Θανάσης Ζεμπίλης: Και στους πλημμυροπαθείς αγρότες και επιχειρηματίες της Εύβοιας επεκτείνονται οι επιχορηγήσεις – Απάντηση των Υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Θανάσης Ζεμπίλης Βουλευτής Ευβοίας

Με έγγραφη απάντησή του το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς τον βουλευτή Εύβοιας Θανάση Ζεμπίλη διασαφηνίζει ότι η ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση(45ο άρθρο του ν. 4737/2020) που, με αφορμή και τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός», τροποποιεί το άρθρο 36 του ν. 2459/1997 για την παροχή επιχορήγησης σε πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις από πλημμύρες και λοιπές θεομηνίες, αφορά το σύνολο των περιπτώσεων που υπάγονται στις διατάξεις του ως άνω άρθρου και όχι συγκεκριμένη περιοχή ή συγκεκριμένη θεομηνία(”Ιανός”).

Επομένως, και οι αγρότες και επιχειρηματίες της Εύβοιας που υπέστησαν υλικές ζημιές, από τις καταστροφικές πλημμύρες της 9ης Αυγούστου υπάγονται στην συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται επέκταση της επιχορήγησης για κάλυψη ζημιών σε στοιχεία ενεργητικού, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

Το έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαβιβάστηκε στον κ. Ζεμπίλη, ως απάντηση στην με αρ. πρωτ. 358/11-11-2020 αναφορά του βουλευτή προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, με την οποία αιτούνταν η νομοθετική ρύθμιση για τις επιχορηγήσεις-αποζημιώσεις σε πληγέντες από τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» να τύχει πλήρους εφαρμογής και στους πληγέντες του Πρωτογενούς Τομέα από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου στην Εύβοια. Ειδικότερα, το υπ. αριθμ. 124270 απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου αναφέρει: «Η ως άνω τροποποίηση, ως γενική διάταξη νόμου, καλύπτει το σύνολο των περιπτώσεων που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 36 του Ν. 2459/1997 και όχι συγκεκριμένη περιοχή ή θεομηνία».

Παράλληλα, στην αναφορά του κ. Ζεμπίλη απάντησε και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων, περιγράφοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την καταβολή των επιχορηγήσεων, αλλά και τις βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου ώστε να απλουστευθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία επιχορήγησης των πληγεισών επιχειρήσεων.

Αναλυτικά, οι απαντήσεις των Υπουργείων βρίσκονται στους εξής συνδέσμους:
Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Υπουργείο Οικονομικών

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο