Θανάσης Ζεμπίλης από Ιστιαία: 3.550.000 € οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους συκοπαραγωγούς για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις. 

Θανάσης Ζεμπίλης Ιστιαία

Το συσκευαστήριο ξερών σύκων της Α-FIGS που εδρεύει στην Ιστιαία επισκέφτηκε σήμερα ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Ο Βουλευτής Ευβοίας, που ως γνωστόν κάθε Δευτέρα βρίσκεται στο Πολιτικό του Γραφείο στην Ιστιαία, πραγματοποίησε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους της εταιρείας, προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου.

«Τα σύκα της Βόρειας Εύβοιας είναι ένα από τα σημαντικότερα και διεθνώς αναγνωρισμένα προϊόντα της ευρύτερης περιοχής, με ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξαγωγικό προσανατολισμό. Ως Πολιτεία οφείλουμε να στηρίξουμε το προϊόν, διότι προσφέρει σημαντικό εισόδημα και θέσεις εργασίας στην περιοχή. Στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, η καλλιέργεια, τυποποίηση και εμπορία του σύκου, παίζει πρωτεύοντα ρόλο», ανέφερε ο Βουλευτής Ευβοίας.

Έπειτα, ο Θανάσης Ζεμπίλης ενημέρωσε ότι σύντομα θα αποζημιωθούν οι συκοπαραγωγοί που υπέστησαν ζημίες από τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, με ένα ποσό προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ. Μεσοσταθμικά το ποσό της αποζημίωσης φτάνει στο 60% και αφορά τους συκοπαραργωγούς της Βόρειας Εύβοιας. Για τους συκοπαραγωγούς της Κύμης, το ποσό της αποζημίωσης φτάνει τα 250.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό για αποζημιώσεις αγροτών όλης της Εύβοιας είναι 4,2 εκατ.ευρω. Οι αποζημιώσεις προβλέπεται να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφορικά με το θέμα της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (De Minimis) για τους συκοπαραγωγούς της Βόρειας Εύβοιας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021, ο Βουλευτής Ευβοίας ανέφερε ότι σε πρόσφατη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, ζήτησε να πιστωθούν το συντομότερο στους δικαιούχους τα υπεσχημένα ποσά των αποζημιώσεων και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Περαιτέρω, ο κ. Ζεμπίλης δεσμεύθηκε να εντείνει την προσπάθεια του προκειμένου να στηριχθούν τα συσκευαστήρια και τα ελαιοτριβεία της περιοχής.

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούμε κάθε διαθέσιμο πόρο, ώστε να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας στη Βόρεια Εύβοια. Η περιοχή πρέπει να βρει τον βηματισμό της και να αποτρέψουμε την ερημοποίηση», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης.