Θανάσης Ζεμπίλης: Να συμπεριληφθούν αγρότες και αλιείς στη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση για τις πυρόπληκτες περιοχές – Η Ερώτηση στη Βουλή.  

ΖΕΜΠΙΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Με Ερώτησή του στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει να συμπεριληφθούν οι αγρότες και οι αλιείς στη νέα δράση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα, με την αρ. πρωτ. 5043/5-5-2022 Ερώτησή του, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρει τα εξής:

  «Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σειρά ευνοϊκών διατάξεων και γενναίων μέτρων για την στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας.  Μία τέτοια δράση είναι και η έκτακτη επιχορήγηση έως 18.000 ΕΥΡΩ για πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία Covid-19 σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές, η οποία πήρε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό εργαλείο COVID-19 React EU.

Η ενίσχυση των επιχειρήσεων θα δοθεί με την μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ενώ η δράση προϋπολογισμού 26 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ απευθύνεται στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νομίμως και δραστηριοποιούνται στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ευβοίας, Λαρίσης και Ηρακλείου.

Η επιχορήγηση προς κάθε επιχείρηση ανέρχεται σε σταθερό ποσοστό 50% επί των λειτουργικών δαπανών της όπως αυτές εξάγονται από τα πρόσφατα φορολογικά της στοιχεία.

Πρόκειται για μία σημαντική δράση ενίσχυσης που θα βοηθήσει τις πληττόμενες από την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους. Μεγάλη ζημία από την καταστροφή του Αυγούστου, βέβαια, υπέστησαν και οι επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα (αγροτικός τομέας και αλιεία), για τις οποίες η εν λόγω δράση δεν προβλέπει σχετική μέριμνα καθώς οι σχετικοί ΚΑΔ δεν είναι επιλέξιμοι.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους αγρότες και τον κόσμο της αλιείας των πυρόπληκτων περιοχών να τύχουν ίσης μεταχείρισης και στήριξης από τις δράσεις στήριξης που ανακοινώνονται. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ένταξης και των ανωτέρω επιχειρήσεων στο εν λόγω καθεστώς ενίσχυσης.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα στη δράση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ανώτατου ποσού 18.000 ΕΥΡΩ;»

Διαβάστε Επίσης

Χαλκίδα: Τροχαίο στην Έξω Παναγίτσα [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Πένθος για τον Δήμο Μαντουδιου Λίμνης Αγίας Άννας – Απεβίωσε την νύχτα 62χρονη υπάλληλος του βοήθεια στο σπίτι

Ψαχνά: “Καμπάνα” σε επιβάτη του ΚΤΕΛ που πήγαινε για Βόρεια Εύβοια γιατί δεν φορούσε μάσκα

Χαλκίδα: Τροχαίο ατύχημα στην Χαϊνά – Μοτοσυκλέτα συγκρούστηκε με ΙΧ [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις