μέχρι 1 Απριλίου.

Καλούμενος να σχολιάσει την πορεία υλοποίησης των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ο Βουλευτής Ευβοίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον τρόπο που έχει κινηθεί μέχρι στιγμής η Περιφέρεια, τονίζοντας ότι «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει τρέξει τα έργα με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Ευελπιστούμε ότι τους επόμενους δύο με τρεις μήνες τα περισσότερα έργα θα έχουν συμβασιοποιηθεί».

Στη συνέχεια, ο Θανάσης Ζεμπίλης υπογράμμισε ότι το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι η απρόσκοπτη χρηματοροή από το ΠΔΕ. «Τόσο κατά την χθεσινή συνεδρίαση, όσο και μέσω συχνών παρεμβάσεων στα αρμόδια υπουργεία, έχω ζητήσει να υπάρχει απρόσκοπτη χρηματοροή, ώστε να εκτελεστούν τα έργα και να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Έχει δεσμευτεί ένα τεράστιο ποσό, ύψους 110 εκατ. ΕΥΡΩ, από το ΠΔΕ και οφείλουμε να εστιάσουμε σε αυτό.

Να εξασφαλίσουμε, δηλαδή, ότι οι αποταμιεύσεις θα γίνονται στην ώρα τους, ώστε να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις των έργων ή και δυσάρεστες περιπτώσεις εγκατάλειψης των έργων από τους αναδόχους», υπογράμμισε ο Βουλευτής Ευβοίας. «Σε γενικές γραμμές, η πορεία υλοποίησης των έργων εξελίσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό. Και ιδίως αν συγκρίνουμε την συγκεκριμένη περίπτωση με άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η όλη διαδικασία αποκατάστασης τρέχει. Επιτρέψτε μου εδώ να αναφερθώ σε κάτι που δήλωσε ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας στη χθεσινή σύσκεψη.

Είπε, λοιπόν, ο κ. Τσαπουρνιώτης ότι τέσσερα χρόνια μετά την θεομηνία “Ζορμπά”, τώρα εκταμιεύονται οι πόροι που έχουν δεσμευτεί για την αποκατάσταση των ζημιών. Οπότε, καταλαβαίνουμε ότι για την αποκατάσταση από την φυσική καταστροφή του 2021 οι διαδικασίες εξελίσσονται πολύ γρηγορότερα. Αυτό, βέβαια, απέχει από το να φτάσουμε στο σημείο να ισχυριστούμε ότι ολοκληρώσαμε την προσπάθεια. Συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών. Έχουμε μεγάλη πορεία ακόμη να διανύσουμε», υπογράμμισε ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την πύκνωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, ο Βουλευτής Ευβοίας ανέφερε ότι «σε συνεργασία με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, δρομολογήθηκαν θετικές εξελίξεις αναφορικά με αυτό το ζήτημα. Έτσι, αρχής γενομένης από τις επόμενες ημέρες και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο τους θερινούς μήνες όπως συνέβαινε στο παρελθόν, το φέρυ-μπωτ «Παντάνασσα» επανέρχεται στη γραμμή Γλύφα – Αγιόκαμπος, μετά το πέρας ακινησίας δύο ετών. Ως εκ τούτου, θα αυξηθούν τα δρομολόγια και θα εξυπηρετηθούν καλύτερα κάτοικοι και επισκέπτες της Βόρειας Εύβοιας».

Έπειτα, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), καθώς και στην ενίσχυση της Πολεοδομίας Ιστιαίας. «Την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσα Αναφορά για το ΓΕΦ Ιστιαίας στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών και στη χθεσινή σύσκεψη το έθεσα εκ νέου. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι στο πλαίσιο του νόμου για την κινητικότητα των υπαλλήλων, να βρεθεί υπάλληλος προκειμένου να στελεχώσει το ΓΕΦ. Σημαντικό θέμα είναι και η υποστελέχωση της Πολεοδομίας Ιστιαίας.

Ζήτησα, λοιπόν, άμεση ενίσχυση της υπηρεσίες προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, δεσμεύτηκε ότι η Πολεοδομία Ιστιαίας θα ενισχυθεί με δύο εργαζόμενους», σημείωσε ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!