Θανάσης Ζεμπίλης: κινδυνεύει το έργο στο Στόμιο Οξυλίθου, λόγω οφειλών! Ερώτηση στη Βουλή

Θανάσης Ζεμπίλης Βουλευτής

Την άμεση συνέχιση του έργου «Αντιμετώπιση Καταπτώσεων – Κατολισθήσεων επί της οδού Στόμιο – Διασταύρωση με Ε.Ο. 8 (Οξύλιθος – Πλατάνα) μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τις 30-12-2019 & 7-1-2020 (Θεομηνίες ”Ζηνοβία” & “Ηφαιστίων”) με Κ.Α. 2020ΕΠ86600001», ζητά ο Θανάσης Ζεμπίλης με Ερώτηση, που κατέθεσε σήμερα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κ Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.

Ειδικότερα, ο Θανάσης Ζεμπίλης, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

«Το έργο «Αντιμετώπιση Καταπτώσεων – Κατολισθήσεων επί της οδού Στομίου – Διασταύρωση με Ε.Ο. 8 (Οξύλιθος – Πλατάνας)», η σύμβαση του οποίου υπογράφηκε στις 20-7-2021, είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Κύμης και της Σκύρου.

Η εγκεκριμένη δαπάνη του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται στο ποσό των 8.938.562 ευρώ, ενώ η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 866).

Αναθέτουσα αρχή είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ανάδοχος του έργου είναι η τεχνική εταιρεία ΤΕΚΑΛ ΑΤΕΕ.

Το εν λόγω έργο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα των καταπτώσεων – κατολισθήσεων και της απώλειας αντιστήριξης κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από διασταύρωση Στομίου προς οικισμό Πλατάνας της Ε.Ο. 8 (Οξύλιθος – Πλατάνα).

Η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, με συμβατικό χρόνο τους 30 μήνες, προϋποθέτει το κλείσιμο του κεντρικού παραλιακού δρόμου, που συνδέει την Χαλκίδα με το κεντρικό λιμάνι της Κύμης, καθώς και τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο Στόμιο, στην ακτίνα των 2 χλμ. του εργοταξιακού χώρου.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το έργο αυτό, όχι μόνο οδηγεί σε απόγνωση τους επιχειρηματίες, αλλά διαταράσσει τους κανονικούς ρυθμούς της εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας, καθώς δυσκολεύει υπέρμετρα την πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών στην περιοχή της Κύμης και της Σκύρου.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα ο ανάδοχος έχει προβεί δικαιολογημένα σε διακοπή εργασιών, λόγω συσσωρευμένων οφειλών και απλήρωτων λογαριασμών.

Το γεγονός αυτό έχει ως πρώτη συνέπεια την καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, που αναμένεται να επέλθει κατόπιν νομίμων παρατάσεων του συμβατικού χρόνου.

Ακόμα χειρότερα, η μη τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων του έργου ενδέχεται να επιφέρει την διάλυση της σύμβασης, με τραγικές επιπτώσεις στη τοπική κοινωνία και οικονομία.

Βάσει των ανωτέρω ερωτούνται οι κύριοι Υπουργοί:

· Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αποκατασταθεί η χρηματορροή του ανωτέρω έργου και να συνεχιστούν οι εργασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο;».